- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хеликоптери Ми-28 (лево) и Ка-52  - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски о ситуацији код Артјомовска и Угљедара: Веома тешко због „руских јуриша“

Пратите нас
У току је 340. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Украјинске снаге су „хајмарсима“ гађале мост у Запорошкој области. У нападу је погинуло најмање четворо особа. Како јавља британска телевизија "Скај њуз", више од 40 одсто територије Украјине је минирано.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:15 29.01.2023
Ваздушна опасност у низу области Украјине
Ваздушна опасност објављена је у Кировградској, Николајевској, Дњепропетровској, Полтавској, Харковској и Сумској области Украјине, показују подаци онлајн мапе Министарства за дигитализацију Украјине.
Према подацима с мапе, ваздушна опасност је објављена и у деловима Запорошке области и Доњецке Народне Републике, који су под контролом украјинских снага.
21:33 29.01.2023
Зеленски о ситуацији код Артјомовска и Угљедара: Веома тешко због „руских јуриша“
Ситуација за украјинске снаге у правцу Артјомовска и Угљедара у Доњецкој Народној Републици је веома тешка, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.
„Ситуација је веома жестока. Бахмутски (артјомовски), угљедарски и други правци у Доњецкој области – ту су стални руски јуриши, стални покушаји да пробију нашу одбрану“, рекао је Зеленски у видео-обраћању.
Према његовим речима, висок интезитет напада и даље траје.
„Морамо од времена да направимо своје оружје. Морамо да убрзавамо догађаје, да убразавамо испоруке и отварање нових, нужних оружаних опција за Украјину“, додао је Зеленски.
21:02 29.01.2023
Експлозије у Одеси, јављају украјински медији.
19:33 29.01.2023
Оборен је украјински хеликоптер Ми-8 изнад Новодаровке, Запорошка област, саопштио је Владимир Рогов, члан администрације региона.
Хеликоптер је летео ниско, и био оборен системом ПВО.
18:52 29.01.2023
Само један пут из Артјомовска (Бахмут) остао је под контролом Оружаних снага Украјине, пише Волстрит џурнал, позивајући се на украјинску војску. Он иде северозападно од града.
17:34 29.01.2023
Оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин саопштио је да су у Артјомовску (украјински назив – Бахмут) откривена тела страних плаћеника.
„Данас су у Бахмуту јединице „Вагнера“ пронашле тела са одсеченим главама и рукама. Као и телефоне и друге информације да ова тела припадају плаћеницима, које непријатељ није могао да извуче због жестоких борби и на овај начин покушао да сакрије њихов идентитет. Међутим, уз тела су пронађени и електронски уређаји“, рекао је Пригожин.
Према његовим речима, „сва тела и други докази ће ускоро бити предати истражним органима на даље одлучивање”.
У области Артјомовска воде се жестоке борбе. Према речима вршиоца дужности шефа ДНР Дениса Пушилина, борбе се сада воде на периферији града, директно у квартовима које су недавно држале украјинске јединице. Истовремено, ДНР и ЛНР су у више наврата извештавале да команда украјинских снага шаље додатне јединице у ово подручје.
17:04 29.01.2023
Вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки изјавио је да је, према прелиминарним информацијама, погинуло четворо, а рањено петоро у украјинском гранатирању железничког моста у Запорошкој области.
Према речима челника региона, напад је изведен у подне, када су на објекту вршени ремонтни радови.
„Према прелиминарним подацима, као последица гранатирања четири особе из железничке бригаде су погинуле, док је пет повређено. Указана им је неопходна медицинска помоћ“, написао је он на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, Оружане снаге Украјине извршиле су још један злочин, намерно погодивши цивилни објекат.
16:27 29.01.2023
Током украјинског гранатирања моста преко реке у Мелитопољском округу Запорошке области погинуле су две особе, изјавио је Владимир Рогов, члан администрације овог региона.
„Тренутно се зна за двоје погинулих и седам рањених“, написао је он на свом Телеграм каналу.
Рогов је појаснио да је реч о железничком мосту. Према прелиминарним подацима, Оружане снаге Украјине испалиле су укупно три пројектила "хајмарс", од којих је један оборен. Напад је изведен током извођења ремонтних радова на мосту.
Раније је Рогов изјавио да су украјинске трупе ракетирале „хајмарсима“ друмски мост преко реке Молочне у Мелитопољском округу, има погинулих и рањених.
15:32 29.01.2023
На истоку земље је тешка ситуација, рекао је украјински министар одбране Алексеј Резников у интервјуу канадском телевизијском каналу CBC.
О тешкој ситуацији на фронту известили су министра украјински генерали. Истовремено, он тврди да је све под контролом.
Резников је такође признао да ће бити потребно неко време да се добију тенкови које су обећале западне земље и да ће за обуку украјинских војника бити потребно време. Као приближан датум навео је март.
Немачка влада је у среду, после дугих разговора, пристала да украјинској војсци испоручи борбена возила "леопард 2". У првој фази Берлин ће из складишта Бундесвера предати 14 борбених возила, типа А6. Како је приметио немачки министар одбране Борис Писторијус, тенкови би у Украјину могли да стигну крајем марта.
14:30 29.01.2023
Тенковске посаде украјинске војске допутовале су у Велику Британију на обуку за тенкове „челенџер 2“, које Лондон планира да преда Кијеву.
„Велика Британија ће Украјини предати тенкове ‘челенџер 2’ паралелно са партнерским земљама у свету“, наводи се у саопштењу британског Министарства одбране на Твитеру.
У јануару је кабинет британског премијера Ришија Сунака саопштио да ће Лондон наредних недеља предати Украјини 14 тенкова „челенџер 2“ и започети обуку украјинских војника за њихово коришћење.
14:02 29.01.2023
Украјинске трупе ракетирале су „хајмарсима“ друмски мост преко реке Молочне у Мелитопољском округу, има погинулих и рањених, саопштио је члан савета администрације Запорошке области, Владимир Рогов.
Вишецевни бацач ракета Химарс - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Специјална операција у Украјини
Украјинске снаге гранатирале мост у Запорошкој области, има погинулих
13:44 29.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Одеској, Николајевској и Кировградској области Украјине и делу Херсонске области под контролом Кијева.
13:09 29.01.2023
Руске самоходне хаубице Мста СМ2 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска уништила две америчке хаубице М777 и два „паладина“
12:24 29.01.2023
Романо Проди: Сукоб ће трајати још дуго
Бивши италијански премијер и бивши шеф Европске комисије Романо Проди сматра да, упркос европском договору да се пружа подршка Украјини, земље ЕУ имају потпуно различито виђење сукоба, пише лист „Месађеро“.
„За поједине земље, као што су Немачка и Француска, преовлађујући задатак је очување, колико је то могуће, интегритета Украјине, ограничавајући офанзиву Русије. Друге, као што су Пољска и балтичке државе, а са њима и САД, изгледа имају намеру да помогну Украјини да победи“, објаснио је политичар.
Према његовим речима, неке земље чак су спремне да делују у условима „драматичне неодређености“ око људских губитка потребних за постизање циљева.
„Дискусија која је почела на Западу након постизања споразума о испоруци тенкова не може, а да не узме у обзир ову огромну, иако неизречену, разлику у односу западних земаља“, нагласио је Проди.
Што се тиче испорука тенкова из Немачке и Сједињених Америчких Држава, Проди сматра да је ово „историјски гест, али далеко од одлучујућег, с обзиром на развучене временске рокове и њихов ограничени број“. Међутим, по његовом мишљењу, то указује на признање да ће сукоб трајати још дуго.
12:10 29.01.2023
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
РУСИЈА
Русија: "Мир је рат" - западни политичари све више цитирају Орвела
10:41 29.01.2023
Руски артиљерци уништили су у селу Чернобајевка у Херсонској области украјинско складиште муниције, изјавио је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.
Према његовим речима, убијено је осам украјинских војника, четири су рањена, а три аутомобила су уништена.
Осим тога, код села Наднепрјанско у Херсону погођен је амерички противбатеријски радар ANTPQ 36, погинула су три украјинска војника, а два су рањена.
09:57 29.01.2023
Робот Маркер на космодрому Восточни - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Специјална операција у Украјини
Спремни руски роботи за уништавање „леопарда“ и „абрамса“: Крећу ка Донбасу
08:55 29.01.2023
Песков о економском рату против Русије: Држимо у тајности податке
Људи који учествују у развоју економске политике Русије имају приступ свим подацима који су им потребни, за шири круг се ове информације не откривају због хибридног рата Запада против Русије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Против Русије се води хибридни рат, као и економски рат. Зато је у таквим условима и природно што држимо у тајности те податке. Сви који би требало да знају и сви који су укључени у процес израде економске политике имају приступ свим подацима, статистикама и тако даље“, наводи изјаву Пескова „Фајненшнал тајмс“.

Како лист пише, наводно се у руским владиним круговима води дискусија о томе да ли је потребно да се више откривају информације о економској ситуацији у земљи.
08:26 29.01.2023
Председник Државне думе: САД учествују у конфликту у Украјини
Испоруке тешког наоружања Кијеву сведоче о директном учешћу Вашингтона у конфликту у Украјини, изјавио је председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин.
„Тамо се налазе амерички инструктори и плаћеници. Како би спасили кијевски режим они су почели да испоручују тешко наоружање. Све то говори о директном учешћу Вашингтона у сукобу, због страха да ће изгубити своју колонију“, написао је Володин на Телеграму.
07:59 29.01.2023
Заменик министра спољних послова Украјине Андреј Мељник предложио је да се Русија протера из Црног мора помоћу немачких подморница класе HDW 212A.
Он је навео да Немци производе „једну од најбољих на свету“ подморница ове класе, а Немачка у својој војсци има шест таквих подморница.
„Зашто не би једну послали у Украјину? Тада бисмо протерали руску флоту из Црног мора“, написао је Мељник на Твитеру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала