- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ДПС ликује због мноштва кандидата на предсједничким изборима, сањају о „повратку отписаних“

© Sputnik / Бобан НововићПротест у организацији покрета "Има нас" испред Скупштине Црне Горе
Протест у организацији покрета Има нас испред Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Може се рећи да ДПС ликује због мноштва кандидата партија побједница на последњим парламентарним изборима, а њихови аналитичари, који су сматрали да ДПС нема никакве шансе на предстојећим изборима, већ сада говоре о “повратку отписаних”, упозорава за Спутњик аналитичар Војин Грубач.
Велики број кандидата који ће учествовати у предстојећој предсједничкој трци у Црној Гори оставља утисак, како каже Грубач, да партијама које су из антиђукановићевске коалиције није у првом плану смјена Мила Ђукановића и ДПС-а са власти.
“У њиховом фокусу је изгледа да појачају своје позиције пред парламенртарне изборе који слиједе - и ту се изгледа завршавају све њихови жеље.
Грађани који више не желе да виде Ђукановића на мјесту предсједника Црне Горе, нити било којег кандидата из његовог окружења су очекивали да партије побједнице августовских парламентарних избора 2020. године истакну једног кандидата. То би било најбоље рјешење, јер би тада кандидат ДПС-а изгубио изборе у првом кругу. Била је и резервна вариајнта, која по мени није била лоша - да ДФ истакне свог кандидата, а Покрета Европа сад свог кандидата уз подршку Демократске Црне Горе, па онда ко од њих уђе у други круг да побиједи представника ДПС-а. Међутим, ситуација постаје јако сложена и поставља се питање шта ће се стварно десити на предстојећим предсједничким изборима,” наводи Грубач.

Ко се већ кандидовао а ко се тек спрема

Наш саговорник вјерује да ће ДФ као предсједничког кандидата истаћи Андрију Мандића, једног од тројице лидера тог политичког савеза.
“Треба очитавати да је на локаланим октобарским изборима ДФ имао 22 одсто гласова бирача. На другој страни Покрет Европа сад је, самостално, истакао кандидатуру свог лидера Милојка Спајића. А знамо да је Покрет Европа сад на прошлим локалним изборима збирно по свим општинама добио 14 одсто гласова, с тим што је сасвим јасно да би им била много боља ситуација да су наоправили коалицију са Демократама, који су збирно на локалним изборима имали 15 одсто гласова, што би збирно било око 29 одсто гласова за тог њиховог заједничког кандидата. То се није десило, Демократе још нијесу истакле свог кандидата”, објашњава Грубач за Спутњик.
Он указује да све ово чини политичку ситуацију сложенијом, ако се узме у обзир да је Демохришћанска партија истакла као свог предсједничког кандидата Дејана Вукшића, бившег шефа АНБ, који би реално могао да узме дио гласова Европи сад. На другој страни кандидатуру је најавио и челник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, који би могао да узме дио гласова ДФ-а.
Грубач напомиње да се свакодневно из ПЗП-а, који је дио ДФ-а, таргетира Милојко Спајић, што ће свима направити проблеме у другом кругу.
“Ако кандидат ДФ-а уђе у други круг поставља се питање како ће они привољети гласаче Европе сад да гласају за њиховог кандидата, ако су предсједничког кандидата Европе сад таргетирали све вријеме. Или обрнуто, ако Спајић уђе у други круг како ће лидери ДФ моћи да објасне својим гласачима да треба да гласају за Милојка Спајића. Лако може доћи до апстиненције бирача у другом кругу. Ситуација је конфузна и врло непријатна. Чак се може рећи да ДПС ликује због тога, па и њихови аналитичари, који су сматрали да ДПС нема никакве шансе на предстојећим изборима, већ сада говоре о “повратку отписаних”, што је сасвим реална анализа”, поручује Грубач.

Шта каже Абазовић

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић саопштио је у Улцињу да је најважније да добијемо новог, грађанског и европског предсједника. Самим тим, како каже предсједник Владе, сви ћемо бити на добитку. Оцијенио је да су досадашњи кандидати занимљиви и да међу њима постоје људи које би волио да види на мјесту предсједника.
Предсједник посланичког Клуба Демократске Црне Горе Борис Богдановић саопштио је за Портал РТЦГ да та партија на Предсједништву неће разговарати о евентуалној подршци предсједничком кандидату Европе сад Милојку Спајићу јер, како каже, ту подршку нико им није директно тражио.
Још увијек није извјесно да ће кандидат на предстојећим предјсндичким изборима ипсред ДПС-а бити актуелни предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и да ли ће СДП, странка из такозваног црногорског блока, имати свог надстраначког кандидата на изборима, што су најављивали.
Предсједнички избори су заказани за 19. март, а кандидатуре се Републичкој изборној комисији предају до 26. фебруара.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
РЕГИОН
Црна Горо, пусти сујету и уједини се – Мило још није побијеђен
Милојко Спајић и Јаков Милатовић, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
РЕГИОН
Спајић и Вукшић кандидати на предсједничким изборима у Црној Гори
Један од лидера Велике коалиције Кључ Миодраг Лекић гласао је на бирачком месту у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
РЕГИОН
Јоковић: Лекић да буде заједнички кандидат већине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала