- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Златно орловско гнездо – само за оне са најдубљим џепом

© AP Photo / Frank AugsteinЕнцо Фернандез
Енцо Фернандез - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Бомба која је обележила зимску фудбалску пијацу је трансфер Енца Фернандеза из Бенфике у Челси за рекордних 121 милиона евра. Ипак, за лисабонске орлове то није ништа ново, навикли су јефтино да купе, а скупо продају.
И навикао је комплетан фудбалски свет да се најскупља појачања налазе у „златном орловском гнезду“ на велепном здању по имену „Да Луж“.
Парола купујмо јефтино и продајмо онима с најдубљим џепом дуже од деценију савршено ради, односно функционише код Бенфике.
Још давне 2012. године продали су Белгијанца Аксела Витсела Зениту из Санкт Петербурга за 42,4 милиона евра, а претходно су га довели из Стандард Лијежа за свега девет милиона европских новчаница.
Тренд је настаљен продајом још једног супералентованог централног везисте Рената Санчеса који је појачао Бајерн из Минхена за 37,1 милиона евра 2016. године.
Уследиле су две продаје дефанзиваца - десног бека Нелсона Семеда Барселони за 37,8 милиона евра, као и штопера Виктора Линделофа Манчестер јунајтеду, такође 2017. године за 37,1 милиона евра.
Већ тада је било јасно какву страшну фабрику у Лисабону има Бенфика с најизгланцанијим излогом од ког заболи глава само када провирите кроз њега.
Ту бројни клубови немају шта да траже, не смеју чак ни да провире. То је искључиво за оне с најдубљим џепом, као што су Реал, Челси, Барселона, Сити, Јунајтед, Бајерн и још по неки...
Ипак, Челсијева куповина Енца Фернандеза који је блеснуо на Блиском истоку, где је „глумио“ Месијевог Робина и помогао му да постане првак света у Катару, није рекордна када је Бенфика у питању.
На врху пирамиде и даље је неприкосновени вундеркид Жоао Феликс, који се из Лисабона преселио у Атлетико Мадрид за вртоглавих 135, 5 милиона долара. Није оправдао уложени новац поменути нападач, па је тренутно на позајмици у Челсију, где ће друговати у остатку сезоне управо са Фернандезом.
Први следећи је управо Енцо Фернандез, а бронзану медаљу и треће место на поменутој листи држи центарфор Ливерпула Дарвин Нуњез. Његов долазак прошлог лета на култни Енфилд роуд износио округлно 100 милиона.
Осим Ливерпула и Манчестер сити и Пеп Гвардиола су пронашли код најскупљег „фудбалског дилера“ шта им треба. Тако је у том тренутку, дефицитарна позиција штопера, попуњена довођењем Рубена Дијаса за 84,8 милиона долара пре три године.
Од тада, одбрана „грађана“ незамислива је без играча који је у сезони 2020/21. понео титулу најбољег фудбалера Премијер лиге.
У свету фудбала и Порто, као и Ајакс и Лион, познати су као најбоље школе фудбала и трговци који купе јефтино, а онда продају по далеко, далеко већим ценама. Али, јасно је да тренутно примат држи Бенфика из Лисабона која своја „уметничка дела“ пушта из „златног орловског гнезда“ за папрене цифре од којих се обичном смртнику заврти у глави.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Саша Лукић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СПОРТ
„Бикови“ су елиминисани, а Хрват је завапио због одласка Србина: Изгубили смо звезду
Вил Стил - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СПОРТ
Бајковита прича једног сањара – зачињена и жестоком новчаном казном
Енцо Фернандез, Аргентина - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
СПОРТ
Милиони су летели као на траци – пет зимских трансфера који мењају фудбал
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала