- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички професор: САД би да искористе Тајван као полугу с Кином против Русије

© AP Photo / Andrew Harnik / President Joe Biden speaks during a meeting with Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador at the National Palace in Mexico CityЏозеф Бајден и Ентони Блинкен у Мексико Ситију
Џозеф Бајден  и Ентони Блинкен у Мексико Ситију - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Погоршање односа између Кине и САД ескалираће у будућности преко Тајвана, сматра Франсис Бојл, професор међународног права на Правном факултету Универзитета у Илиноису. Коментаришући отказивање посете америчког државног секретара Кини он каже да је можда и боље што тамо није отишао јер је то могло да доведе до погоршања ситуације у Украјини.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас је отказао посету Кини због, како је саопштено из Стејт департмента, ситуације са „шпијунским аеростатом“.
Професор Бојл сматра да је наведени разлог отказивања посете само „прикладна прича“ за јавност, али да је очигледно да је кинеска влада желела да пошаље поруку Сједињеним Америчким Државама да неће бити застрашена.
„Дакле, резултат тога је да је Блинкен отказао путовање и да смо се вратили на исто место пре најаве путовања“, рекао је Бојл.
Он сматра да би САД и Кина требало да се зближавају, али и да се заузда кретање Тајвана ка независности.

„Али очигледно то није било оно што је Блинкен требало да уради. Ја мислим да је он хтео да искористи Тајван као полугу с Кином против Русије. Можда је зато боље да тамо и не иде, барем из моје перспективе, јер то је могло да погорша ситуацију у Украјини“, каже Бојл.

Бојл је мишљења да ће фактички рат САД против Русије у Украјини да ескалира као и да ће захтеви за испоручивање авиона Ф-16 Украјини бити реализовани у блиској будућности.
„Што се тиче Кине, у светлу отказивања Блинкенове посете, вероватно ћемо видети ескалацију тензија са САД преко Тајвана“, напомиње он.
Бојл није оптимиста када је у питању развијање односа између САД и Кине, као и САД и Русије.
„Не видим светло на крају тунела ни у једном од ових главних спорова између три најмоћније земље на свету“, закључио је он.
Пентагон је данас саопштио да је изнад САД примећен обавештајни балон и да војска сматра да припада Кини. О ситуацији је информисан председник САД Џозеф Бајден. Вашингтон је био у контакту с Пекингом тим поводом.
Министарство иностраних послова Кине је саопштило да се кинески аеростат озбиљно удаљио изван предвиђене путање услед ветра и да Пекинг жали што се нашао изнад САД. Портпарол Министарства је позвао да се не спекулише на тему „кинеског шпијунског аеростата“.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СВЕТ
Стејт департмент потврдио: Блинкен одлаже посету Кини због „шпијунског аеростата“
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СВЕТ
Руски стручњак објаснио зашто САД не покушавају да оборе наводно кинески балон
Француски авион Рафал на палуби носача авиона Шарл де Гол на Средоземном мору - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Специјална операција у Украјини
Украјинска војска тражи 200 ловаца - желе Ф-16, "рафале" и "грипене"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала