- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Српска хоботница“ је срушила „краља“ – а Тадић је ућуткао све критичаре: „Душан је највећи!“

© AP Photo / Francisco UbillaПредраг Рајковић
Предраг Рајковић - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Остао је Предраг Рајковић без позиције првог голмана Србије, мало је пао и у запећак у својој Мајорци, али се вратио на велика врата одбранивши пенал против великог Реал Мадрида. Повратак у форму најављује и капитен Србије Душан Тадић, који је као централни нападач, водио Ајакс до убедљивог тријумфа после смене тренера.
Знала је Мајорка каквог чувара мреже доводи из Ремса. Константно добре партије пружа Предраг Рајковић, што се најбоље видело у двобоју са најбољима.
Иако је Реал Мадрид био фаворит против Мајорке на Балеарским острвима, Рајковић, Мурићи, Родригес и остали, храбро су ушли у двобој са краљевским клубом.
Такав приступ им се исплатио већ у 13. минуту када су натерали дефанзивца Мадриђана - Наћа Фернандеса да затресе сопствену мрежу.
Реал је после тога преузео теренску иницијативу, нападао, али безуспешно. „Српска хоботница“ била је непрелазна препрека.
Ређали су се напади Винисијуса Жуниора, Асенсија, Родрига, али је Рајковић излазио као победник из тих дуела. Карима Бенземе, прве звезде Реала, није било због повреде бутног мишића.
Играо се 59. минут када је досуђен пенал за Реал Мадрид и многи су помислили да ће уследити изједначење, али се то није догодило, а заслуге за то иду српској јединици Предрагу Рајковићу који је „прочитао“ Марка Асенсија, што је наишло на одушевљене љутитих навијача Мајорке.
„Скандал! Винисијус је згазио Рајковића, али је судија досудио пенал за Реал, није тражио да реагује ВАР технологија и да пенал буде поништен због фаула у нападу“, наведено је у једном од коментара.
До краја сусрета Мајорка је успела да сачува стечену предност и да упише велика три бода.
Одиграли су момци са Балера практично за Барселону, јер Реал сада заостаје чак пет бодова за лидером из Каталоније, који од 21 час на свом терену дочекује Севиљу.
Мајорка после осме овосезонске победе има 28 бодова и налази се на 10. позицији у Примери.
Ајакс је размонтирао Камбур у гостима резултатом 5:0 у 20. колу Ередивизије, а српски репрезентативац Душан Тадић постигао је гол и уписао асистенцију. У јеку критика на рачун десетке „копљаника“, Србин је још једном показао одакле долази и да је најјачи када га „отпишу“.
Ајакс је запао у озбиљну резултатску кризу и цех је платио тренер Алфред Шројдер који је отпуштен 27. јануара, али не прође утакмица да се не огласе легенде славног клуба из Амстердама и бившег првака Европе, које оспу „дрвље и камење“ на рачун капитена Душана Тадића, како је његово време прошло и како му је место на клупи за резерве, никако међу 11 и то с траком на руци.
Не осврће се Тадић на оно што причају Весли Снајдер, Рафаел ван дер Варт, већ прича искључиво на терену.
„Мора из тима да се избаци Душан Тадић. То је под број један! Друга ствар је да се Бесију (штопер) да карта у једном смеру и да се врати тамо одакле је дошао. Бергвајн мора да буде лидер тима јер је постигао неколико голова на почетку сезоне. Жао ми је Шројдера, али је у једном тренутку постало неиздрживо и притисак је био превелики. Ајакс има фудбалере који зарађују велики новац. Можемо да кажемо да је тренер омануо, али играчи су ти који су очајни на терену“, грмео је недавно Весли Снајдер, бивши ас Ајакса, Интера, Реал Мадрида.
Долазак новог тренера, иначе бившег играча Ајакса – Џона Хејтинге уследио је као својеврсна шок-терапија. Ипак, Хејтинга није дошао да испуњава жеље некадашњих саиграча (Снајдер и Ван дер Варт), већ је одлучио да на други начин под његовом командом проузрокује да Србин, који јесте у паду форме, „васкрсне“.
Диригентску палицу и позицију десетке, заменио је новог улогом. „Гурнуо“ је 34-годишњег момка из Бачке Тополе у сам шпиц напада, што је резултирало голом већ у 16. минуту на гостовању Камбуру.
Погодио је Тадић на додавање Дејва Класена и сасвим сигурно је моментално осетио олакшање, јер је екипа коначно почела да личи на себе, што у претходном периоду није био случај.
Тадучеви место на средини терена заузео је талентовани Кенет Тејлор момак рођен 2002. Године, који је прошао Ајаксову школу фудбала, а претходно је игао за резервни тим који се такмичи у другој холандској лиги.
Брајан Брoби који је први шпиц и ударна игла „копљника“, пресељен је на клупу, док је деветку на терену „глумио“ Душан Силни.
И одлично је одрадио посао. Прво се уписао у стрелце, предност је дуплирао Берхуис, док је капитен Србије у другом полувремену на свој конто додао и асистенцију – а егзекутор је поново био Берхујс у 64. Минут – 0:3 који је нахвалио свог капитена Тадића.
„Душан је велики човек, за мене највећи капитен ког сам икада имао. Истински вођа“, биле су речи Берхујса.
Већ тада је било јасно да ће „копљаници“ из Амстерадама коначно уписати „тројку“ и да ће се укључити у шампионску трку (имају 40 бодова) са Фејeнордом (43 бода) и , АЗ Алмаром (41), па је нови тренер Хејтинга мирне главе могао да изведе из игре свог најбољег и најискуснијег фудбалера.
Учинио је то у 73. Минуту, да би на терен крочио управо Брајан Броби, који је само шест минута касније повисио на 4:0.
Није се ту зауставио већ је другим голом у дубокој надокнади комплетирао убедљив тријумф Ајакса и повратак на старе стазе успеха.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Мануел Нојер - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
СПОРТ
Тектонски поремећај у Минхену – легенда се за трен претворила у „издајника“
Себастијен Але - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
СПОРТ
Француз матирао опаку болест – на Светски дан борбе против рака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала