- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Захарова: Пљачкањем руске имовине, Кијев превазилази и западне учитеље

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Под маском жеље да се поправи катастрофално стање у земљи, настало кривицом Украјине, Кијев спроводи отворену пљачку, претичући у томе своје западне менторе, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова.
Она је додала да се покровитељи Кијева узалуд труде да смисле неку легитимну форму за присвајање руске имовине.
Према њеним речима, „еклатантна незаконитост сопствених поступака никада није збуњивала кијевски режим, он има на кога да се угледа“.

„Нацистичка Немачка је такође активно пљачкала, отимајући туђу имовину и богатство од европских и совјетских земаља. Није марила за легитимитет. Данас на исти начин поступа режим Владимира Зеленског. Очигледно је да у земљи која је потпуно прожета корупцијом, где се пљачка и све већа западна помоћ, чак ни мали део украдених средстава неће отићи за потребе обичних Украјинцака који су жртвовани геополитичким амбицијама Запада и похлепним тежњама за профитом кијевске елите“, истакла је Захарова.

Она је скренула пажњу да је 10. фебруара украјинска Влада усвојила одлуку којом се регулише продаја конфисковане руске имовине и актива. Украјински премијер Денис Шмигаљ изјавио је да ће добијена средства бити усмерена на обнављање енергетског система, стамбених објеката и деминирања територије, као и „много других ствари, које враћају наду у бољу будућност“.

Конфисковање руске имовине

Раније је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила да циљ Европске уније није само замрзавање, већ и конфисковање руске имовине у Европи и појаснила да је за то неопходно припремити одговарајући правни оквир.
Лидери ЕУ су наложили ЕК да припреми предлог за коришћење замрзнуте руске имовине за финансирање обнове Украјине.
Председавајући Државне думе Русије Вјачеслав Володин изјавио је да уколико се донесе одлука о заплени руске имовине, Москва има право да предузме аналогне кораке против држава које су донеле такву одлуку.
Андреј Келин  - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Специјална операција у Украјини
Руски амбасадор: ЕУ и Вашингтон измишљају законе за конфисковање руске имовине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала