- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски увео нове санкције грађанима Русије; Уништена база украјинских дронова

Пратите нас
У току је 361. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Настављају се жестоке борбе за Артјомовск (Бахмут). Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да никад неће подржавати сценарио уништења Русије. Генерални секретар САД Ентони Блинкен обећао је нови пакет војне помоћи Украјини.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:55 19.02.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Специјална операција у Украјини
Зеленски: Украјинске снаге неће бранити Бахмут по сваку цену
21:39 19.02.2023
Ваздушно-космичке снаге Русије извеле су вечерас серију напада на привремену базу украјинске војске у Авдејевки.
Авијација је користила бомбе ФАБ-500.
Напад је снимљен уз помоћ савременог руског оптичко-електронског извиђачког комплекса „Иронија“.
21:21 19.02.2023
Макрон: Париз ће подржати мировни план Кијева
Француски председник Емануел Макрон уверио је украјинског колегу Владимира Зеленског током телефонског разговора да ће Париз подржати мировни план Кијева на међународној сцени, преноси агенција Франс прес, позивајући се на информације из Јелисејске палате.
„Макрон је поново потврдио своју посвећеност мировном плану од 10 тачака који је предложио Зеленски и уверио га да ће подржати овај план на међународној сцени на будућим дипломатским састанцима“, наводи се у саопштењу.
Током телефонског разговора Зеленски и Макрон су разговарали и о потребама за повећањем војне подршке Украјини, за коју су се изјаснили лидери ЕУ и НАТО-а током Минхенске безбедносне конференције, додаје се у саопштењу.
19:32 19.02.2023
Једна особа погинула је у данашњем гранатирању Ворошиловског округа у Доњецку, док је рањено 11, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.
19:24 19.02.2023
Нове санкције САД против Русије односиће се на енергетски сектор и војно-индустријски комплекс, пише агенција Блумберг.
18:46 19.02.2023
Зеленски увео нове санкције грађанима Русије
Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је указ којим ступа на снагу одлука Савета за националну безбедност и одбрану Украјине да се уведу санкције против 333 држављанина Русије, укључујући финансијере, банкаре, међу којима и највише руководство „Алфа банке“.
На списку се налазе менаџери „Алфа банке“ Владимир Соколов, Алексеј Чухлов, Иван Пјатков и Владимир Воејков, као и бизнисмен Олег Сисујев.
Зеленски је такође увео и санкције Московској берзи.
Санкције се уводе на период од 10 година. Њима се, између осталог, предвиђа блокада имовине, ограничење или потпуни прекид трговинских операција, забрана учешћа у приватизацији и закуп државне имовине.
16:31 19.02.2023
Застава Русије на згради Министарства одбране - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Кијев припрема провокацију са радиоактивним супстанцама
15:19 19.02.2023
Борељ: Украјина је члан европске породице, али неће постати чланица ЕУ преко ноћи
Украјина је члан европске породице, али чланство у Европској унији не може да се деси преко ноћи, изјавио је шев европске дипломатије Жозеп Борељ на Минхенској безбедносној конференцији.
„Украјина је члан европске породице“, рекао је Борељ и додао да ће „будућност Украјине бити у Европској унији“.
Према његовим речима, европски лидери већ су наводили да ће „Украјина и Молдавија, а касније и Грузија бити чланице Европске уније и процес је отворен“.
„Међутим, немојте очекивати да ће то бити урађено преко ноћи, а да се не испуне неки захтеви“, прецизирао је Борељ.
15:15 19.02.2023
Чешка је за годину дана Украјини донирала неискоришћен војни материјал из залиха националне војске у вредности од више од 4,8 милијарди круна (око 220 милиона долара), објавио је портал „Чешке новине“, позивајући се на прес-службу Министарства одбране земље.
„За период од после 24. фебруара 2022. Чешка је Украјини донирала више од 4,8 милијарди круна неискоришћеног војног материјала из залиха националне војске. Чешка одбрамбена предузећа такође шаљу оружје у Украјину. Прошле године су у Украјину извезла војни материјал у вредности од више од 50 милијарди круна (око 2,2 милијарде долара). За своју помоћ (Кијеву) Чешка је у јануару 2023. добила прву компензацију од ЕУ, средства за модернизацију чешке војске обећао је и Вашингтон. Сједињене Америчке Државе и Холандија већ су заједнички платиле модернизацију 90 чешких тенкова Т-72В“, наводи се у саопштењу.
У оквиру различите помоћи Кијеву у Чешкој је такође лечено и на десетине украјинских војника. Осим тога, у Чешкој се обучавају украјински војници и ремонтује украјинска војна техника.
14:10 19.02.2023
Украјинске снаге испалиле су у два минута 40 ракета из вишецевних ракетних бацача на Доњецк, саопштили су у ДНР.
13:43 19.02.2023
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Специјална операција у Украјини
„Тајмс“ открива шта се догађа у бункеру Зеленског
13:20 19.02.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:
▪ „Јужна“ групација Руске Федерације уништавала је око 250 украјинских војника;
▪Уништена је украјинска база беспилотних летелица у Хмељницкој области;
▪Авијација и артиљерија Руске Федерације извеле су нападе на позиције противника у 118 подручја;
▪Руска ПВО оборила је 6 украјинских дронова;
▪Оружане снаге РФ уништиле су три хаубице Оружаних снага Украјине у правцу Херсона;
- Оружане снаге РФ уништиле су четири складишта оружја Оружаних снага Украјине у Херсонској области и у региону;
- Руске оружане снаге су погодиле командне центре 102. бригаде територијалне одбране и 72. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у области ДНР и Запорожја;
- Оружане снаге РФ уништиле су складиште муниције Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка.
12:24 19.02.2023
Председник Владимир Путин, у обраћању Савезној скупштини, обратиће пажњу на специјалну војну операцију, сада сви чекају оцену онога што се дешава, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков телевизији „Русија 1“.
Како је истакао, Путин ће у свом говору оценити напредак специјалне војне операције у Украјини, као и ситуацију на међународној арени и говорити о перспективама развоја Русије.
Портпарол Кремља је додао да се „сада цео наш живот“ врти око теме украјинског сукоба и да војна операција у Украјини „на овај или онај начин“ утиче на животе Руса.
„Треба очекивати да ће јој председник посветити много пажње“, додао је Песков.
Обраћање председниак Русије ће се одржати 21. фебруара.
11:59 19.02.2023
Колективни Запад није спреман за мировне иницијативе о решење украјинске кризе, па је мало вероватно да ће амерички председник Џозеф Бајден прихватити предлог белоруског лидера Александра Лукашенка да се у Минску одржи трилатерални самит Русија-САД-Белорусија, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
"Мало је вероватан некакав реципроцитет и одговор на такву иницијативу бар неког из колективног Запада. Из Вашингтона смо чули изјаве да се Бајден, природно, неће нигде заустављати пре Пољске“, – рекао је он каналу „Русија 1”.
Због тога, Москва не види спремност колективног запада на мирне иницијативе.
11:08 19.02.2023
Један број западних земаља могао би се придружити иницијативи Велике Британије за обуку украјинских пилота за управљање борбеним авионима НАТО-а, саопштила је заменица америчког државног секретара Венди Шерман.
„Председник (САД Џозеф) Бајден рекао је да у овом тренутку Ф-16 можда неће бити послати (у Украјину). Али знам да ће Велика Британија обучавати Украјинце (да лете на западним ловцима), а друге земље би могле да размотре ову опцију“, рекла је она у интервјуу за Би-Би-Си.
10:21 19.02.2023
Чланице НАТО-а нису успеле јасно да објасне своје намере, због чега их је Русија сматрала експанзионистичким, рекао је француски председник Емануел Макрон у интервјуу за Журнал ду Диманш.
„За њега (Макрона) алијанса није била погодно средство за преиспитивање односа са Русијом, а њене чланице нису успеле да јасно објасне своје намере, што су Руси сматрали експанзионизмом“, наводи лист.
У чланку се напомиње да овакав став НАТО-а „делимично“ објашњава говор руског председника Владимира Путина на Минхенској безбедносној конференцији 2007. године и његове касније акције.
09:56 19.02.2023
У Харковској области одјекнуле су експлозије, јавило је украјинско издање Клименко Тајм.
„Јављају о експлозијама у Чугујеву, у Харковској области“, наводи се на Телеграм каналу публикације.
09:49 19.02.2023
Украјина добија довољно оружја, али мало муниције, ЕУ мора да реши овај проблем у року од неколико недеља, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
„Ми смо војска Украјине, јер је овај рат изазов за нашу безбедност, егзистенцијални изазов“, рекао је он.
„Украјина добија довољно наоружања, али не и муниције. То је проблем, важно је да се Зеленском мање аплаудира, али муниција је снабдевена“, додао је он.
09:47 19.02.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Специјална операција у Украјини
Блинкен: Кина би могла да пошаље оружје Русији
08:05 19.02.2023
МиГ-31 са ракетом Кинџал на војној паради - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
РУСИЈА
Војна индустрија ради пуном паром: Русија повећала производњу „кинџала“, хеликоптера, муниције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала