- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Српска левица“ у друштву Месија и „господина потцењеног“

© AP Photo / Matthias SchraderАлександар Коларов, српски фудбалер, током Светског првенства у Русији
Александар Коларов, српски фудбалер, током Светског првенства у Русији - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Ефектни голови из слободних удараца, које су минулог викенда постигли Лео Меси за победу Пари Сен Жермена и Џејмс Вард-Праус, који је утишао Стамфорд бриџ, натерали су педантне статистичаре да извуку бројке ко су најуспешнији извођачи прекида у Лигама петице од 2013. године. И, ту се нашло и једно име из Србије – Александар Коларов.
Сви који воле и прате фудбал сасвим сигурно не заборављају какву је разорну левицу имао бомбардер из Војке који је прошле године у јуну „окачио копачке о клин“.
Наследник легендарног и непоновљивог Синише Михајловића, и по ударцу, донекле и по темпераменту.
Дрхтали су ривали када стану у живи зид од силовитог ударца који је имао бивши капитен Србије, који се претходних дана помиње као потенцијални директор или можда чак и поптредседник у новој владајућој гарнитури Фудбалског савеза Србије.
Стефан Бајчетић - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СПОРТ
Црвени аларм у Шпанији због Стефана и Србије
Али, није то тема овог текста. Овде је реч о умећу и о успешности приликом извођења слободних удараца, а своје место ту је заузео и Александар Коларов.
Истински мајстори били су Синиша Михајловић, Бразилац Жунињо Пернамбукано, Роберто Карлос, Дејвид Бекам, голман Рожерио Сени и многи други, а наследили су их Меси и остали.
Магични Аргентинац је голом из слободног ударца пресудио Лилу у дербију кола Лиге 1. Ставио је тачку у 95. минуту на луди меч са чак седам погодака у ком су Парижани славили 4:3.
Дан пре њега човек који је дефиниција израза „потцењен“ у фудбалу - Џејмс Ворд-Праус срушио је фаворизовани Челсу (1:0) усред Лондона за мук на Стамфорд бриџу.
Енглез, који комотно може да носи титулу „господин потцењени“, јер врхунски изводи сслободне ударце а не завређује довољно пажење коју заслужује, обезбедио је тријумф Саутемптону новом "лепотицом" са своје омиљене позиције.
Лева страна, 20 и кусур метар, лопта преко живог зида и Кепа Аризабалага је немоћан.
Лопта је у мрежи!
Ти голови натерали су педантне статистичаре да „премотају филм“ од 2. новембра 2013. године када је Џејмс Ворд-Праус извео свој први слободан ударац у Премијер лиги.
ОД тада па до данас, међу Топ 9 најбољих нашао се и Александар Коларов, који има проценат успешности 10,9 одсто.
Бивши капитен Србије, леви бек Манчестер ситија, Лација, Роме, Интера, шутирао је 92 пута и постигао је десет голова.
Убедљиво највише покушаја и голова имао је Лионел Меси. Аргентинац је директно из слободњака тукао 333 пута, а 31 пут је био прецизан. Претворено у проценте 9,3 одсто.
Најбољи проценат покушаја и голова има убедљиво „господин потцењени“ Џејмс Ворд-Праус.
Омалени 28-годишњи енглески везиста шутирао је 112 пута и у 17 наврата је (про)нашао пут до противничке мреже, што је у процентима респектабилних 15,2 одсто.
Ту су још и Турчин Чалханоглу, Дани Парехо, Миралем Пјанић, Пауло Дибала, Кристијан Ериксен и Набил Фекир.
Оно што је још фасцинантније везано за Ворд-Прауса је да је са своје омиљњене позиције, са леве стране терена, покушао 59 пута од сезоне 2018/19, а чак 33 лопте ишле су у оквир гола од којих је 16 завршило иза леђа голмана.
У Лигама петице само је 18 играча у том временском периоду имало 59 и више шутева ка голу из игре, а само тројица су постигла више од 16 голова. Ерлинд Холанд 26, Виктор Осимен из Наполија 18 и капитен Тотенхем Хари Кејн - 17.
Све то само додатно указује колико је везиста Саутемптона Џејмс Ворд-Праус потцењен, јер иза себе има само 11 утакмица за Енглеску и постигао је два гола. Читаву каријеру Ворд Праус до сада је провео управо у дресу „светаца“.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Стефан Бајчетић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
СПОРТ
Две речи описују младог мађионичара коме се Србија нада
Саша Илић, ЦСКА Софија - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
СПОРТ
У Бугарској се све мења због легенде из Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала