- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борељ: Одлука Русије о суспендовању СТАРТ-а уништава систем међународне безбедности

© AP Photo / Jean-Francois BadiasШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Одлука Русије да обустави учешће у Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) уништава међународни безбедносни систем, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
„Одлука коју је Русија донела о СТАРТ-у уништава систем међународне безбедности створен после Хладног рата... Због тога ЕУ и НАТО морају да предузму мере како би Украјини брзо, у наредних неколико недеља, испоручили муницију, а затим морамо размислити о новим мерама у међународној безбедности“, рекао је Борељ после састанка са министром спољних послова Украјине Дмитријом Кулебом и генералним секретаром НАТО-а у Бриселу.
Председник Русије Владимир Путин је у уторак у обраћању Федералној скупштини изјавио да Русија обуставља учешће у руско-америчком Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), истичући да земља не излази из споразума. Он је напоменуо да пре него што се Русија врати на разматрање, „морамо сами да схватимо на шта претендују земље попут Француске и Велике Британије и како ћемо се односити према њиховим стратешким арсеналима, односно укупном ударном потенцијалу (Северноатлантске) алијансе“.
Споразум између Руске Федерације и САД о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања потписан је 8. априла 2010. године у Прагу (Чешка). Он је заменио Уговор о СТАРТ-у из 1991. године и након ступања на снагу заменио је Уговор о смањењу стратешких офанзивних потенцијала из 2002. године. Москва и Вашингтон су 3. фебруара 2021. разменили ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу споразума о продужењу овог Уговора на пет година.
Погледајте цело обраћање председника Путина са преводом на српски:
Ракетни комплекс пете генерације Јарс - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
РУСИЈА
Спутњик објашњава: Шта је суштина споразума који је Путин данас замрзнуо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала