- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бод за вечност!

© AP Photo / Manu FernandezНовак Ђоковић и Карлос Алкарас
Новак Ђоковић и Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић је ове седмице изједначио апсолутни рекорд по броју недеља проведених на врху који држи Немица Штефи Граф (377), а наредне ће је надмашити и исписати историју. Ипак, оно што би могло да уследи заиста је невероватно, јер ће Карлосу Алкарасу, уколко освоји турнир у Рио де Жанеиру, недостајати бод за повратак на прво место.
Бод за вечност!
Бод који Новаку нико не може да украде или да поклони, „пришије“ Карлосу Алкарасу да се врати на трон и да свргне тениског краља Новака Ђоковића.
Сценарио је заиста несвакидашњи, али овога пута је Фортуна на страни Србина који, по апсолутно свим параметрима, хита да постане највећи у историји белог спорта.
Наиме, „шпански тајфун“ вратио се после четири месеца паузе и на првом турниру после опоравка од повреде мишића ноге, успео је да покори Буенос Ајрес. Остао је Карлос Алкарас други на планети, а уколико резултат понови у Бразилу на турниру у Рио де Жанеиру, имаће на следећој АТП ранг-листи 6.980 бодова.
С обзиром на то да Новак Ђоковић, тренутно први рекет света, има 7.070 бодова и да ће на следећем рачунању изгубити 90 бодова, он ће такође имати 6.980 бодова.
Немања Видић на хуманитарној утакмици за Радована Радаковића - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
СПОРТ
Легенда Партизана о борби звездаша за фотељу ФСС: Џајића и Видића видим заједно у тиму
Биће изједначени!
Чињеница је да је ово све хипотетички, јер прво 19-годишњи Шпанац ком се прогнозира светла будућност и има огроман потенцијал да дуго влада када се повуку Новак Ђоковић и Рафаел Надал, мора да покори Бразил.
У том замишљеном сценарију Ђоковић би за тај један бод остао први. Многи се вероватно с правом питају како се гледа и рачуна бодовање, уколико двојица тенисера имају идентичан број бодова и изједначени су.
АТП каже следеће: први кокрак да се одреди ко ће бити први, односно остати на врху, гледа се по параметру ко има највише бодова из главних жребова на Гренд слем турнирима, АТП финалима (Завршни Мастерс), као и остали Мастерс турнири који носе 1.000 бодова, осим Монте Карла.
То значи да би Новак Ђоковић уместо поменутих 6.980 бодова имао чак 5.820 бодова које је освојио на Аустралијан опену (2.000), Завршни Мастерс у Торину (1.500), освојен Рим (1.000), Париз (600), полуфинале Мадрида (360), четвртфинале Ролан Гароса (360).
С друге стране, шпански тинејџер Алкарас добацио би „само“ до 5.090 бодова.
Освојио је УС Опен што му доноси 2.000 победа, био је најбољи на Мастерсу у Мајамију (1.000), као и у Мадриду (1.000), стигао је до полуфинала Индијан Велса (360), баш као и Новак Ђоковић играо је четвртфинале Ролан Гароса (360). Освојио је по 180 бодова у Синсинатију и четвртфиналу Париза, док је инкасирао 10 бодова за другу рунду у Канади.
Није то једини параметар да се одреди. Јер, уколико би и у том случају, којекаквим чудом, поново били егал, уследила би примена другог правила. Број одиграних турнира, као и успех на највећим турнирима.
Ипак, све наведено указује да ће бод који би могао да недостаје Карлосу Алкарасу трасирати Новаку Ђоковићу пут у вечност.
Чекамо идући понедељак када ће српски и светски број један избројати и 378. седмицу на врху и то ће га учинити највећим и у том сегменту. А, онда, се сав фокус пребацује на јуриш на рекордну 23. Гренд слем титулу, где је Ђоковић први фаворит у Паризу на Ролан Гаросу, испред Карлоса Алкараса и Рафаела Надала.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Централни терен, Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СПОРТ
Руси стижу на Вимблдон? Британци добили „понуду коју не могу да одбију“
Ига Швјонтек - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СПОРТ
Краљица помера границе – изједначен рекорд стар 98 година
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СПОРТ
Броје Новакове године и чекају његов крај
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала