- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Роскосмос“ открио датум првог лета на Месец у историји савремене Русије

© Flickr / Doug ZwickМесец
Месец - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Лансирање прве мисије на Месец у историји савремене Русије планирано је за 13. јул 2023. године, објавила је прес служба руске државне корпорације „Роскосмос“.
„Лансирање космичке летелице ‘Луна-25’, у складу са астрономским рапосредом за 2023. годину, планирано је за 13. јул“, изјавили су у корпорацији.
„Луна-25“ је требало да буде лансирана још 2015. године, али се често одлагало лансирање.
Председник Русије Владимир Путин је 12. априла 2022. године изјавио да Русија планира да обнови лунарни програм и лансира интерпланетарну аутоматску станицу „Луна-25“, која се раније звала „Луна глоб“. Тада је додао да ће лансирање бити у трећем кварталу 2022. године. Како је говорио генерални директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов мисија „Луна-25“ је одложена за 2025. годину.
У децембру је „Роскосмос“ саопштио агенцији да је апарат испоручен Научно-производном институту „Лавочкин“, да је прошао контролу и да је већ инсталиран на свемирски брод. „Луна-25“ би требало да буде први руски апарат на Месецу.

Циљ пројекта је да се пошаље аутоматска сонда за истраживање у рејону јужног пола Земљиног сателита. Према плану „Роскосмос“, модул ће бити спуштен у близини кратера Богуславски.

Русија је лунарни програм утврдила 2018. године и он има три фазе: „Излаз“, „Предстража“ и „База“.
Прва фаза подразумева изградњу основног модула станице близу Месеца, тестирање перспективног брода „Орао“ са посадом и беспилотне летелице. У исто време, планирано је истраживање сателита аутоматским станицама серије „Луна“ од 2025. до 2028. године, као и почетак изградње супер тешке ракете „Јенисеј“ за летове са посадом до Месеца, који су планирани у другој фази.
„Предстража“ подразумева увежбавање средстава за приступ Месечевој површини и слетање космонаута на две недеље како би се распоредили први елементи базе. Друга фаза је предвиђена за период 2025-2035. године.

Трећа фаза „База“, која је планирана за период после 2035. године, би требало да буде коначна. До тада би требало да се заврши изградња базе на Месецу и да се формира научна инфраструктура у облику две опсерваторије. Током 2036-2040. године ће бити распоређени навигациони апарати око орбите Месеца како би се поставиле маршруте технике која је активна на површини Месеца.
Месец - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Зашто су Американци хтели да бомбардују Месец и какве везе с тим има Москва
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала