- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Земље ЕУ поново нису успеле да се договоре о новим санкцијама Русији

Пратите нас
У току је 365. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Кијев концентрише војску на граници Запорошке области и спрема провокацију против Придњестровља. Настављају се борбе за Артјомовск (Бахмут).
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:34 23.02.2023
Генерална скупштина УН усвојила је антируску резолуцију коју су припремиле западне земље о „принципима који леже у основи свеобухватног, праведног и одрживог мира у Украјини“.
Гласање за резолуцију о Украјини у Генералној скупштини УН - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СВЕТ
Генерална скупштина УН усвојила антируску резолуцију о Украјини
22:12 23.02.2023
Украјински војници  - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
РУСИЈА
Руска војска: Украјина припрема инвазију на Придњестровље
20:12 23.02.2023
Лидери ЕУ су објавили заједничко саопштење поводом годину дана од почетка специјалне операције руске војске у Украјини, наводећи да ће јачати притисак на Москву и наставити да пружају војну и економску помоћ Кијеву.
„Европска унија ће наставити да пружа политичку, економску, хуманитарну, финансијску и војну подршку, између осталог и путем оперативних координисаних набавки код европских произвођача. Подржаћемо обнову Украјине, а за то ћемо настојати да употребимо замрзнуте руске активе, у складу са европским и међународним правом. Појачаћемо колективни притисак на Русију како би прекинула агресију. У том циљу ћемо усвојити десети пакет санкција и предузети мере против оних који покушавају да заобиђу ограничења“, наводи се у заједничком саопштењу.
19:48 23.02.2023
Немачки канцелар Олаф Шолц не види никакве шансе за успостављање мира у Украјини у блиској будућности.
Како је навео, највише од свега забринут је што ће се сукоб „са великим губицима отегнути још дуго“.
„Не можете, а да не тежите да ствари буду другачије“, рекао је Шолц.
Истовремено је јасно ставио до знања треба наставити са пружањем војне подршке Украјини.
„Прво, мора да наступи тренутак који отвара перспективу мира“, рекао је немачки канцелар.
Што се тиче испорука ловаца Кијеву, Шолц се поново изјаснио против таквог корака.
17:13 23.02.2023
Земље Европске уније данас поново нису успеле да се договоре о новим санкцијама Русији.
Преговори ће бити настављени 24. фебруара, пише агенција Ројтерс, позивајући се на дипломате.
17:10 23.02.2023
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СВЕТ
Нуланд: Сутра нови пакет санкција против Русије; Наставићемо да разматрамо слање ловаца Кијеву
15:44 23.02.2023
Мађарска неће слати Украјини оружје, чак и ако Кијев врати права мађарској мањини у Закарпатју
Мађарска је спремна да пристане на одржавање министарског састанка Комисије Украјина-НАТО ако Кијев врати права мађарској националној мањини у Закарпатју, али и даље не пристаје да шаље оружје Украјини, изјавио је мађарски министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто.
„Испоруке оружја и пораз права мађарске националне мањине немају никакве везе. Ми не испоручујемо оружје, јер мислимо да оно јасно води до продужавања и ескалације рата. Ако би Украјинци обновили изворна права мађарске мањине, не бисмо блокирали, већ бисмо пристали на одржавање министарског састанка комисије Украјина-НАТО. Ово питање јасно повезујемо са положајем мађарске мањине“, рекао је Сијарто у интервјуу за „Индекс“ одговарајући на питање да ли је Мађарска спремна да пружи војну помоћ Украјини у случају позитивних промена у ситуацији са положајем мађарске мањине у Закарпатју.
Мађарска се од почетка сукоба доследно противила санкцијама руским енергентима и слању оружја Украјини. Почетком марта прошле године мађарски парламент је донео указ којим се забрањује испорука оружја Украјини са територије те земље. Министар спољних послова земље Петер Сијарто објаснио је да Будимпешта настоји да обезбеди територију Закарпатја, где живе етнички Мађари, јер би испоруке оружја преко те територије постало легитимна војна мета.
15:17 23.02.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Полтавској, Кировоградској, Харковској и Дњепропетровској области Украјине, као и делу Запорошке области под контролом Кијева, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
15:08 23.02.2023
У овом тренутку Украјина није спремна да седне за преговарачки сто са Русијом, рекла је вице-премијерка те земље Ирина Верешчук у интервјуу за шпански лист „Периодико“.
„Русија не жели мир, не жели да повуче војску и оружје из Украјине. Русија покушава да нас застраши и угрожава све демократије света. Они се још спремају за потпуни рат. Због тога било какви преговори су осуђени на неуспех. Нећемо учествовати ни у каквим преговорима“, рекла је она.
14:49 23.02.2023
Земље Г7 повећале су своје обавезе у буџетској и економској подршци Украјини за 2023. годину за 39 милијарди долара, саопштено је након састанка министара финансија и руководилаца централних банака „Велике седморке“, одржаног у индијском граду Бангалору, на маргинама сусрета министара финансија Г20.
„Та финансијска подршка је допуна нашој животно важној војној подршци и обуци украјинских снага, хуманитарној подршци и сарадњи у области развоја“, наведено је у саопштењу.
Земље Г7 ће, како је саопштено, наставити да предузимају мере у вези с антируским санкцијама, које су, према њиховој оцени, знатно умањиле могућности Русије да води рат.
12:55 23.02.2023
Финска влада је донела одлуку да пошаље три тенка "леопард 2" у Украјину, предвиђених за чишћење околине од мина, јавили су локални медији.
Наводи се да, према Министарству одбране земље, допринос пројекту не може бити велики због дуге копнене границе са Русијом, а такође и с обзиром на то да земља још није чланица НАТО-а.
„Ово је веома добра и неопходна опрема“, рекао је он. Он је ову одлуку назвао важном, „међутим, Украјини је потребна много већа подршка него тенкови. Наша подршка Украјини се неће поколебати“.
12:40 23.02.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
- Руска ПВО оборила је украјински Су-25 у Херсонској области;
- Губици Оружаних снага Украјине у подручју Купјанска износе 55 војника;
- Руске трупе су ликвидирале око 85 украјинских војника у правцу Красног Лимана;
- Оружане снаге РФ су за дан ликвидирале 210 војника Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка;
- Руске трупе уништиле су складиште муниције Оружаних снага Украјине код Авдејевке у ДНР;
- Руске оружане снаге су ликвидирале око 105 војника Оружаних снага Украјине јужно од Доњецка,
- Оружане снаге Русије уништиле су две хаубице Мста-Б и једну хаубицу Д-30 Оружаних снага Украјине у правцу Херсона;
- Оружане снаге Русије су уништиле шест складишта муниције Оружаних снага Украјине у ДНР, укључујући и у подручје Угљедара.
12:12 23.02.2023
САД ће издвојити око 10 милијарди долара додатне економске помоћи Украјини у наредним месецима, изјавила је америчка секретарка за финансије Џенет Јелен на конференцији за новинаре у Бангалору уочи првог састанка министара финансија и централних банкара Г20 заказаног за 24. и 25. фебруар.
Шеф америчког трезора је приметио да је Вашингтон већ обезбедио Кијеву „више од 46 милијарди долара безбедносне, економске и хуманитарне помоћи“. Она је додала да „наша војна помоћ укључује кључно одбрамбено оружје које је затражила Украјина, као што је ракетни одбрамбени систем Патриот“.
10:43 23.02.2023
Експлозије у Кијеву, јављају украјински медији.
10:20 23.02.2023
Експлозија у центру Одесе, јављају украјински медији.
09:53 23.02.2023
Јуришни авион Су-25 срушио се у Белгородској области након што је обавио борбени задатак, саопштило је руско Министарство одбране.
Пилот је погинуо.
Прецизирали су да се „авион срушио у пустом подручју, нема разарања на земљи”.
Узрок несреће - техничка неисправност.
09:51 23.02.2023
Грчка неће пренети Украјини противваздушне ракетне системе С-300 са грчког острва Крит, јер би то ослабило њену одбрану пред претњама из Турске, изјавио је министар националне одбране Грчке Никос Панајотопулос у интервјуу телевизији ЕРТ 1.
Упитан да ли је амерички државни секретар Ентони Блинкен тражио током посете Атини да пошаље С-300 у Украјину, Панајотопулос је одговорио да Грчка „не може то да уради, јер би тиме ослабила свој одбрамбени систем“.
„С-300 су купљени и стигли у Грчку из одређених разлога и све док ти разлози постоје, нећемо пристати на било какво слабљење нашег одбрамбеног система“, нагласио је министар.
09:11 23.02.2023
Авион Министарства одбране Русије пао је у Валујевском региону Белгородске области, саопштио је губернатор руске области Вјачеслав Гладков.
На лицу места се налазе спасиоци Министарства за ванредне ситуације Русије.
У току је истрага.
08:36 23.02.2023
Генерал Михаил Теплински - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Специјална операција у Украјини
Командант Ваздушно-десантних снага Русије се обратио: Увек смо побеђивали и сада ћемо победити
08:17 23.02.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала