- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Москва: Луке Одеса и Черноморск можда коришћене за испоруке радиоактивних материјала Украјини

© Sputnik / Evgeny BiyatovРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Москва је забринута због могућности да су преко лука Одеса и Черноморск Украјини испоручени радиоактивни материјали и страхује од провокације у Придњестровљу, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Не може да не забрине то што се такве ствари дешавају у непосредној близини Придњестровља где кијевски режим намерно подстиче напетост. Не сме се заборавити да су поменуте луке део прехрамбеног споразума. Спонтано се рађа питање да се те луке и хуманитарни коридор у целини можда не користе за неке друге циљеве?“, навела је Захарова.
Повод за овакав коментар су информације у украјинским медијима о испорукама радиоактивних материјала у луке Одеске области.
Захарова је скренула пажњу и на то да власти у Кијеву нису реаговале овим поводом.
„Судећи по свему, режим Зеленског је спрема, зарад војне и финансијске помоћи Запада, да искористи сваки повод за ескалацију сукоба. Том режиму је свеједно што такве авантуре могу да имају катастрофалне последице и масовне људске жртве“, закључила је Захарова.
Прехрамбени споразум који је потписан је 22. јула у Истанбулу предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Подсетимо, Министарство одбране Русије је 23. фебруара саопштило да кијевски режим спрема оружану провокацију против Придњестровља, коју ће извести украјинске јединице, укључујући неонацисте „Азова“ (терористичка организација забрањена у Русији).
Као изговор за инвазију на непризнату Придњестровску Републику, Кијев планира да инсценира наводну офанзиву руских трупа са територије Придњестровља.
Руско Министарство спољних послова саопштило је да ће оружане снаге Русије адекватно одговорити на провокацију кијевског режима против Придњестровља, ако се она деси.
Припадник руског мировног контингента у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Ситуација око Придњестровља ─ повод за пажњу и забринутост
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала