- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

НАСА је свемирском летелицом погодила астероид: Резултат је изненадио све /видео/

© Wikipedia / NASA/JHUAPL/Steve Gribben/Public domainИлустративни приказ летелице ДАРТ која треба да скрене са путање астероиде Дидимос и Диморфос
Илустративни приказ летелице ДАРТ која треба да скрене са путање астероиде Дидимос и Диморфос - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
НАСА је у септембру свемирском летелицом погодила астероид у Сунчевом систему, а резултати истраживања те акције изненадили су научнике.
Мотив за сударање свемирске летелице са астероидом била је могућност да се он помери из орбите и тако испроба стратегија за могућу одбрану наше планете од удара таквог тела које може чак и да доведе до истребљења живота. Научници су сада изнели резултате испитивања и дошли до сазнања да се астероид померио из орбите више него што је очекивано и то не само због удара летелице.

Шта је показао судар са астероидом

Резултати судара били су предмет пет научних истраживања, објављених у часопису „Нејчр“ и сви су дошли до сличних сазнања.
Свемирска летелица НАСА погодила је у септембру, у оквиру теста познатог као ДАРТ (The Double Asteroid Redirection Test), Диморфос, један од два астероида који путују заједно у истом систему. Диморфос орбитира око знатно већег астероида Дидимоса, а иако је мањи, свака промена у Диморфосовој орбити утиче и на правац кретања Дидимоса.
Диморфос, који има пречник од 177 метара, направи један круг око Дидимоса (пречник 780 метара) за 11,9 сати. Ударац свемирске летелице требало је да промени тај период за око седам минута.

Драматична промена

Како је објашњено у научном раду који је водила астроном Кристина Томас са Универзитета Северна Аризона, промена у периоду орбитирања била је много драматичнија: Диморфос сада пређе круг око Дидимоса за 33 минута краће него раније. Научници су закључили да знатно већа промена у орбити није последица само удара свемирске летелице.
У раду Планетарног научног института из Аризоне, које је предводио астроном Ђиан Јанг Ли, урађена је детаљна студија ејекте, односно материјала који је избачен приликом експлозивног удара летелице. Диморфос је чак две недеље после удара и даље избацивао „реп“ од прашине и изгледао као комета.
Трећи научни рад, који је предводио астроном Аријел Грајковски са СЕТИ института, проучавао је светлост коју је Диморфос рефлектовао пре, током и после удара. Три недеље после судара, Диморфосова светлост вратила се на ниво који је био пре њега. Ниво светлости током проучаваног периода указао је како је Диморфос изгубио од 0,3 до 0,5 одсто укупне масе.

Шта је узрок

Научни рад истраживача које је предводио Ендрју Ченг са Универзитета Џонс Хопкинс наводи да је управо тај избачени материјал одговоран у највећој мери за промену орбите астероида. Он је, према тим наводима, Диморфосу дао веће убрзање него сам удар свемирске летелице НАСА.
„Удар летелице ДАРТ показује да пренос момента на циљани астероид може бити знатно већи од самог момента који предаје кинетички импактор, што значи да се кинетички удар као могућност превенције судара Земље и астероида може сматрати ефикасним“, наводи се у том истраживању.
Тим научника, које је предводио Терик Дали са Џонс Хопкинс универзитета, реконструисао је сам тренутак удара на основу прикупљених података, укључујући и временску линију пре самог удара, детаљне карактеристике места удара, као и величину и облик Диморфоса. И њихови резултати указују да се човечанство на овај начин може одбранити и скренути астероид са курса, уколико има чак и ограничено знање о његовом саставу и стању површине, без спровођења дугих и скупих извиђачких мисија, преноси „Сајенс алерт“.
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
ДРУШТВО
„Уздрмани су темељи науке“: Астрономи открили шест објеката у свемиру које не могу да објасне /фото/
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
ДРУШТВО
Шта то гута црна рупа у средишту Млечног пута: Астрономи траже одговор шта је непознати објекат
Снимак неколико минута после судара ДАРТ-а и астероида Диморфос - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта се догодило у свемиру: Прве фотографије судара свемирске летелице са астероидом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала