- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Американац распродаје све што је Роман купио и створио

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISРоман Абрамович
Роман Абрамович - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Лондонски Челси планира да на крају сезоне на трансфер-листу стави чак 12 играча из садашњег првог тима, преноси британски „Атлетик“. То значи да ће нови власник Американац Тод Боли распродати све фудбалере које је на Стамфорд Бриџ довео Роман Абрамович или су поникли у омладинској школи „Плаваца“ под његовим вођством.
Британски медији подсећају да је нови власник Челсија на појачања у последња два прелазна рока потрошио више од 600 милиона евра, али се клуб налази тек на десетом месту на табели Премијер лиге са 37 бодова.
Амерички бизнисмен планира да од продаје играча у летњем прелазном року заради најмање 260 милиона евра.
На трансфер листи се налазе: Матео Kовачић, Мејсон Маунт, Сезар Аспиликуета, Рубен Лофтус-Чик, Kристијан Пулишић, Бен Чилвел, Kонор Галахер, Хаким Зијеш, Армандо Броха, Kаи Хаверц, Рахим Стерлинг и Пјер-Емерик Обамејанг.
Већини ових играча уговори истичу у јуну 2024. године, а власник Челси жели да их прода на крају ове сезоне, јер би у супротном лондонски клуб могао да остане без обештећења.
Роман Абрамович - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СПОРТ
Американац води ка „дужничком ропству“ – за осам месеци је срушио све што је Рус градио 11 година
Американац, који је купио „Плавце“ од Абрамовича одмах по избијању ситуације у Украјини, испоставио се као човек широке руке који је изазвао револуцију у фудбалу.
Челси је посебно демонстрирао силу куповином Михајла Мудрика из Шахтјора за 100 милиона евра, играча кога је буквално преотео Арсеналу, а овај трансфер отворио је питање - како ће се све одразити на УЕФА правила о финансијском фер-плеју?
Редовна ревизија стартовала је у фебруару, а после двогодишње борбе са ковидом и финансијским проблемима, енглески фудбал се вратио у нормалу - привукао богате спонзоре, стадиони су пуни и потписују се нови уносни уговори о ТВ правима.
Упркос уносном трошењу на „Стамфорд Бриџу" под вођством Тода Болија, у Челсију су уверени да имају механизме да остану у оквиру прописа о финансијском фер-плеју и да неће бити кажњени забраном довођења играча или избацивањем из Европе.
© AFP 2023 / DAMIR SENCARАлександар Чеферин, Тод Бели, Челси
Александар Чеферин, Тод Бели, Челси - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Главни адут у испуњењу услова УЕФА су дугорочни уговори које су потписали са новим фудбалерима. Мудрик је на пример потписао уговор на осам и по година, као и рекордер Енцо Фернандес (стигао из Бенфике), док је новајлија из Монака Беноа Бадијашил парафирао уговор на седам и по година после 40 милиона евра „тешког" трансфера.
У основи, Челси ће на нове играче „развући“ трошкове у распону њихових уговора што значи да ће по правилима финансијског фер-плеја Мудрик рецимо коштати „Плавце“ око 12 милиона евра по години.
Али и овај план носи са собом одређени ризик јер у случају да неки од скупоцених играча не успеју да се адаптирају на нову средину, њихова евентуална продаја ће створити велике рупе у финансијском фер-плеју.
Зато су „Плавци" у суштини сада заробљени са фудбалерима које су купили - и они ће морати да донесу успехе на терену. Другим речима - у дужничком су ропству, па су и из тог разлога принуђени да продају све што је Роман Абрамович купио или створио.
Погледајте емисију Спутњик спорта на тему „Зашто се повукао Немања Видић“
Валери Карпин, Русија, фудбал - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СПОРТ
Русија ће играти на првенству Централне Азије
Дејан Станковић и Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СПОРТ
Душан у великој кризи, Деки га тешио: „Причао сам са њим као са сином“
Сергеј Милинковић-Савић - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
СПОРТ
Шта би фудбалска Европа без Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала