- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Напад на руски авион у неутралном ваздушном простору био би објава рата

© AP Photo / Massoud HossainiАмеричка беспилотна летелица MQ-9
Америчка беспилотна летелица MQ-9  - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Намеран напад на руски авион у неутралном ваздушном простору био би отворена објава рата нуклеарној сили, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Коментаришући претње низа америчких сенатора, конкретно Линдзија Грема (Јужна Каролина), да руски авиони у међународном ваздушном простору треба да буду оборени уколико се приближе војној техници Сједињених Америчких Држава, Антонов је истакао да овакви позиви америчких конгресмена „превазилазе границе здравог разума“.
„Министарство одбране Русије детаљно је објаснило разлоге и процедуру поступања руских пилота током јучерашњег инцидента изнад Црног мора. Поновићу за оне који нису смогли снаге да објективно сагледају ситуацију: наши ловци нису дошли у контакт са америчком беспилотном летелицом. Русија је учинила све да спречи овакве инциденте – унапред је саопштила међународној заједници информације о границама подручја привременог коришћења ваздушног простора, успостављеног за потребе извођења специјалне војне операције“, објаснио је Антонов, говорећи о паду америчког дрона МКу-9 у уторак.
Руски ловци Су-27 - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Специјална операција у Украјини
Лавров о инциденту са дроном: Упозорили смо их, морали су знати куда лете
„Наравно, Пентагон је увређен што губи скупу технику. Али у овом случају оптужбе америчке војске за непрофесионализам треба да буду преусмерене на њихову адресу“, оценио је дипломата.

Покушаји да се провоцира ескалација

„Што се тиче поменутог сенатора, ово никако није први покушај подлог сенатора да изазове опасну ескалацију у руско-америчким односима. Он је пре годину дана позивао грађане наше земље да изврше атентат на председника Русије. Зар сенатор озбиљно верује да је директан војни сукоб са Русијом у интересу бирача који су му поверили бригу о свом животу и благостању?“ додао је амбасадор.
Антонов је упозорио да намерни напад на руски авион у неутралном ваздушном простору није само злочин по међународном праву, већ и отворена објава рата највећој нуклеарној сили.
„Оружани сукоб између Русије и Сједињених Америчких Држава би се суштински разликовао од прокси рата који Американци воде даљински против нас у Украјини. Да ли су на Капитолу спремни да изложе америчке грађане и међународну заједницу ризику свеопштег нуклеарног рата? Одговорите ми, уважени сенаторе!“, упитао је руски амбасадор.
Према његовим речима, Русија не жели сукоб са другом нуклеарном силом.
„Не тражимо сукоб са нуклеарном силом. Настављамо да одржавамо контакте, укључујући и преко Министарства одбране, како бисмо спречили ненамерне сударе. Волео бих да амерички политичари имају исти став према односима са Русијом“, нагласио је Антонов.

Инцидент са дроном изнад Црног мора

Европска команда Оружаних снага САД саопштила је у уторак да се руски Су-27 „сударио“ са америчким дроном МКу-9 изнад Црног мора и да је беспилотна летелица пала у међународне воде. Наводно, руски авион Су-27 намерно је испустио гориво на МК-9, због чега је пропелер отказао и дрон је пао у међународне воде.
Руско Министарство одбране након тога је саопштило да је амерички дрон МQ-9 „Reaper“ пао у Црно море током оштрог маневрисања у међународним водама близу Крима. Беспилотна летелица је са искљученим транспондерима летела у правцу Русије, нарушивши границе подручја привременог режима коришћена ваздушног простора успостављеног за потребе извођења руске специјалне војне операције.
Пилот руског војног авиона прати амерички разарач у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
РУСИЈА
Вашингтону пренета порука: Русија никоме неће дозволити да продре у њене воде
Амерички дрон MQ-9 Reaper (жетелац) - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА: По чему је познат амерички „жетелац‟ који је завршио на дну Црног мора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала