- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова портпаролу УН поводом исељења монаха: Јесу ли православни верници недостојни реакције?

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Москва ће покренути питање о исељењу монаха из Кијевско-печерске лавре на седници Комитета за информисање Генералне скупштине Уједињених нација, уколико информациони рад Секретаријата не буде усклађен, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Она је реаговала након што портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик јуче није желео да коментарише кршење права православних верника у Украјини „због недостатка информација“, истакавши да организација сматра да слобода вероисповести треба да буде омогућена у свим државама.

„Стефане, ако не можете да дате коментар након директног обраћања монаха међународној заједници на неколико језика, признајте своју пристрасност и не подмећите УН, јер је то потпуни губитак кредибилитета. Или извршавање политичког налога. То што Ви стално тврдите да ништа не знате о томе што се дешава у Украјини, док Ваш шеф редовно посећује Кијев (последњи пут 8. марта), изазива неповерење према УН и Секретаријату те организације“, написала је она на Телеграм каналу.

Захарова је подсетила да, када је избио пожар у Богородичиној цркви у Паризу који, као и Кијевско-печерска лавра спада у Светско наслеђе Унеска, коментар Дижарика уз обећање да ће помоћи обнови појавио се одмах сутрадан. А, тада је страдала само црквена имовина, додала је она.

„Сада се не ради само о монасима и њиховим судбинама (иако је и то важно, јер се поставља свакодневно питање где ће живети након исељења?), већ о Цркви као Божјој институцији. Не желим да мислим да Ви, Стефане, имате сегрегациони приступ и делите светске религије према значају: са католицима се може саосећати, а православни верници су недостојни реакције. Иако, треба размислити о томе. На делу је сегрегација на свим фронтовима“, нагласила је портпаролка.

Прогон монаха из Кијевско-пречерске лавре

Подсетимо, национални споменик „Кијевско-Печерска лавра“ раније је обавезао монахе канонске Украјинске православне цркве да напусте зграде које су им припадале до 29. марта.
Украјинска радна група за припрему предлога и препорука за организацију извршења појединачних задатака везаних за рад религиозних организација, утврдила је да је манастир прекршио услов уговора о коришћењу државне имовине. Комисија није навела садржај и детаље кршења.
Министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао да монаси канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) могу да остану у Кијевско-Печерској лаври, ако пређу у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ).
Намесник митрополит Павел (Лебед) у видео поруци објављеној на Јутјуб каналу Лавре поручио је да се монаси Украјинске православне цркве, Московске патријаршије (УПЦ-МП) неће се иселити из лавре.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је писмо генералном секретару УН и актуелном председнику ОЕБС-а у којем је скренуо пажњу на кршења права православних верника у Украјини и позвао их да утичу на Кијев како би спречили насилно исељење монаха из Кијевско-печерске лавре, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
РУСИЈА
Патријарх Кирил: Спречите принудно затварање Кијевско-печерске лавре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала