- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев о паду америчког дрона у Црно море: Крајње су безобразни, са њима не треба бити учтив

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаДмитриј Медведев
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Американци су „крајње безобразни“ и са њима не треба бити учтив, иако су контакти војних служби неопходни, изјавио је поводом пада америчког дрона у Црно море заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Он је на свом телеграм каналу појаснио да "посебно има у виду изјаве америчких изрода као што је сенатор Грем да треба обарати руске авионе".
Према његовим речима, међународне конвенције на ову тему не постоје, а државно законодавство се тек формира.
Истовремено, он је подсетио да се у Ваздухопловном кодексу користе термини „забрањење зоне“ и „зоне са ограничењима“, а њих утврђује Влада и да дронови такође треба да поштују та правила.
„Нарочито у периоду борбених дејстава, што је познато свим корисницима ваздушног простора. Штавише, понекад је тешко фиксирати тренутак уласка авиона или дрона у територијално море. А ово је део наше територије на коју се простире наш суверенитет“, нагласио је Медведев.
Претходно је амерички сенатор Линдзи Грем (Јужна Каролина) изјавио да руски авиони у међународном ваздушном простору треба да буду оборени уколико се приближе војној техници Сједињених Америчких Држава.
Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов одговорио је на изјаву америчког сенатора поруком да би намеран напад на руски авион у неутралном ваздушном простору био би отворена објава рата нуклеарној сили.

Инцидент са дроном изнад Црног мора

Европска команда Оружаних снага САД саопштила је у уторак да се руски Су-27 „сударио“ са америчким дроном МКу-9 изнад Црног мора и да је беспилотна летелица пала у међународне воде. Наводно, руски авион Су-27 намерно је испустио гориво на МК-9, због чега је пропелер отказао и дрон је пао у међународне воде.
Руско Министарство одбране након тога је саопштило да је амерички дрон МQ-9 „Reaper“ пао у Црно море током оштрог маневрисања у међународним водама близу Крима. Беспилотна летелица је са искљученим транспондерима летела у правцу Русије, нарушивши границе подручја привременог режима коришћена ваздушног простора успостављеног за потребе извођења руске специјалне војне операције.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
РУСИЈА
Захарова поручила Американцима: Нек вам у извлачењу дрона из Црног мора помогну „украјински рониоци“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала