- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Мађари пркосе УЕФА – не одустају од заставе на којој су и делови Србије

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLНемачка - Мађарска
Немачка - Мађарска - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Према последњим информацијама које стижу из Мађарске, фудбалски савез те земље дозволиће на стадиону заставе „Велике Мађарске“, на којој су између осталог и присвојени делови територије Србије, упркос претњама УЕФА да би због тога могли да сносе озбиљне последице.
Велика прашина подигла се у среду током дана, када су Мађари објавили да ће на утакмицама које њихов националним тим игра на свом терену, на стадиону бити присутна застава „Велике Мађарске“ на којој су присвојени делови Србије, Словеније, Румуније, Украјине, Хрватске, Словачке и Устрије.
После тога се огласила УЕФА, тачније стигло је писмо из Ниона које је потписао генерални секретар Грк Теодор Теодоридис, у ком се истиче да Мађари одустану од такве идеје, јер би последице могле да буду озбиљне.
Ипак, Мађари не хају за претње и пацке из Европске куће фудбала (УЕФА), већ настављају да терају по свом. Последња вест која стиже од наших комшија са севера, гласи да ће заставе бити на стадиону на почетку квалификација за Европско првенство које ће 2024. године бити одржано у Немачкој.
Фудбалски савез Мађарске је, као што је обећао председник Шандор Нањи, поставио питање разјашњења од међународних организација, заинтересованих за случај. Оцењујући писани став УЕФА и организације ФАРЕ и сагледавајући комплетну ситуацију, донео одлуку да историјска мапа Мађарске, без јасних или скривених текстова и симбола, није предмет дисциплинског поступка, и зато дозвољава уношење исте на стадион.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СПОРТ
Скандал у Новом Пазару – хулигани претили капитену вађењем очију, Расим Љајић поднео оставку
„Фудбалски савез Мађарске је 20. марта дао детаљне и тачне информације о горе наведеном. Међутим, нажалост, то је у неким случајевима погрешно протумачено и схваћено и свашта се појавило у медијима и штампи. Сматрамо дажним да поновимо наше претходно саопштење и да га допунимо кратким образложењем. Понављамо, да је то одлука Фудбалског савеза Мађарске, односно нисмо тврдили и не тврдимо да је УЕФА сада дозволила или изричито забранила уношење заставе. Изјавили смо и изјављујемо да обе организације Фудбалски савез Мађарске и ФАРЕ настављају да осуђују све облике дискриминације и да ће се борити против расистичких, искључујућих или политичких порука. Истовремено, МЛСЗ сматра у светлу писанх изјава две организације, да став федерације није оспорен, нити оповргнут од стране организација, те ће ФС Мађарске, дозволити уношење застава у складу са прописаним условима на стадион за наредна два меча. Верујемо да је горе наведено, довољно јасно и утемељено да следи правила, а да су ФАРЕ, ФИФА и ФС Мађарске приступили овом питању са дужном пажњом. Према нашим сазнањима, једино је Фудбалска федерација Румније једнострано са ограниченим информацијама тумачила чињенице из свог угла и неоправдано напала одлуку ФС Мађарске. С друге стране, ФС Мађарске своју сарадњу са румунским удружењем сматрам коректном и убудуће ће се тружити да одржи добре односе, али је исто тако јасно да је њено мешање по том питању неовлашћено и неосновано. Због тога смо писаним путем обавестили партнерску организацију да у овом случају није у надлежности румунскуог удружења да процени и коментарише одлуку коју је донео ФС Мађарске“, наводи се у саопштењу ФС Мађарске.
Такође, Мађари поручују да се истицање мапе "Велике Мађарске“ на транспарентима само по себи не сматра чином дискриминације који би био предмет ФАРЕ извештаја на фудбалском терену, као ни да има елементата за покретање дисциплинског поступка од стране ФИФА и УЕФА.
Мађарска се налази у квалификационој Групи Г, у којој су још Србија, Црна Гора, Бугарска и Литванија. Први меч Мађари играју на свом терену и 27. септембра угостиће селекцију Бугарске коју с клупе води Младен Крстајић, бивши селектор Орлова и легенда Партизана.
Фудбалски савез Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СПОРТ
Падају све препреке – Русија игра УЕФА турнир са својом заставом и химном
Франк Маки Бањак - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СПОРТ
Хтео је политику, ушао у копачке – био у Србији и завршио у Русији: „Ко каже да су Руси хладни“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала