- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Није Русија Југославија, реаговаће на осиромашени уранијум

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаРуски војник у Украјини
Руски војник у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Русија, највећа нуклеарнa сила, није Југославија, па ће Москва бити принуђена да реагује ако Лондон достави Украјини оклопну тенковску муницију која садржи осиромашени уранијум. Руски експерти су сагласни да таква испорука води ка озбиљној ескалацији, али дебатују око тога да ли ће Русија у том случају употребити тактичко нуклеарно оружје.
Какав ће тачно бити одговор Русије на коришћење граната с осиромашеним уранијом то зна само руски Генералштаб и врховни командант Оружаних снага Русије Владимир Путин, али многи војни стручњаци сматрају да би Москва у том случају могла да употреби тактичко нуклеарно оружје, с обзиром на ранија упозорења да ће Москва испоруку западних граната са уранијумским језгром Украјини третирати као употребу „прљавих нуклеарних бомби“ против Русије, са свим последицама које произилазе из тога.
Међутим, руски експерт Алексеј Анпилогов сматра да Москва у том случају неће користити тактичко нуклеарно оружје.
„Не мислим да би то био адекватан и еквивалентан одговор на испоруку оклопних граната које садрже осиромашени уранијум... Пројектили овог типа нису нуклеарно оружје, већ имају нуклеарне компоненте, што стоји и у изјави председника Руске Федерације Владимира Путина“, објашњава Анпилогов.
Коментаришући одлуку Лондона да са тенковима „челенџер 2” у Украјину пошаље и муницију која садржи осиромашени уранијум, Анпилогов упозорава да последице могу бити „веома озбиљне“, пре свега по здравље људи, а такође доводи и до контаминације подручја, као што се десило у Југославији и Ираку.
Осиромашени уранијум, осим што је токсичан, као и сви тешки метали, он је и радиоактиван и код људи може изазвати отказивање бубрега, плућа, повећати ризик од рака и друге здравствене проблеме.
„Због тога је, с моје тачке гледишта, потребно о томеговорити и на томе инсистирати. Са наше, са руске стране, управо се и инсистира на томе да је та муниција са осиромашеним уранијумом нехумана и да утиче на цивилно становништво и на животну средину. И не треба само инсистирати на оним будућим ратним злочинима који ће бити почињени над цивилним становништвом у Украјини, већ и подсетити на чињенице везане на ранију употребу осиромашеног уранијума. Ја бих издвојио два – прво, рат у Југославији, када су Американци и НАТО земље масовно користиле бомбе са осиромашеним уранијумом и друга веома озбиљна кампања са употребом осиромашеног уранијума је кампања у Ираку...“, подсећа експерт.
Он наглашава да ни Велика Британија, ни САД, ни њихови НАТО савезници до сада нису одговарали, нити су кажњени за коришћење такве муниције, упркос томе што су групне тужбе стизале и од цивила и од америчких и НАТО војника.
Осим код „челенџера 2”, познато је да и у наоружању тенка „леопард 2“, исто као и борбених возила пешадије „бредли“ и „мардер“ постоји и противоклопна муниција са језгром од осиромашеног уранијума чија употреба доводи до контаминације земљишта. Такође, оклоп америчког тенка „абрамс“ направљен је од осиромашеног уранијума, па су западни војници још једна категорија жртава, напомиње експерт.
НАТО војници су осиромашеном уранијуму били изложени у олупинама њихових уништених, изгорелих тенкова.
© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је да најава Велике Британије да ће Украјини обезбедити муницију са осиромашеним уранијумом значи да је преостало „све мање корака“ до нуклеарног сукоба
Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је да најава Велике Британије да ће Украјини обезбедити муницију са осиромашеним уранијумом значи да је преостало „све мање корака“ до нуклеарног сукоба

У ком случају би Русија могла да употреби тактичко нуклеарно оружје?

Осиромашени уранијум се у муницији користи већ деценијама, док тактичко нуклеарно оружје никад још није употребљено у ратном сукобу.
Анпилогов указује на то да руска доктрина, која је одбрамбеног карактера, јасно регулише случајеве у којима се може користи нуклеарно оружје - осим у случају нуклеарног напада на Русију, Москва може употребити атомско оружје и ако је угрожено егзистенцијално постојање државе, чак и ако је тај напад изведен само конвенционалним оружјем.
Фактички, то би се могло догодити ако дође до озбиљне инвазије на територију Русије, појаснио је експерт.
„Tреба имати у виду да су по Уставу Руске Федерације Доњецка, Луганска, Запорошка и Херсонска области територија Русије, баш као и Крим. Било какав план украјинске стране да заузме Крим, да дође на границе из 1991. године, што значи на границе Украјине након распада Совјетског Савеза, то би заправо била претња територијалном интегритету Русије. Једна ствар су ти пограничне битке, у којима руска војска постепено потискује украјинске трупе са територије ова четири региона, који су по Уставу припојени Русији, а друга ствар је контраофанзива великих размера, о којој украјинска страна сада говори“, каже експерт.
Разлог за коришћење тактичког нуклеарног наоружања могао би да буде претња од пресецања копненог транспортног коридора до Крима или претња заузимања кримског полуострва, што би створило проблеме Црноморској флоти, сматра експерт.
„Ситуације таквог типа могу бити основ за примену тактичког нуклеарног оружја по офанзивним украјинским трупама или по базама у позадини и чак центрима одлучивања, како би се зауставила офанзива и демонстрирала озбиљност намера Руске Федерације. Штавише, у неколико говора председника Русије се чуло да ће Русија употребити нуклеарно оружје у складу са својом одбрамбеном доктрином, али без прецизирања параметара за употребу тог оружја, јер је то прерогатив врховног команданта“, каже Анпилогов.
Ипак, Анпилогов је уверен да ће Русија употребити тактичко нуклеарно оружје искључиво у случају очувања територијалног интегритета и елиминисања претњи по свој суверенитет, а не због испоруке тенковске муниције са осиромашеним уранијумом.
Тактичко нуклеарно оружје, које се понекад назива фронтовско или нестратешко нуклеарно оружје, има мале нуклеарне бојеве главе намењене за употребу на бојном пољу или лимитирани нуклеарни напад. Они уништавају мете на ограниченом подручју и не изазивају радиоактивну контаминацију великих размера.
За разлику од стратешког наоружања, мање је снаге. Најмање тактичко нуклеарно оружје може бити од једне килотоне или мање (произвевши еквивалент од хиљаду тона експлозивног ТНТ-а). Највећа тактичка нуклеарна бојева глава има моћ једнаку 100 килотона.

Западно оружје легитимна мета

Руски председник Владимир Путин је осудио британске планове да пошаљу такву муницију у Украјини, рекавши да ће Москва бити приморана да одговори у складу са тим јер такво оружје има „нуклеарну компоненту“, док је министар одбране Сергеј Шојгу упозорио да најава Велике Британије да ће Украјини обезбедити муницију са осиромашеним уранијумом значи да је преостало „све мање корака“ до нуклеарног сукоба.
Руски експерти такође подсећају да западно оружје које стиже у Украјину аутоматски постаје легитимна мета руске војске и да самим тим и ове испоруке могу бити уништене и пре него што стигну у украјинске јединице.
Говорећи о мотивима, руски војни стручњаци оцењују да је један од мотива Британаца зарада и жеља да повећају конкурентност својих тенкова „челенџер 2“ на светском тржишту наоружања. Оно што је сигурно јесте чињеница да Англсаксонци не маре за животе Украјинаца и судбину Украјине.
Глава Чеченской Республики Рамзан Кадыров - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
РУСИЈА
Кадиров предлаже да се Западу покажу последице загађења уранијумом – на њиховој територији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала