- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Директан пут ка светском рату води преко Придњестровља

© Фото : MaxenceПридњестровље
Придњестровље - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Лидер непризнате Придњестровске Молдавске Републике Вадим Красносељски забринут је ескалацијом напетости око непризнате републике, што би, по његовом мишљењу, могло да изазове велики оружани сукоб у региону. Он је то изјавио на састанку са посланицима Григориопољског рејона, а преноси телевизија „Пјерви Придњестровски“.
Уверен је да ће сукоб у Придњестровљу неминовно увући и Молдавију и Румунију која је у НАТО-у, међу којима постоји споразум у војној сфери.
„Преко Придњестровља води директан пут ка светском рату. Ако се умеша Молдавија, онда ће се умешати и Румунија, а ако се умеша Румунија, онда ће се умешати и Руска Федерација“, сматра Красносељски.
Министарство одбране Русије је 23. фебруара саопштило је да кијевски режим спрема оружану провокацију против Придњестровља, коју ће извести украјинске јединице, укључујући неонацисте „Азова“ (препознат као терористичка организација и забрањена у Русији).
Као изговор за инвазију на непризнату Придњестровску Републику, Кијев планира да инсценира наводну офанзиву руских трупа са територије Придњестровља. Руско Министарство спољних послова саопштило је раније да ће оружане снаге Русије адекватно одговорити на провокацију кијевског режима против Придњестровља, ако се она деси.
Безбедност на обалама Дњестра обезбеђују руски мировњаци. Они су уведени у зону ратних акција 29. јула 1992. године у складу са Споразумом о принципима мирног решавања оружаног сукоба у Придњестровском региону Републике Молдавије, који су 21. јула 1992. године потписали председници Русије и Молдавије у присуству лидера Придњестровља.
У непризнатој Придњестровској Молдавској Републици је распоређена Оперативна група руске војске која броји 1.000 војника и официра. Они имају задатак да чувају складишта у којима се налази више од 20.000 тона муниције, која је извезена након повлачења совјетских трупа из европских земаља. Осим тога, ова Оперативна група подржава миротворце који су се фактички нашли у блокади након што је Украјина прекинула пут снабдевања преко своје територије.
Припадник руског мировног контингента у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Ситуација око Придњестровља ─ повод за пажњу и забринутост
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала