- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Запад се боји непристрасне истраге о „Северним токовима“

© Sputnik / Виталий БелоусовЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Одбијање западних земаља да подрже руски нацрт резолуције о истрази диверзије на „Северним токовима“ говори о њиховом страху од непристрасног утврђивања правих узрока онога што се догодило, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је додала да је Русија разочарана због резултата гласања.
„У западним престоницама једноставно се плаше непристрасног утврђивања истине. Разочарани смо резултатима гласања. Наш нацрт, који је уважио забринутост свих конструктивних партнера, имао је за циљ да се спроведе објективна и свеобухватна истрага, како би се привели правди одговорни за невиђену диверзију на великом индустријском објекту цивилне инфраструктуре са тешким еколошким и економским последицама“, истакла је Захарова.
Она је нагласила да је због неспремности Запада да икоме дозволи да учествује у истрази под изговором заштите националне безбедности, пропуштена шанса да се пошаље „јасан сигнал“ о недопустивости оваквих напада у будућности, због чега је сада угрожена светска енергетска инфраструктура.
Истовремено, Захарова је приметила позив данских власти компанији-оператору „Норд стрим 2 АГ“ да учествује у операцији подизања неидентификованог предмета пронађеног у близини гасовода. Према њеним речима, Копенхаген можда не би предузео такав корак да није било активног деловања руске дипломатије на привлачењу пажње међународне заједнице на то питање.
Градилиште гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
РУСИЈА
Кремљ: Русија неће дозволити да се тема „Северних токова“ запостави
„Стање ствари, када се чак и минимална транспарентност постиже само скретањем повећане пажње Савета безбедности на одговарајуће активности на националном нивоу, потврђује да не постоји алтернатива независној међународној истрази о околностима диверзије. Русија ће наставити да тражи да се предузму све неопходне мере да се починиоци идентификују и приведу правди“, закључила је Захарова.
Савет безбедности у понедељак УН није усвојио руски нацрт резолуције којим се позива на формирање међународне комисије под окриљем УН за истрагу терористичког напада на „Северне токове“. За резолуцију су биле само Русија, Кина и Бразил. Остале чланице Савета безбедности биле су уздржане.

Инцидент на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани. Касније је Херш изјавио да је амерички председник Џозеф Бајден одлучио да саботира „Северни ток“ после више од девет месеци тајних разговора с тимом за националну безбедност.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
РУСИЈА
„Кривац се сам ода“: Небензја о одбијању СБ да подржи руску резолуцију о диверзијама на гасоводима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала