- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Данска: Извучен предмет који се налазио поред „Северног тока“

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаМорска бова
Морска бова - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
Данско Министарство одбране је са дна Балтичког мора извукло предмет који је раније пронађен у близини гасовода „Северни ток 2“. Испоставило се да је у питању морска димна бова која није опасна, саопштила је Данска енергетска агенција.

„Данска енергетска агенција је саопштила да су 28. марта 2023. године завршени радови на извлачењу предмета који се налазио поред гасовода „Северни ток 2“. Истрага је показала да је у питању морска димна бова која се користи за визуелно маркирање и која није опасна“, наводи се у саопштењу.

Истакнуто је да је у извлачењу објекта учествовао представник оператора гасовода компанија „Норд стрим 2 АГ“.
Средином марта је председник Русије Владимир Путин саопштио да се у близини „Северних токова“ налази непознат објекат. То је према његовим речима, појаснио „Гаспром“, коме је Копенхаген дозволио да буде на месту експлозије на гасоводима.
„На удаљености око 30 километара од места експлозије је пронађен стуб, који је стајао на истом месту на коме се десила експлозија. То место је најрањивије место на гасоводу - спој цеви. И тамо је откривен стуб“, рекао је руски председник.
Касније је објекат цилиндричног облика висине 40 центиметара и дијаметра 10 центиментара, који је понађен поред „Северног тока“, потврдила и Данска енергетска агенција. Она је претпоставила да је то димна бова и позвала је оператера гасовода и Министарство одбране Данске да учествују у истрази.

Инцидент на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани. Касније је Херш изјавио да је амерички председник Џозеф Бајден одлучио да саботира „Северни ток“ после више од девет месеци тајних разговора с тимом за националну безбедност.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
РУСИЈА
Захарова: Запад се боји непристрасне истраге о „Северним токовима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала