- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Црква Чешке и Словачке подржала канонску Украјинску православну цркву

© AP Photo / Efrem LukatskyКрст манастирског комплекса Кијевско-печерске лавре испред заставе Украјине и споменика "Мајка-домовина" у Кијеву
Крст манастирског комплекса Кијевско-печерске лавре испред заставе Украјине и споменика Мајка-домовина у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Поступци украјинских власти према канонској Украјинској православној цркви имају за циљ њено уништење, то је ограничење верских слобода и кршење грађанског права, Бог неће заборавити прогон свештенства УПЦ, изјавио је поглавар Православне цркве чешких земаља и Словачке митрополит Ростислав.
Прогон траје неколико деценија и има за циљ замену канонске цркве расколничким структурама, значајно се појачао након почетка војног сукоба Украјине и Русије, а последњих дана добија карактер покушаја да се (УПЦ) ликвидира“, навео је митрополит, преноси сајт Украјинске православне цркве.
Према његовим речима, УПЦ је подвргнута „неправедном и неопростивом малтретирању украјинских државних власти“. Он је поступке украјинских власти против УПЦ назвао „застрашивањем и прогоном“, „ограничавањем верских слобода“ и „кршењем грађанског права“.
„Украјинска православна црква, на челу се митрополитом кијевским и целе Украјине Онуфријем, увек је изјавама декларисала и доказивала свој аполитичан и национални карактер. Упркос томе, остајала је предмет безбројних напада и покушаја да се дискредитује. Кампања мржње према представницима и верницима Украјинске православне цркве окончана је ових дана наредбом да монашка братија Кијевско-печерске лавре напусти манастир“, истакао је митрополит.
„Савремена Голгота Украјинске православне цркве – прогон њеног свештенства и изругивање верницима – неће заборавити ни Бог ни историја“, закључио је митрополит.
Нови талас сукоба око Кијевско-печерске лавре почео је обавештењем које је Министарство културе Украјине упутило Украјинској православној цркви о једностраном раскиду уговора о закупу манастира, као и да монаси морају да напусте лавру 29. марта. Како је објаснио министар културе Александар Ткаченко, монаси могу да остану у лаври под условом да пређу у расколничку тзв. Православну цркву Украјине. Комисија културног споменика „Кијевско-печерска лавра“ требало је да почне са пријемом објеката лавре 30. марта. Међутим, верници нису пустили њене представнике да уђу на територију храма. УПЦ је саопштио да комисија нема овлашћења да почне са радом, пошто не постоји одлука суда.
Верници Украјинске православне цркве и проукрајински активисти у Кијевско-печерској лаври у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
РУСИЈА
Српски епископ: Украјинске власти организовале фашистички терор против Кијевско-печерске лавре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала