- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Машиновођа који увек „пали“ из прве

© AP Photo / Matthias SchraderТомас Тухел
Томас Тухел - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Томас Тухел стартовао је победом на клупи Бајерн Минхена, након што је релативно лако пао највећи ривал у трци за титулу – Борусија Дортмунд 4:2 (3:0). Искусни немачки стручњак, који је прошлог септембра добио отказ у Челсију, продужио је тако сјајан низ без пораза када је деби у питању.
Тухел никада није пао на првом испиту, а традицију успеха наставио је као кормилар највећег немачког клуба, који га је поставио за шефа стручног штаба након што је ковертиран отказ Јулијану Нагелсману док је био на скијању, а екипа одрађивала тренинг.
Али, није ово прича о Нагелсману, већ о Томасу Тухелу. За почетак је потребно "премотати филм" на сам почетак. Била је 2009. година када је Тухел стартовао као први тренер Мајнца и одолео је фаворизованом Бајер Леверкузену, у мечу који је завршен без победника 2:2.
Правио је одличне резултате с Мајнцом, да би то била најбоља препорука за трансфер у Борусију Дортмунд 2015. године.
Ни тада већ на старту није имао лак задатак јер је на Сигнал Идуна парку пао Волфсбург минималним резултатом. Успео је Томас Тухел с "милионерима" да освоји друго место иза Бајерн Минхена.
Добри резултати, не и освајање титуле Бундеслиге, препоручили су га Пари Сен Жермену. И тада је први испит могао да прави проблем. Али, то не важи за Тухела. Разбијен је на Парку принчева Монако са убедљивих 4:0, те 2018. године.
Након растанка са Парижанима, Тухел је стигао у Лондон где је правио импресивне резултате, што потврђује и освајање Лиге шампиона у сезони 2020/21.
Када је деби у питању, прва провера био је Вулверхемптон, а меч на Стамфорд бриџу завршен је без голова. Растанак с клубом који је недавно отпустио и његовог наследника Грејема Потера ком ће морати да плати дебело обештећење од 25 милиона евра, колико пишу британски медији, одвео је Тухела у Минхен.
И тамо се на старту очекивало да би могао да има проблем на првом испиту. Чињеница је да је Бајерн страх и трепет у Немачкој, али је исто тако чињеница да Дортмунд игра импресивно од 2023. године и да ниже победе ко од шале.
Ипак, Тухел је масјтор за дебије, што је по ко зна који пут демонстрирао. Разбио је бивши клуб у првом полувремену, када је на семафору резултат на Алијанц арени био 3:0. Треба бити реалан и признати да су Тухел и Бајерн имали и доста среће, с обзиром на околности из којих је постигнут први гол.
Наиме, голман Дортунда Кобел је промашио лопту, коју је желео да испуца, што је резултатирало голом Упамекана из нехата.
Тај погодак шокирао је Борусију, која је од тога тренутка у наредних 10 минута имала чак три гола заостатка и није успела да се врати из нокаута.
У наставку је Коман повисио на 4:0, да би бруку спречили Емре Џан и Мален. Бајерн је сасвим сигурно врло добро знао да Тухел не губи на дебију и зато су га капирали на време, одлучивши да дебитује против Дортмунда, а Немац је оправдао поверење.
Знао је и Тухел у шта се упушта и какве су амбиције највећег немачког клуба.

„Бајерн је један од најбољих клубова на свету. У његовом ДНК су само победе. Не треба трошити време на приче да желимо да освојимо титулу, као и све трофеје у такмичењима у којима учествујемо“, јасно и гласно је поручио Томас Тухел већ на промоцији.

Бајерн ће, након што је елиминисао Пари Сен Жермен, у четвртфиналу Лиге шампиона играти против Манчестер ситија, на чијој клупи седи бивши тренер Бавараца и један од најбољих стручњака модерног фудбала Пеп Гвардиола.
*Погледајте најновију епизоду Миљановог корнера
Килијан Мбапе - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
СПОРТ
Помрачење у „граду светлости“ које није виђено од 2001. године
Роман Абрамович - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
СПОРТ
Американац уништава све што је створио Абрамович – плави део Лондона поручује: „Романе, врати се!“
Дејан Станковић, Жозе Мурињо - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
СПОРТ
Мурињо бранио Станковића од скандалозних увреда у Риму – Србин одговорио: „Поносан сам!“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала