- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг ће оштро одговорити Вашингтону и Тајпеју на провокацију у Калифорнији

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuШефица тајванске администрације Цаи Ингвен и председавајући Представничког дома америчког Конгреса Кевин Макарти на састанку у Кафлифорнији
Шефица тајванске администрације Цаи Ингвен и председавајући Представничког дома америчког Конгреса Кевин Макарти на састанку у Кафлифорнији - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Републиканци и демократе у САД надмећу се ко ће бити строжији према Кини. Бајденова администрација је некомпетентна када је у питању развијање веза са Кином. Америчка продаја оружја Тајвану неће променити однос снага између острва и копна. Одговор Кине на састанак у Калифорнији могао би да уследи у било ком тренутку и у било ком облику.
Састанак председника Представничког дома америчког Конгреса Кевина Макартија и шефице администрације Тајвана Цаи Ингвена наноси озбиљну штету суверенитету и територијалном интегритету Кине. Кина оштро протестује против тога и осуђује овај потез. Тајванско питање је „прва црвена линија“ коју САД не смеју да пређу у односима са Кином. Кина ће предузети одлучне мере да казни сепаратисте на Тајвану. Поступци тајванске администрације могли би да подстакну острво на опасну ивицу рата. Кинеска војска ће задржати висок степен борбене готовости за заштиту националног суверенитета у Тајванском мореузу. То је прва реакција кинеских званичника на дипломатском, административном и војном нивоу на састанак председника америчког Представничког дома Кевина Макартија са шефицом кабинета Тајвана Цаи Ингвеном у Калифорнији.
Цаи Ингвен оценила је састанак са америчким конгресменима као знак да острво „није изоловано“ на међународној сцени. О томе је, између осталог, говорила и током недавних разговора са лидерима Гватемале и Белизеа. Председавајући Представничког дома је, са своје стране, састанак назвао „плодотворним“, али није потврдио ову оцену конкретним чињеницама. Његова изјава о подршку демократији на Тајвану и јачањем сарадње је стандардна реторика за протајванске западне политичаре.
Овакви састанци нису одржани у Сједињеним Америчким Државама од прекида дипломатских односа са тајванском страном 1979. године. Истовремено, по садржају и изгледу састанак је личио на обичан политички пиар, приметио је за Спутњик заменик директора Института за светску економију међународну сарадњу Руске академије наука „Примаков“ Александар Ломанов.
„Састанак Цаи Ингвен са Макартијем одржан је у просторијама председничке библиотеке 'Роналд Реган'. Говорили су и фотографисали се испред председничког авиона у којем су летели амерички председници, а који је део музејске поставке. Било је могуће пронаћи разне опције за прелепе фотографије, али изјаве и слике испред председничког авиона очигледно је требало да створе неку илузију званичне природе састанка. Иначе, током прошлогодишњег путовања у Тајпеј, Ненси Пелоси је долетела на острво специјалним авионом, иако се, наравно, налази на знатно нижој функцији“, објаснио је Ломанов.
Кинески председник Си Ђипинг - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СВЕТ
Си Ђинпинг: Кина мора да се супротстави мешању спољних сила по питању Тајвана
Заправо, сам састанак трећег лица америчке хијерархије са шефицом тајванске администрације, укључујући и његову изјаву о потреби да се настави са продајом оружја Тајвану, био је озбиљна провокација против континенталне Кине. Али употреба таквог метода за обуздавање и притисак на Кину није показивање снаге, већ слабости Сједињених Америчких Држава, сматра кинески стручњак за актуелна питања односа између две стране Тајванског мореуза Би Дијанлонг.
„Амерички републиканци и демократе одавно се надмећу у суровости своје политике према Кини. Ниједна страна не жели да буде оптужена да је слаба према Кини. То се дешава у светлу слабљења укупног потенцијала Сједињених Америчких Држава, којима је тешко да се такмиче и пореде са Кином у конструктивном развоју. Стога, они могу само да користе методе обуздавања и притиска на Кину да би смањили јаз у развоју између две земље“, објаснио је он за Спутњик.
Он сматра да ће некомпетентност политике Бајденове администрације према Кини неминовно довести до ескалације конфронтације између страна Тајванског мореуза и као последица даље напетости у кинеско-америчким односима.
„Бајденов тим у условима унутрашњих и спољних потешкоћа није у стању да планира и обликује политику према Кини која промовише развој билатералних односа. Видимо да се САД надају да ће постићи састанак лидера Кине и САД. Током Цаиног транзитног заустављања на америчком тлу на путу за Латинску Америку, САД су предузеле одређене мере да би што мање љутиле Кину. Није било, на пример, 'транзитног' брифинга Цаи Ингвен, а састанак бившег државног секретара Помпеа са њом није био јаван. Састанак Цаи Ингвен и Макартија имао је форму отвореног састанка, што указује на покушај да се смањи интензитет кинеске реакције. Очигледно је да Бајденова администрација намерава да избегне погоршање кинеско-америчких односа. У међувремену, извесно је да Бајден није имао начина да спречи њихов сусрет. Судећи по резултатима, то ће неизбежно довести до даљих тензија у кинеско-америчким односима и погоршати конфронтацију између две обале Тајванског мореуза“, оценио је Би Дијанлонг.
Потребу да се наставе испоруке америчког оружја Тајвану Макарти је објаснио тиме што је то проверена стратегија обуздавања рата. Овакав америчким приступ већ је доносио много невоља савременом свету, сматра Ломанов.
„Из неког разлога, Американцима се чини да што више америчког оружја буде испоручено у било које нестабилно подручје света, то ће тамо бити боље. У овом случају, Тајван сигурно неће имати користи од тога, јер никакве америчке испоруке никада неће учинити војни потенцијал острва упоредивим са одбрамбеним способностима континенталне Кине. Питање је у којој мери је тајванска елита, тајванско друштво, спремно да поверује у ову илузију да је заштићена америчким оружјем. Уосталом, већина њих свакако види тај несразмеран однос снага, али им се чини да уз оружје купују наклоност и политичку подршку Америке“, оценио је Ломанов.
Би Дијанлонг сматра да би одговоро Кине на састанак у Калифорнији могао доћи у било ком тренутку.
„Континентална Кина издала је строго упозорење властима САД и Тајвана, али не намерава одмах да предузима одлучније контрамере, јер увек излази са мировним иницијативама. Међутим, у тренутној ситуацији Кина има моралне основе да спроведе контрамере у било ком тренутку и у било ком облику. Следећи корак Кине зависи од наставка договора између САД и Тајвана. Овај инцидент је такође појачао разочарање на копну због америчких дејстава која су далеко од жеље да се реши питање Тајвана и омета његово решавање. Пекинг ће убудуће одлучивати о питањима која се односе на обе стране Тајванског мореуза по сопственом нахођењу“, нагласио је кинески експерт.
Кинеска амбасада у Вашингтону је уочи очекиване „транзитне“ посете Цаи Ингвен упозорила чланове Конгреса у мејлу да се не састају са шефицом тајванске администрације, назвавши то „директном провокацијом“. Међутим, не само да су се Цаи Ингвен и Макарти састали, већ је буквално неколико сати након упозорења кинеске амбасаде двостраначка америчка делегација, предвођена председавајућим одбора за спољне послове Представничког дома Мајклом Маколом (Тексас), допутовала у заказану посету Тајпеју.
Пре доласка Цаи Ингвен у Калифорнију, објављено је и да ће се канцеларија представништва Тајвана у Лос Анђелесу следеће године преселити у нову зграду. Зграда се гради специјално за Тајпеј и коштаће милијарду долара. Овај самостални објекат замениће просторије које је тајванска канцеларија изнајмљивала три деценије.
Си Ђинпинг у посети Русији - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
СВЕТ
Си: Нема уступака по питању Тајвана, таква очекивања су пусти снови
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала