Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Јединствено у борби за права Срба: Шта је показао састанак Вучић –Додик

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић, Милорад Додик и Жељка Цвијановић
Александар Вучић, Милорад Додик и Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
Срби су показали да су јединствени и да само на тај ничин могу да се боре за права нашег народа и на Косову и Метохији, и у Републици Српској, оцењују саговорници Спутњика после састанка Вучић- Додик.
Председници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик разговарали су данас у Београду о политичкој ситуацији на Косову и Метохији и Републици Српској, као и инфраструктурним пројектима на којима заједно раде.
Додик је рекао да се ради на деградирању дејтонског положаја РС и да се размишља о самосталности или оцепљењу тог ентитета, док је Вучић истакао да Србија Дејтонски мировни споразум сматра суштином функционисања Босне и Херцеговине.

Јединство Срба најбитније

Анђелко Козомара, политички аналитичар из Бањалуке, и Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, овај сусрет су окарактерисало као потребан и користан за обе стране који симболизује јединство српског народа.
Стевица Деђански истиче да је јако битно да се овакви састанци одржавају и то из, како наводи, више разлога.
„То показује да је интерес српског народа ма где био заједнички. Тако није било пре деценију и дуже и зато је важно да свуда, у свим земљама где живе Срби, покажемо овакво јединство, јер нам то омогућава да у било којим преговорима покажемо да смо на једној страни, како Србија у борби за Косово и Метохију тако и за Републику Српску коју хоће да угасе,“ истиче Деђански.

Не дозвољавамо понижавање

То је, како каже, добра порука да се тај заједнички став покаже, али и то да ми нисмо реметилачки фактор ни у БиХ, ни на КиМ.
„Уједно ово је показатељ да ми нећемо дозволити да неко тако што крши међународно право унижава Србију и српски народ,“ напомиње Деђански.
Козомара се осврнуо и на чињеницу да је многима у опозицији у РС сусрет два српска лидера зачепио уста.
„Овај састанак ће највише разочарати опозицију у РС која упорно тврди да Вучић неће више да се састаје са Додиком. Дакле, они су на најбољи могући начин демантовали те њихове зле слутње, а што се тиче онога што су у јавности њих двојица рекли, верујем да то није све о чему су разговарали и да су вероватно много тога једно другом рекли и договарали нешто што није за ширу јавност,“ уверен је Козомара.
Оно што смо чули, каже наш саговорник, јесте да је Србија поново најавила помоћ за општине у РС и за изградњу школа, обданишта и тако даље.
„И ово много говори о односима, јер Србија и даље намерава да у РС изгради хидроелектрану као и аеродром у Требињу који већ три године без разлога и незаконито коче институције из Федерације, односно бошњачки део ових институција,“ напомиње наш саговорника.

Београд поштује Дејтон

Козомара сматра да овај разговор има вишеструки значај што се тиче економске и привредне сарадње, али истиче да смо остали без одговора Београда на Додикову изјаву о осамостаљењу РС.
„У овом тренутку када Београд води жестоку борбу за Косово и Метохију није у интересу да подржава сецесију у другој држави. Али било би занимљиво шта су о томе причали насамо и какав је став изнет у њиховом разговору у четири ока,“ примећује Козомара.
Додик је током разговора истакао да је „ситуација потпуно бременита и оптерећена сталним захтевима да се разгради уставни, дејтонски споразум Републике Српске и да су они кулминирали у једном игнорантском, циничном и безобразном захтеву да се постави имовина као сада проблем на нивоу Босне и Херцеговине".
Вучић је поновио даа сматра да је дејтонски мировни споразум суштина функционисања Босне и Херцеговине и Републике Српске и да ћемо увек подржати оно што је договор сва три конститутивна народа уз поштовање Дејтонског споразума.
Вучић и Додик рекли су и да ће у наредне две недеље бити одржана заједничка седница Владе Србије и Владе РС на чијем дневном реду ће бити изградња два меморијална центра посвећена жртвама логора Јасеновац из Другог светског рата, један у Доњој Градини и Београду.
Обраћање председника Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика. - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
СРБИЈА
Додик: Рекао сам Вучићу да размишљамо о доношењу одлуке о самосталности Српске /видео/
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
СРБИЈА
„Србија неће хрлити у сукоб са Русијом и Кином“: Вучић одговорио на изјаве изасланика САД /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала