- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Страшна Барбика“: Астрономи открили један од најсјајнијих и најмоћнијих објеката у свемиру /фото/

© Фото : Youtube/European Southern Observatory (ESO)/PrintscreenЦрна рупа гута звезду
Црна рупа гута звезду - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Астрономи су открили један од најдужих, најсјајнијих и објеката са највећом енергијом у космосу и назвали су га „Страшна Барбика“, делом због његове застрашујуће моћи.
Удаљени свемирски објекат, чији бљесак светлости је запањујуће јак и траје дуже од две године, откривен је унутар огромног скупа података прикупљених компјутерски вођеним телескопима.
Астрономи су приметили веома бљештав део свемира и упоредили га са снимцима више телескопа, захваљујући чему су открили једну од најмоћнијих космичких експлозија до сада.
„Ако узмете типичну супернову и помножите је хиљаду пута, још увек нисмо у стању да објаснимо колико је сјајан овај објекат, а супернове су међу најсјајнијим објектима на небу. Ово је феномен са највише енергије који сам до сада срео“, каже Дени Милисављевић, доцент физике и астрономије на Универзитету Пердју, коаутор научне студије која је прихваћена за објављивање у часопису „Астрофизикал џурнал летерс“.
„Страшна Барбика“ рођена је из звезде коју је супермасивна црна рупа растргла на комадиће.
Црне рупе се „хране“ звездама са којима им се укрсти пут. Како се звезда, привучена гравитацијом црне рупе, приближава паду у њу, долази до „шпагети“ ефекта, односно претварања звезде у дугачку нит која се омота око црне рупе.
Овај „резанац“ вреле плазме затим убрзава око црне рупе и окреће се као огроман млаз енергије и материје, који производи препознатљив сноп светлости видљив уз помоћ телескопа.
Пошто је светлост „Страшне Барбике“ долазила из удаљеног региона свемира, требало јој је око 7,7 милијарди година да стигне до Земље, астрономи нису директно уочили догађај. Уместо тога, развојем система машинског учења под називом Recommender Engine for Intelligent Transient Tracking, истраживачи су прочешљали податке многих телескопа различитих врста пре него што су пронашли изузетно јак извор светлости.
„Страшна Барбика“, која је добила надимак из због свог научног алфанумеричког имена ZTF20abrbeie, али и њене застрашујуће моћи, чудна је чак и међу другим ретким и екстремним астрономским догађајима. Много је светлија од било ког другог сличног објекта са којим би астрономи могли да је упореде. Док слични објекти трају само неколико недеља или месеци, „Страшна Барбика“ траје дуже од две године, без назнака да ће се угасити.
Астрономи се сада надају да ће моћи да спроведу даља проучавања уз помоћ телескопа „Џејмс Веб“ и Хабл.
„Мало је ствари у универзуму које могу бити тако моћне и реакција које могу бити овако дуговечне. Оваква открића нам заиста отварају очи за чињеницу да још увек откривамо мистерије и истражујемо чуда у свемиру — ствари које нико никада раније није видео“, казао је Дени Милисављевић, преноси „Лајв сајенс“.
Галаксија Месје 87 (М87) и црна рупа у њеном средишту - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта је излетело из црне рупе: Први снимак у историји /фото/
Уметнички приказ одбегле црне рупе - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
НАСА: Невидљиво чудовиште је на слободи, јури свемиром огромном брзином /видео, фото/
Огроман појас астероида у орбити звезде исте старости и сличне величине попут Сунца. - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена чудна звезда у свемиру - до сада је постојала само у теорији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала