- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Злочин који се не сме заборавити: Дан када су украјински неонацисти у Одеси спалили живе људе

© Sputnik / Александр Полищук / Уђи у базу фотографијаНемири у Одеси
Немири у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
На данашњи дан 2014. године украјински неонацисти су бацали молотовљеве коктеле на зграду Дома синдиката у коју су се склониле присталице „Антимајдана“, противника украјинских пучиста, а потом пуцали на људе који су искакали из ње. Погинуло је 48 људи а више од 250 их је повређено. Украјинске власти годинама опструирају истрагу о овом злочину.
Навршава се девет година од напада на зграду Дома синдиката у јужном украјинском лучком граду Одеси када је погинуло скоро 50 људи. Истрага о том злочину није дала никакве резултате, а кијевске власти о овој теми годинама ћуте.
Након пуча у Украјини, активисти „Антимајдана“ у знак протеста су поставили шаторе на Куликовом пољу у Одеси. Другог маја 2014. године у подручју Грчког трга почела је туча између активиста „Антимајдана“ са једне стране и фудбалских навијача „Ултраса“ из Харкова и Одесе, као и радикала „Евромајдана“, односно припадника украјинског неонацистичког „Десног сектора“ — са друге. Велика туча је завршена рушењем шатора.

Неонацисти спалили живе људе

Бројни демонстранти склонили су се унутар зграде Дома синдиката, где су остали заробљени, док су хулигани убацивали молотовљеве коктеле кроз прозоре, док нису потпуно запалили зграду. Многи људи скакали су са прозора покушавајући да побегну, а према званичним проценама, најмање 48 људи је погинуло, док је више од 250 било повређено у пожару и сукобима.
На људе који су успели да искоче из зграде Дома синдиката у Одеси пуцали су украјински неонацисти. Ватрогасци су на лице места дошли тек после сат и по после паљења зграде.
Заоштравање ситуације у Одеси почело је 2013. године, када је неколико локалних присталица „Евромајдана“ одржало незаконите акције подршке, док су други становници Одесе изашли на митинг како би се супротставили покушајима дестабилизације ситуације.
У јануару 2014. године у Одесу су почеле да пристижу присталице нове кијевске власти, а њихов циљ је био заузимање административних зграда. Међутим, њихов план је осујећен. Масовни протести противника „Евромајдана“ и са друге стране, неонациста, постали су редовни. Како би угушили протесте, присталице званичног Кијева почеле су да спроводе насиље, за које до данас нико није кажњен.

Истрага без резултата

Украјински истражитељи су још те 2014. године рекли да је већина људи умрла од удисања токсичних хемикалија које су, наводно, откривене у згради, али ова тврдња није даље истраживана, а вишемесечном истрагом није установљено ко је одговоран за овај стравичан злочин.
© Sputnik / Alexander Polishchuk / Уђи у базу фотографијаПожар у Дому синдиката у Одеси
Пожар у Дому синдиката у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пожар у Дому синдиката у Одеси
Током протеклих девет година кијевске власти одбијале су да открију кривце за масакр у Одеси и казне их. Цинизам украјинских власти ишао је дотле да је шест година после злочина у Одеси званични Кијев оптужио Русију да није заинтересована за расветљивање трагедије.

УН и Савет Европе: Украјина не кажњава кривце

Годину дана раније, мисија Уједињених нација за људска права је констатовала да то што нема напретка у истрази сведочи о томе да су власти незаинтересоване да пронађу и казне кривце, док поступци украјинских законодавних органа говоре о пристрасности у истрази.
Међународна консултантска група Савета Европе критиковала је 2015. године истражни процес који је Кијев спроводио о трагедији у Одеси, упозоривши да истрага није независна, као и да постоје опструкције које спречавају да се пронађу одговорни за смрт око 50 људи у нападу на зграду Дома синдиката. Консултантска група је у свом извештају написала и да у истражном процесу постоје многи пропусти.
„У истрази није постигнут никакав успех. То указује на неспособност украјинских власти да истраже све околности трагедије, као и да пронађу починиоце и приведе их правди“, стоји у извештају.
У извештају је написано и да истражни органи нису детаљно анализирали све доказе, што је директно угрозило ефикасност истраге.
„Најочигледнији пример недостатка темељности у истражном процесу јесте да све до децембра 2014. године није разјашњено зашто ватрогасци нису стигли на време у Дом синдиката“, навела је консултантска група.
Људи излазе кроз прозор због пожара у Дому синдиката у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
РУСИЈА
Годишњица трагедије у Одеси: Лидер ДНР поручио – одговорни ће бити кажњени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала