- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички сенатори представили план - смета им технолошко вођство Кине

© AP Photo / Andy WongАмеричка и кинеска застава
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
Пратите нас
Лидер већине у америчком Сенату Чак Шумер заједно са 11 других сенатора представио је план борбе против конкуренције из Кине у области високих технологија. Шумер, који је припадник демократа из Њујорка, на конференцији за новинаре је рекао да план предвиђа пет корака у сфери контроле извоза и санкција Кини.
План би требало да ограничи могућности Кине да купује америчке иновације у области вештачке интелигенције, квантног рачунарства и других напредних технологија.
Законодавци планирају да Министарству финансија и трговине доделе нова овлашћења за проверу и спречавање пребацивања америчког капитала у кинеске високотехнолошке сфере.

Циљ ─ отклањање претњи по интересе САД

Активисти из редова демократа су на конференцији обећали да ће такође усвојити нове законодавне мере како би обуздали Кину да не започне сукоб са Тајваном. Они су саопштили да желе да раде са лидерима различитих одбора Сената како би у свим областима открили „претње“ по интересе и лидерство Сједињених Америчких Држава.

„Нема никаквог разлога да се наше две партије овде, у Конгресу и Сенату, не уједине и пошаљу одлучан сигнал кинеској Влади да смо јединствени у неодложним напорима у сфери националне безбедности и привржени очувању лидерства Америке и убудуће“, рекао је Шумер на конференцији за новинаре, а пренела агенција „Ал Џазира“.

Ово је нова провокација законодаваца у смеру заоштравања односа са Кином.
Борба против кинеске „претње“ постала је главна тема и прве седнице специјалног одбора Представничког дома САД за супротстављање Кини, одржане 28. фебруара.
Ова седница је одраз заједничких намера демократа и републиканаца да се боре против опасности коју Пекинг представља по економију и безбедност САД и да „обуздају агресију“ Кине.
Доцент Женг Ангуанг, заменик директора Института за међународне односе Нанкинског универзитета, рекао је за Спутњик да је потискивање и обуздавање Кине постало двопартијски консензус у САД.
Према његовим речима, антикинески талас у америчком Конгресу одражава менталитет пристрасности политичара према Кини.
„Они покушавају да обуздају развој Кине помоћу Хладног рата и рестриктивних мера, претпостављајући да ће тако моћи да постигну такозвану националну безбедност САД. Заправо, све окрећу наопачке. Тренутни проблеми у САД углавном имају своје унутрашње узроке и немају никакве везе са Кином. Неки политичари у САД покушавају да преко закона окарактеришу Кину као разлог унутрашњих противречности, али заправо, не могу да пронађу корен проблема. Истовремено, све ово одражава дугогодишњи менталитет опреза САД према Кини. Две странке у Америци већ су постигле консензус у политици обуздавања Кине, што такође представља очигледну политичку карактеристику САД“, сматра он.
Следеће године ће се у Америци одржати председнички избори. Многи политичари покушавају да извуку личну корист на основу антикинеске компање, видећи је као релативно мање ризичан начин за добијање додатних поена на изборима.
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
СВЕТ
Америка спрема нови економски удар на Кину
Независни аналитичар и економиста Михаил Бељајев истакао је за Спутњик да САД губе светско лидерство у високим технологијама и зато упорно прибегавају ручним механизмима за регулисање конкуренције са Кином.
Стручњак наглашава да се САД надају да ће успети да сачувају доминацију у области високих технологија. Он истиче да се од идеје панамериканизма никако не могу одвојити ни у једној, ни у другом дому Конгреса.
„Најављујући нови антикинески предлог закона, сенатори, заправо, признају да Кина предњачи у свих напредним технолошким областима. Њихова бојазан од доминације Кине, потискивања Америке са лидерских позиција су потпуно реално основане. САД ће у најскорије време бити потиснуте са доминантних позиција у области вештачке интелигенције, квантног рачунарства, у иновацијама. Њихово место заузима Кина, и, може се рећи да га је већ заузела. Одатле и покушај законодаваца да ручно регулишу конкуренцију са Кином, коју посматрају као главног супарника у политици, економији, сфери високих технологија“, објашњава Бељајев.
Он закључује да што очигледније буде напредовање Кине, као и објективно ширење кинеског утицаја у свим правцима, укључујући не само научно-технолошко, већ и хуманистичко, то ће упорније, сврсисходније и концентрисаније бити акције САД, али оне више немају историјску перспективу.
Законодавци у САД све активније раде на томе да коначно погоршају односе са Кином. Њихове учестале посете Тајвану и комуникација са лидерима острва само су један од показатеља тога. Интензивирају се покушаји да се Кина циљано законодавно обузда, при чему се у оба представничка дома Конгреса форсира идеолошка конфронтација са Пекингом.
Све то, између осталог, уништава могућности за контакте страна на високом нивоу. Раније су рокови посете америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кини били условљени стварањем „одговарајућих услова“. Затим је Блинкен померио границе могуће посете Кини „до краја године“. Највероватније то није случајно – не очекује се смањење интензитета антикинеске кампање у САД, укључујући и у Конгресу.
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
СВЕТ
Могу ли америчке милијарде да искључе Кину из производње чипова и поставе бедем мултиполарном свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала