- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Излив мржње према Српској и Додику: Шта уопште ради грађанин Шмит у Њујорку

© AP Photo / Markus SchreiberВисоки представник у БиХ Кристијан Шмит
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
Извештај такозваног високог представника за БИХ Кристијана Шмита о Републици Српској пред СБ УН његов је лични став, јер он нема мандат ове организације. Тако да и његова мржња према РС и српском народу и жеља да Милорада Додика представи као опасност по БИХ нема аргументе.
Ово је мишљење професора др Стевице Деђанског из Центра за развој међународне сарадње уочи седнице Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити одржана дебата о БиХ.
Извештаје о стању у овој држави представиће Шмит, али и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић у име Републике Српске која је сачинила посебан документ за ову прилику.

Очекиван антисрпски извештај

Деђански каже да је било за очекивати да се извештај Кристијана Шмита базира на критиковању власти у РС и председника Милорада Додика, који су по њему главни „дестабилишући фактор мира у БиХ“.
„Интересантно је да после годину–две колико је већ у БиХ, он ништа не мења у својој мржњи према српском народу, нарочито према онима који га спречавају да крши међународно право, а то су Милорад Додик и представници РС који једини у ствари чувају Дејтонски споразум својим потезима,“ каже Деђански.
Парадоксално, али Шмитов извештај и његови директни напади на Додика и РС, додаје Деђански, усмерени су управо ка томе како РС не поштује Дејтонски споразум.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
РЕГИОН
Додик: Највећа претња безбедности у БиХ је Кристијан Шмит
„Значи, тотално окренута реалност у лудилу које влада у међународним односима и онима који мисле да је Српска нека прћија где они могу да дођу и да постављају своје услове и ултиматуме и да терају грађане РС да раде како они хоће,“ оцењује Деђански.

Добро је да се чује и српски став

Тога, како каже, више нема, али очигледно да западним представницима то још није јасно али ће временом схватити.
„Постоје ушанчена мишљења која немају везе са међународним правом и изношењем ставова пред СБ УН јер већ се зна унапред ко ће како да гласа, али веома је битно и добро да представник РС стално износи чињенице пред СБ УН и да се појављују на међународним скуповима. Тако добијамо подршку од осталих држава којима је међународно право још битно јер и себе штите тиме. Зато треба стално указивати на кршење права од стране западног дела света,“ каже Деђански.
По његовом мишљењу, и чињеница да је Шмит на месту на ком је без одобрења СБ УН може да има важну улогу на овој седници посебно ако се узме у обзир да се први пут десило да је Кина заузела активан став против Шмита.

Република Српска по Шмиту

Иначе, Шмит је у извештају између осталог, написао и да власти у Српској настављају да „подривају институције“ БиХ и да реторика председника Српске Милорада Додика „трује политичку климу у ентитету и целој држави”. Власти Српске су, додаје Шмит, наставиле да подривају државне институције БиХ ометајући њихов рад и доношење одлука и “тражећи уставне и законске надлежности за РС, које припадају држави”. Додао је и да је сецесионистичка реторика и деловање власти Српске, “односно Додика, појачана у извештајном периоду”.
“То трује политичку климу у ентитету и целој држави. Власти РС категорички одбацују ауторитет Уставног суда Босне и Херцеговине, ОХР-а и проводе конфронтациони став према западним партнерима“, написао је Шмит у извештају.
Додик је на ово одговорио да је Шмит тај који трује политичку климу у БиХ и додао да он брани уставни поредак, а да је у Шмитовом извештају поменут више од 50 пута у негативном контексту.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
РЕГИОН
Шмит наметнуо и измене Кривичног законика Републике Српске
Заставе Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РЕГИОН
Пред вратима Босне криза са несагледивим последицама: Сарајево гура Српску у – независност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала