- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Рускиња која је утишала Рим

© AP Photo / Michel EulerРуска тенисерка Анастасја Пављученкова прославља пласман у финале Ролан Гароса
Руска тенисерка Анастасја Пављученкова прославља пласман у финале Ролан Гароса - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Анастасја Пављченкова, руска тенисерка, пласирала се у друго коло Мастерса у Риму после фантастичне победе над домаћом тенисерком Саром Ерани резултатом 6:1, 6:1. Рускиња која је 506. тенисерка на ВТА листи за само сат времена и три минута елиминисала је 78. на свету и то уписавши 40 винера.
Рекао је Новак Ђоковић да су мечеви против руских тенисера у Риму равни борби у арени са лавовима, због навијача који домаће представнике бодре на невероватно стравтсвен начин. Морала је у то да се увери и Анастасја Пављученкова, али не само да се уверила већ је успела да победи и лавове и Италијанку Сару Ерани.
Јасно је да 508. позиција коју заузима на ВТА листи није прави одраз њеног тенисера који је током каријере довео и до првих 20 на листи, али је Италијанка свакако била већи фаворит, међутим само до почетка меча. Рускиња је на самом старту направила брејк и лако га потврдила.
До краја сета још два пута је одузела сервис противници, а у идентичном ритму наставила је у другом сету. Пављученкова није допустила ниједну брејк лопту, а посебно је била имспресивна чињеница да је направила 40 винера. Дакле, колико год Ерани није играла добро, на другој страни је руска тенисера бриљирала и тешко би јој парирала и далеко боље рангирана противница.
Међутим, нема Рускиња среће јер и превише боља противница стиже већ у другом колу, а онаје иГа Швјонтек, најбоља тенисерка света. Колико год да је добро одиграла против Италијанке добро је познато колико је Пољакиња моћна и јасно је да ће бити апсолутни фаворит.
Да је ово Пављученкова из млађих дана можда би јој се давале веће шансе. Рускиња је много обећавала када се појавила на јуниорским турнирима, а посебно одушевљење изазвала је освајањем јуниорског Аустралијан опена и УС Опена.
Са 20 година имала је један од најбољих периода у каријери. Те 2011. Године по први пут је ушла у топ двадесет тенисерки света и тада освојила титулу у Монтереју и то победивши у финалу српску тенисерку Јелену Јанковић. Исте године освојила је и трофеј у дублу.
У наредним сезонама освајалa је по једну или две титуле, али на већим такмичењима није успевала да се пробије што је одржавало у првих четрдесет на листи.
Рускиња је остала у сенци нових тенисерки у налету, али је 2021. Године доказала збиг чега је важила за талента. Одиграла је прво финале Гренд слема на Ролан Гаросу у ком је поражена од Барбаре Крејичкове, али је уписала и две победе над топ десет тенисеркама (Плишкова, Сабаленка).
Пављученкова је 2021. апсолутно заблистала на Олимпијским играма где је најпре играла одлично у сингл, али је елиминисана у четвртфиналу. Поред сингла међутим играла је и у микс дублу, а онда и Андреј Рубљов стигли су до финала где су победили руски пар Елена Веснина/Аслан Карацев и тако стигли до златне медеље за Русију.
Исте године Пављученкова је имала мало је рећи бизаран проблем. Руска тенисерка играла је турнир и Монтреалу после чега се упутила да игра у Синсинатију, међутим није јој стигла виза и учешће на турниру је пропало.
Није тада Пављученкова превише марила због тога јер је фокус био усмерен ка Били Џин Кинг репрезентацији Русије са којом је после 2008. године освојила прву титулу.
Од почетка године руска тенисерка није бележила значајније резултате, али се они од ње тек могу очекивати јер јој је омиљена подлога шљака. Са жребом није имала среће, али је бар у првом колу показала да игра одлично, па ако не буде прилике за трећим колом у Риму може да буде на неком другом месту.
*Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
Новак Ђоковић и Лоренцо Сонего после полуфинала Мастерса у Риму - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СПОРТ
Новак причао Италијанима о „борби са лавовима“ и поручио ривалима: „Још сам гладан“
Новак Ђоковић на Мастерсу у Риму - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
СПОРТ
Сви путеви воде у Рим
Били Џин Кинг куп репрезентација Србије - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
СПОРТ
Срећа је погледала Српкиње – још једна шанса за пласман у елиту!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала