- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Киличдароглу: Ердоган је „лажни лидер” који је оријентисан на Русију

© AFP 2023 / ADEM ALTAN Кемал Киличдароглу је лидер највеће турске опозиционе Републиканске народне партије (ЏХП)
 Кемал Киличдароглу је  лидер највеће турске опозиционе Републиканске народне партије (ЏХП) - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Опозициони кандидат за председника Турске Кемал Киличдароглу изјавио је да не жели да остави земљу актуелном лидеру Реџепу Тајипу Ердогану, који је окренут Русији.
Киличдароглу је назвао Ердогана „лажним светским лидером”.
Он је оптужио садашњег турског председника да је оријентисан на Москву.

„Нећемо оставити домовину фејк светком лидеру који је до јуче био копредседник пројекта ‘Велики Блиски исток’ а сада се оријентише на Русију на чија врата, погнут, гребе“, написао је он на Твитеру турски политичар, а преносе медији.

Ердоган је претходно обећао да ће, у случају победе на председничким изборима, наставити да води исту политику како према Русији, тако и према другим земљама.

Председнички избори у Турској

У Турској је прошле недеље одржан први круг председничких избора на којима је Ердоган освојио 49,51 одсто гласова, а његов супарник, лидер опозиције Кемал Киличдароглу – 44, 88 одсто.
Уочи избора Киличдароглу је објавио пост на Твитеру у којем је позвао Русију да се не меша у изборе.
Ердоган изјавио је да његовог главног ривала Кемала Киличдароглуа треба да буде срамота након тврдњи о мешању Русије у предстојеће изборе у републици.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је тим поводом рекао да Москва категорички одбацује тврдње о мешању и да је разочарана изјавама турске опозиције.
Други круг избора је 28. маја.
Председнички избори у Турској били су тема емисије „Свет са Спутњиком“ чији су гости били некадашњи дипломата Владислав Јовановић и Србољуб Пеовић са Института за европске студије:
Избори у Турској - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
СВЕТ
Турски стручњак: У случају победе опозиције у Турској, један од главних тестова – односи са Русијом
Присталице Реџепа Тајипа Ердогана чекају његово обраћање после председничких избора у Турској - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
СВЕТ
Турска изашла из „кратких панталона“: Цео Запад није успео да сруши Ердогана – бар за сада /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала