- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стејт департмент: Русија се ипак придржава ограничења у оквиру СТАРТ-3

© Flickr / Tom ArthurЗграда Стејт департмента
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе сматрају да Русија наставља да се придржава квантитативних ограничења у оквиру Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3) и инсистирају на његовом даљем поштовању, изјавио је портпарол Стејт департмента Ведант Пател.
„Да, то је истина“, рекао је Пател током брифинга, одговарајући на питање, поштује ли Русија, према мишљењу америчке дипломатске службе, дата ограничења.
Истовремено, он је изразио увереност да даље обострано поштовање овог споразума одговара интересима у области безбедности не само САД, већ и њиховим савезницима и остатку света.
„Управо зато радимо на томе да сачувамо овај споразум“, додао је амерички дипломата.

Републиканци спремили предлог закона о иступању САД из СТАРТ-3

На сајту Одбора за међународне односе америчког Сената данас је објављено саопштење да је група утицајних сенатора републиканаца поднела на разматрање Конгресу предлог закона о иступању САД из СТАРТА-3 и јачању нуклеарних снага земље.
Један од сенатора који је и аутор документа под називом „Не новом споразуму СТАРТ“ Џим Риш изразио је увереност да ће нови закон исправити „претходне грешке“, уз обавезу да се у будуће споразуме о контроли наоружања укључе сви типови нуклеарног оружја, као и да се њихово дејство прошири и на Кину.
„Морамо бити спремни на стратешку ситуацију у којој ће се САД суочити са два нуклеарна непријатеља – Русијом и Кином“, објаснио је Риш.
Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков претходно је изјавио да је Русија 28. фебруара предала САД званичну ноту о обустављању учешћа у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).
Председник Русије Владимир Путин је 28. фебруара потписао закон о обустављању учешћа Русије у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања.
Путин је 21. фебруара у обраћању Федералној скупштини изјавио да Русија обуставља учешће у руско-америчком споразуму, нагласивши да земља не иступа из њега.
Председник Русије је нагласио да пре него што се обнови дискусија о споразуму, Москва жели да схвати „на шта претендују земље као што су Француска и Велика Британија“ и на који начин треба рачунати њихове нуклеарне арсенале, „односно укупни офанзивни потенцијал Северноатлантске алијансе“.
СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
СВЕТ
Америка: Иза затворених врата ћемо са Русијом размотрити будућност нуклеарног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала