- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Замрзавање сукоба и чланство Украјине у НАТО – за Русију неприхватљива решења

© Sputnik / Владимир ТрефиловРФ
РФ - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Пратите нас
Западна решења за Украјину која се тичу евентуалног америчког плана замрзавања сукоба и чланства Кијева у НАТО неприхватљиви су за Русију, баш као и самит и „формула за мир“ које украјински председник Владимир Зеленски предлаже земљама Г7, без учешћа Русије.
Осврћући се на наводе западних медија да америчке власти спремају за могући сценарио замрзавања сукоба у Украјини, што би довело до развлачења конфликта на више година или чак деценија, руски стручњаци истичу да је једино исправно да се тај конфликт реши „једном заувек“, јер сваки замрзнути сукоб је темпирана бомба која ће кад-тад експлодирати и можда још већом снагом.
Експерти напомињу да се у овом тренутку не може са сигурношћу рећи да ли ће и по ком сценарију доћи до замрзавања сукоба, под чијим условима и слично, али оцењују да је такав сценарио тешко остварив. Ако би Запад обуставио испоруке наоружања у садашњем обиму, смањио интензитет подршке Украјини, за врло кратко време би Русија испунила циљеве специјалне војне операције које је пред себе поставила. Фактички, то би довело до краја сукоба.
"У интересу Сједињених Држава је да се сукоб у Украјини одужи на што дужи период, па макар он био и замрзнут, али таква ситуација није укључена у циљеве Русије. Постављајући својециљеве, Сједињене Државе опет не узимају у обзир најважнију компоненту војне, политичке и геополитичке реалности, а то је фактор Русије, њену снагу и одлучност да оствари своје циљеве везане за специјалну војну операцију“, каже руски експерт Алексеј Зудин.
Наводе америчких медија да би америчке власти могле да замрзну конфликт у Украјини, Михаил Подољак, саветник шефа кабинета украјинског председника, назвао је „фикцијом и псеудоаналитичким производом“, као и „правцем лобистичких напора руске дипломатије“. Он тврди да таквих сценарија нема на дневном реду и да се о њима не расправља ни у једном кабинету.
Ипак, кијевске власти су само марионете у рукама САД и њихових савезника који воде прокси рат против Русије на територији Украјине.
© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаЗбог европске безбедности боље је имати Украјину у НАТО-у, где не може да одлучује о територијалним захтевима на националном нивоу, изјавио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер
Хенри Кисинџер - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Због европске безбедности боље је имати Украјину у НАТО-у, где не може да одлучује о територијалним захтевима на националном нивоу, изјавио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер

Украјина у НАТО – црвена линија за Русију

Украјина у НАТО је црвена линија за Русију. Међутим, бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер тврди да Украјина треба да буде примљена у Алијансу због европске безбедности. Према његовим речима, због европске безбедности, боље је имати Украјину у НАТО-у, где не може да одлучује о територијалним захтевима на националном нивоу.
Он је указао и на то да је Запад наоружао Украјину до те мере да ће она постати најбоље наоружана земља и са најмање стратешки искусним руководством у Европи.
Руски експерт Вадим Колесниченко оцењује да је Вашингтон заинтересован да се европске земље увуку у оружани сукоб са Русијом, док су САД измакнуте на безбедном.
„Кисинџерове речи да Украјину треба примити у НАТО јер је добро наоружана говоре о једном - Сједињене Државе желе да продуже оружани сукоб на територији Украјине што је више могуће, јер на томе зарађују. Увлачећи НАТО блок у овај сукоб, Сједињене Државе рачунају на то да ће сукоб бити на територији Европе, али да неће стићи до Сједињених Држава, те да ће Америка преживети глобалну кризу коју су саме изазвале. Све те идеје и сва ова размишљања се могу окончати успешним спровођењем специјалне војне операције“, каже Колесниченко.
Политиколог Дмитриј Солоњиков сматра да је пријем Украјине у НАТО стратешки план западних земаља, од кога они не одустају, упркос неслагању низа европских земаља.
"Далеко од тога да су све чланице Алијансе сада спремне да прихвате Украјину. Њено прихватање крши саму повељу НАТО-а, јер Украјина нема одређен статус државних граница и сада је у стању оружаног сукоба. Дакле, то је сада тешко могуће. Вероватно се већина држава тренутно неће сложити са пријемом, али многи говоре о таквој могућности у перспективи, не само Кисинџер... То је стратешки план који се разматра“, сматра Солоњиков.

Украјинска формула за мир

Предлог Владимира Зеленског земљама Г7 да се одржи „мирновни самит“ о украјинском сукобу без учешћа Русије експерти виде као пуко скретање пажње на украјинско питање.
"Логика украјинских власти је да се што више медијски испрате њихове иницијативе, путовања Зеленског у иностранство. Убацивање теме потенцијалних мировних преговора о Украјини на ниво Г7 је иста логика. Штавише, Украјина покушава да се интегрише у тај клуб, који у Украјини понекад називају и „великом осморком“, што значи да је она осми члан. Због тога је неопходно стално одржавати пажњу медија и политичких елита на украјинско питање, што је и планирано да се уради на овом самиту“, сматра политиколог Евгенија Војко.
Владимир Зеленски је затражио „мировни самит“ о Украјини, а према писању западних медија лидери Г7 би о овом предлогу могли да разговарају на самиту у Хирошими, који се одржава од 19. до 21.маја.
Војко истиче да одлуке „мировног самита” о Украјини без учешћа Русије не могу бити непристрасне.
"Русију стављају ван оквира ових преговора, иако је Русија директно укључена у украјински "мировни план", који, иначе, нико није подржао осим западних земаља. Дакле, "самит мира" како се зове у Украјини, прилично је ограничен. О судбини Украјине ће расправљати уски круг земаља које Украјини испоручују тешке врсте наоружања, односно оне су заправо страна у сукобу. Самим тим, не може се рећи да ће овај самит бити непристрасан“, закључила је Војко.
„Формула мира“ Владимира Зеленског је план у десет тачака, који између осталог предвиђа повлачење руских снага из зоне специјалне операције, а Украјина такође и накнаду штете. Другим речима, циљ је капитулација Русије.
Зеленски је раније потписао и указ о немогућности преговора са руским председником Владимиром Путином, а такође је изјавио да Украјина неће преговарати са Русијом, док је Путин њен председник.
Украјинки тенк Т-64М Булат  - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Специјална операција у Украјини
Милијарде за наоружавање Кијева: Русија открила главни циљ Запада у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала