- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачки угао: Док Г7 уводи антируске санкције, Пекинг продубљује сарадњу са Москвом

© Sputnik / Sergey GuneevЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Док земље Г7 у Хирошими уводе антируске санкције и разговарају о подршци Украјине, Кина продубљује сарадњу са Москвом, пише немачки лист „Шпигл“.
Русија наставља да тежи зближавању са Кином, оцењује аутор чланка и подсећа да ће премијер Русије Михаил Мишустин 23. и 24. маја боравити у званичној посети Пекингу на позив кинеског премијера Ли Ћенга, како је саопштило Министарство спољних послова Кине.
Кремљ је потврдио вест и навео да ће се током посете разговарати о руско-кинеској сарадњи у области трговине и економије. Посебна пажња биће посвећена идустрији, енергетици, транспортној инфраструктури и пољопровреди. Поред тога, очекује се потписивање низа билатералних споразума. Руска страна је такође саопштила да ће се Мишустин обратити на руско-кинеском економском форуму у Шангају. Поред тога, планирано је да се руски премијер у Пекингу састане са председником Кине Си Ђинпингом.
У том контексту, „Шпигл“ оцењује да Русија и Кина имају добре односе и подсећа да је председник Кине Си Ђинпинг током посете Москви у марту ове године рекао да односи две земље „улазе у нову еру“. Штавише, специјални представник Кине за евроазијска питања Ли Хуеј током недавног састанка са украјинским властима у Кијеву казао је да не постоји чудотворни лек за решавање украјинске кризе.
Такође се наводи да Пекинг заузима неутралну позицију по питању руске специјалне војне операције у Украјини, те да није осудио поступке Москве.
Поред чврстих односа Москве и Пекинга, дошло је до зближавања Кине и Украјине, закључује немачки лист. Наиме, крајем априла председник Си Ђинпинг и украјински лидер Владимир Зеленски први пут су разговарали телефоном од почетка руске специјалне операције. Након тога је украјински председник казап да су имали „дуг и сасвим разуман разговор“, подсећа „Шпигл“.
Ове године Групом 7 председава Јапан. Самит „седморке“ одржава се у Хирошими од 19. до 21. маја.
Кина је претходно објавила план од 12 тачака за успостављање свеобухватног прекида ватре у Украјини. Русија је поздравила кинеске предлоге за решење сукоба у Украјини и потврдила да је отворена за остварење циљева специјалне операције политичким и дипломатским начинима.
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
СВЕТ
Специјални представник Кине у Кијеву: Не постоји чудотворни лек за украјинску кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала