- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тениски Ромул и Рем после 18 година напуштају краљевство

© FILIPPO MONTEFORTEНовак Ђоковић и Рафаел Надал
Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
По први пут од 2005. године на Мастерсу у Риму један од финалиста неће бити Новак Ђоковић и Рафаел Надал. Шпанац није могао да се појави у „вечном граду“ због повреде, док је српски ас испао у четвртфиналу, а због тога је написана нова страница тениске историје, а Рим ће добити новог краља.
Иако је Новак Ђоковић током каријере играо маестралне турнире на шљаци никада није могао да добије звање „краља“ на тој подлози јер је играо у ери у којој је најуспешнији тенисер на шљаци Рафаел Надал. Међутим, српски ас временом је постао Рафин главни ривал на тој подлози, а посебно у Риму где су играли чак девет пута.
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
СПОРТ
Краљ плесног подијума
Срели су се на том Мастерсу много пута, а ако би се десило да један испадне раније други би сигурно стигао до финала. Србин и Шпанац постали су као нови Ромул и Рим које је уместо вучице чувао величанствени стадион „Николо Пјентралнђели“.
Откад се Надал први пут појавио на Мастерсу 2005. године, а Новак две године касније турнир у италијанској престоници увек је имао једног од њих двојице у финалу, а чак шест пута обојицу.
Од девет међусобних мечева Ђоковића и Надала у Риму, чак пет је одиграно у финалу, а српски ас је до две титуле стигао тријумфом над „краљем шљаке“. Тениски Ромул и Рем имају обојица по 12 финала у Риму, али је Шпанац био успешнији и освојио је десет трофеја наспрам шест Новакових.
Колико је импресивна римска историја Србина и Шпанца говори чињеница да је од 2005. године само девет играча имало прилику да игра финале на том Мастерсу. „Повлашћени“ су били Гиљермо Кориа, Роџер Федерер, Фернандо Гонзалес, Давид Ферер, Александар Зверев, Стан Вавринка, Енди Мари, Дијего Шварцман и Стефанос Циципас.
Математика је јасна, Рим је од 2005. године имао само два шампиона која нису Новак и Рафа, а то су Мари 2016. године и Зверев наредне године.
Ове године Рим ће добити и петог шампиона после 18 година. Новак није одбранио круну јер је елиминисан од Холгера Рунеа у четврtфиналу, док је још раније своје учешће отказао Надал којем је ово прва година у каријери како не игра у прелепом италијанском граду.
Мораће како Србин тако и Шпанац да се помире са тим да и млађи играчи желе римску круну, а у тој трци тешко је пронаћи фаворита – ту су остали само још Данил Медведев и Холгер Руне.
*Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
СПОРТ
Чак и дежурни мрзитељ каже – браво Новаче
Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
СПОРТ
После Надала још један отказ на Ролан Гаросу – за све је крив провалник
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
СПОРТ
Суманута провокација косовског министра: Ђоковић не може да уђе без вакцине!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала