- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада: САД боље да се преиспитају, Москва и Минск имају право да осигурају безбедност

© Михаил ТургиевЗграда амбасаде Русије у Вашингтону
Зграда амбасаде Русије у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Пратите нас
Москва и Минск у условима хибридног рата који су против њих покренуле Сједињене Америчке Државе имају право да осигурају своју безбедност, укључујући у војно-нуклеарној области, саопштила је руска амбасада у Вашингтону на Телеграму.
У саопштењу се додаје да су актуелне мере у потпуности у складу са међународно-правним обавезама.
Дипломате су се позвале и на изјаву руског министра одбране Сергеја Шојгуа који је раније истакао да Москва не предаје Минску нуклеарно оружје, као и да контрола и одлука о његовој примени остају на руској страни.

„Вашингтон би, пре него што окриви друге, требало да се позабави самоанализом. Сједињене Државе деценијама држе огроман арсенал свог нуклеарног оружја у Европи. Са НАТО савезницима одржавају ‘заједничке нуклеарне мисије’. Разрађују сценарије за употребу специјалне муниције против наше земље“, истиче руска амбасада.

Реакција Вашингтона ─ изразито негативна

Овим поводом, западни медији су пренели да је амерички председник Џозеф Бајден негативно коментарисао премештање руског нуклеарног оружја на територију Белорусије.
Агенција „Ројтерс“ наводи да је амерички лидер изјавио да је његова реакција на објаве о размештању руског нуклеарног оружја на белоруској територији „крајње негативна“.
Портпатолр Стејт департмента Метју Милер истакао је да САД не виде разлог за промену готовости својих стратешких снага због датих саопштења. Он је осудио договор Москве и Минска о процедури чувања руског нуклеарног оружја у специјалном складишту на белоруској територији, сматрајући га „примером неодговорног понашања“.
Претходно је председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио да је почело пребацивање нестратешког нуклеарног оружја из Русије на територију Белорусије.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је да се Русија и Белорусија налазе у непријатељском окружењу и због тога ће развијати војну сарадњу.
Систем Искандер-М - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
Симетрични одговор Западу: Зашто Русија распоређује тактичко нуклеарно оружје у Белорусији
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
МИП Русије: Војно-нуклеарне мере безбедности Савезне државе Русије и Белорусије ─ изнудио НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала