- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јерменија тражи објашњење од Азербејџана и међународних партнера: Да ли договор из Брисела отпада?

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев  - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан сматра да се јучерашња изјава азербејџанског председника Илхама Алијева може посматрати као одбацивање договора постигнутих у Бриселу 14. маја.

„Јерменија и Азербејџан су у Бриселу договорили да међусобно признају територијални интегритет који износи 29.800, односно, 86.600 квадратних километара. Морам рећи да су јучерашње изјаве председника Азербејџана у том смислу, у најмању руку, несхватљиве. Сматрам да и Азербејџан и међународни партнери морају да објасне да ли то значи одбацивање договора из Брисела“, рекао је Пашињан у парламенту.

Према његовим речима, „јучерашња изјава азербејџанског лидера је веома блиска томе (одбацивању договора)“.
„Али, не желим да коментаришем. Сматрам да су неопходна додатна појашњења како бисмо могли да планирамо наше даље активности“, оценио је Пашињан.
Јерменски премијер је такође додао да је незадовољан резултатима преговора са руским колегама 25. маја у Москви о одблокиравању Лачинског коридора и истакао да ће са руским партнерима наставити преговоре о решавању те ситуације.
Пашињан је још најавио да ће се у Кишињеву ускоро одржати петострани састанак на ком ће, поред њега, учествовати председник Европског савета, председник Француске, немачки канцелар и азербејџански председник. Он је истакао да је била дискусија може ли се тамо потписати мировни споразум.
„Морам да кажем да нисмо добили одговор на четврти пакет наших предлога Азербејџану. У овом тренутку не постоји усаглашени предлог документа који би могао бити потписан“, закључио је јерменски премијер.

Алијев дефинисао услове Азербејџана

Азербејџански председник је прошле недеље изјавио да разграничење јерменско-азербејџанске границе мора бити извршено под условима Бакуа.

„Разграничење граница се мора спровести под нашим, односно, праведним условима. Мировни споразум треба да се заснива на међународним нормама, требало би отворити пут у Нахичеван. Сви представници Оружаних снага Јерменије треба да се повуку из Карабаха. Ово су наши услови“, поручио је Алијев.

Он је додао да Азербејџан и Јерменија треба да потпишу мировни споразум који ће се темељити на принципу територијалног интегритета.
Алијев је јуче на састанку са становницима Лачинског региона коментарисао да би Азербејџан и Јерменија могли у најскорије време да потпишу мировни споразум, ако Јереван поново не промени свој став.
Претходно је руски председник Владимир Путин одржао трилатерални састанак с лидерима Јерменије и Азербејџана, Николом Пашињаном и Илхамом Алијевом у Москви, и оценио да се ситуација у Нагорно Карабаху развија у правцу решавања проблема.
Пре тога, јерменски премијер Никол Пашињан на самиту Евроазијске економске уније у Москви објавио је да су Јерменија и Азербејџан договорили међусобно признање територијалног интегритета.
Са друге стране, Алијев је рекао да Баку нема територијалних претензија према Јерменији. Он је додао да постоје озбиљни предуслови за нормализацију односа на основу међусобног признавања територијалног интегритета.
Јереван и Баку су прошле године уз посредовање Русије, САД и Европске уније започели преговоре о будућем мировном споразуму. Обе земље повремено износе предлоге за садржај документа.
Руски мировњак у Нагорно Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
СВЕТ
Премијер Јерменије: Спремни смо да примимо мисију ОДКБ на граници с Азербејџаном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала