Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Косовска полиција - Sputnik Србија

УЖИВО САД забраниле посете приштинских званичника, НАТО распоређује додатне снаге на КиМ /видео/

Пратите нас
Дан на северу Косова Метохије протиче релативно мирно, после јучерашњег напада на окупљене Србе и сукоба са тзв. косовском полицијом и припадницима Кфора. Радници општине Звечан окупили су се јутрос како би затражили повратак на радна места, док је Кфор поставио кордон, а иза њих су припадници тзв. косовске полиције, јавља репортер Спутњика.
Мирни протести Срба одржани су и у Зубином Потоку и Лепосавићу.
Срби у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу заказали су за сутра ново окупљање.
КФОР је јуче у Звечану насилно разбио протест Срба. Двојица Срба рањена су из ватреног оружја, један од њих је у веома тешком стању. Има више од 50 повређених са обе стране.
Председник Србије Александар Вучић тим поводом разговарао је јуче са представницима ЕУ, а данас са амбасадорима Квинте, Русије и Кине.
Вучић је синоћ рекао како је месецима упозоравао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има једну жељу - да доведе до крвопролића цео регион, као и да је мало ко хтео то да чује и разуме шта се дешава на КиМ.
Вучић је позвао Србе на северу Косова и Метохије да се не сукобљавају са НАТО-ом.
Председник Србије изјавио је да КФОР, упркос гаранцијама, није заштитио Србе и нису спречили нелегално преузимање општина на северу КиМ.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:48 30.05.2023
Припадници Кфора поставили ограду уз капију Основне школе Вук Караџић у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Како даље? Мирни отпор, паралелне институције и проглашење Космета окупираном територијом /видео/
22:05 30.05.2023
Немачки посланик: Пројекат Косово је пропао
Последња ескалација насиља је показала да Косову није место у Савету Европе, оценио је портпарол за спољнополитичка питања Алтернативе за Немачку (АФД) у Бундестагу Петр Бистрон.
„Овај регион остаје буре барута, чијим пријемом у Савет Европе и ЕУ би само увезли проблеме у наше институције, које би тако дестабилизовали“, објаснио је он.
Бистрон је, у саопштењу, затражио од немачке владе да под хитно прекине своје активности у вези с пријемомКосова у Савет Европе.
„Пројекат Косова је пропао - 24 године свестране бриге о Косову од стране НАТО-а, ЕУ, УН и немачке развојне помоћи оставиле су дубоко корумпирану, криминалну и неодрживу конструкцију која је политички и етнички фрагментисана. Континуирано учешће немачке војске у мисији Кфор више није оправдано, бар од мартовских нереда 2004. године, који су били усмерени против српске мањине. Посланичка група АФД тражи да се ова мисија коначно оконча и да се немачки војници повуку с Косова“, истакао је Маркус Фронмајер задужен за развојну помоћ, пренео је "Косово онлајн".
21:40 30.05.2023
Фотографија припадника косовске полиције наоружаног дугим цевима  током  упада на север КиМ - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Да ли су ментори Приштине разумели председника Србије?
21:39 30.05.2023
Ситуација у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Само су нацисти овако поступали, али и ово сада је – окупација! Спутњик са Србима у Звечану /фото/
21:16 30.05.2023
Српска листа позвала грађане да не угрожавају безбедност војника Кфора
Српска листа позвала је данас грађане да не угрожавају безбедност војника Кфора, јер свако ко то ради, како се наводи у саопштењу, ради против интереса српског народа.
У саопштењу се наводи да су представници Српске листе вечерас проверили медијске натписе да је на војнике Кфора у Звечану бачена „некаква експлозивна направа“.
„Након сазнања да се у медијима појавила информација да је вечерас на војнике Кфора бачена некаква експлозивна направа у непосредној близини зграде општине Звечан, представници Српске листе су се одмах упутили на лице места и у разговору са представницима Кфора на терену сазнали да је у питању највероватније петарда“, наведено је у саопштењу.
20:55 30.05.2023
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Курти после америчке казне критиковао Блинкена: „Косово најдемократскија земља на Западном Балкану“
20:55 30.05.2023
Испред Немачке амбасаде у Београду одржава се протест због тренутне ситуације на северу Косова и Метохије.
Окупљени скандирају "Косово је срце Србије".
Блокирана је Улица Кнеза Милоша.
Протест испред амбасаде Немачке у Београду - Sputnik Србија
18:57 30.05.2023
Епископ источноамерички Иринеј писао Блинкену и Саливену: Кфор се непримерено ставио на страну агесора
Епископ источноамерички Иринеј послао је поводом насиља на северу писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену и саветнику Беле куће за националну безбедност Џејку Саливену, саопштено је данас из Епархије источноамеричке.
На овај потез владика се одлучио подстакнут дубоком забринутошћу и великим огорчењем због насиља над српским народом на КиМ, које се интензивирало у протеклих неколико дана, да би у понедељак прерасло у отворен оружани сукоб.
У писму упућеном у понедељак, владика је приметио да се у сукобу албанских полицијских снага и Срба, Кфор непримерено ставио на страну агресора - албанских власти на Косову и Метохији. Такође, индикативно је да се насиље догодило дан пошто је Блинкен покушао да смири тензије недвосмисленом осудом насиља које су починиле албанске власти над Србима на КиМ.
Владика Иринеј је изразио задовољство овом, како се наводи у саопштењу, „историјском изјавом“Блинкена, будући да је то први пут у скоријој историји да један државни секретар оштро и без задршке осуђује насиље Албанаца над Србима на КиМ.
Из насиља које се догодило у понедељак јасно се види и да су Албанци сада у стању да дрско игноришу и САД и њене савезнике, додаје се у саопштењу, пренео је Танјуг.
18:24 30.05.2023
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СВЕТ
НАТО шаље додатних 700 војника на Косово и Метохију
18:19 30.05.2023
САД забраниле посете приштинских званичника
Како незванично сазнаје РТС, САД су забраниле састанке и посете приштинских званичника Америци.
18:02 30.05.2023
Заменик генералног секретара НАТО-а осудио напад на Кфор
Заменик генералног секретара НАТО-а Мирчеа Џоана, данас је најоштрије осудио нападе на снаге Кфора на северу покрајине.
Како је саопштио НАТО, Џоана је рекао да су напади на снаге Кфора били "ничим изазвани и неприхватљиви" и поручио да насиље мора одмах да престане, а све стране морају да се укључе у дијалог.
"Кфор ће наставити да делује непристрасно и подржава мандат добијен од Савета безбедности УН за одржавање безбедног окружења (на КиМ)", казао је Џоана, пренео је Танјуг.
17:58 30.05.2023
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Поломљен јарбол и однета застава СПЦ из дворишта цркве у Липљану
17:58 30.05.2023
Генерал Мојсиловић у обиласку јединица - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Војска Србије у највишем степену борбене готовости, генерал Мојсиловић обишао јединице
17:01 30.05.2023
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Стигла прва америчка казна за Приштину, САД имају и два захтева за Куртија
16:42 30.05.2023
Протест у Лепосавићу још увек траје. Грађани су и даље испред општине и њих од припадника Кфор-а деле барикаде на које су окачене српске тробојке.
Протест протиче без инцидената.
Претпоставља се да је тзв. градоначелник Љуљзим Хетеми и даље у општини.
16:41 30.05.2023
Александар Боцан Харченко - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Боцан-Харченко: Вучић има захтев за Запад
16:27 30.05.2023
Завршен мирни протест Срба у Зубином Потоку, биће настављен сутра ујутру.
16:03 30.05.2023
НАТО распоређује додатне снаге на Косову и Метохији
Команда здружених снага НАТО у Напуљу саопштила је да је почело распоређивање додатних снага на Косову као подршка снагама КФОР-а.
"НАТО распоређује додатне снаге на Косову, као одговор на недавне немире и рањавање 30 припадника снага НАТО-а за Косово. НАТО је наредио распоређивање Оперативне резерве својих снага (ОРФ) за западни Балкан, које су биле у седмодневној приправности", наводи се у објави Команде здружених снага на Твитеру.
Додатном мултинационалном батаљону резервних снага наређено је да смањи свој статус приправности за распоређивање од четрнаест дана на седам дана, како би били спремни да појачају КФОР ако буде потребно.
„Распоређивање додатних снага НАТО-а на Косову је разборита мера да се обезбеди да КФОР има способности које су му потребне да одржи безбедност у складу са нашим мандатом добијеним од Савета безбедности УН. Желим да похвалим КФОР што је предузео брзе, уздржане и професионалне акције, како би се зауставили немири и спасили животи. Насиље мора да престане и све стране морају престати да предузимају радње које подривају мир у свим заједницама на Косову“, изјавио је командант Команде здружених савезничких снага у Напуљу адмирал Стјуарт Манч.
Команда НАТО у Напуљу је навела да пажљиво прати ситуацију на Косову и да ће наставицти да координира са КФОР-ом како би осигурала да он располаже свим потребним снагама и могућностима које су му потребне да непристрасно обезбеди безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице, а у складу са својим мандатом на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН из 1999. године.
15:59 30.05.2023
Амерички Кфор стигао као појачање у Лепосавић
Амерички Кфор стигао је као појачање у Лепосавић, и њихови војници придружили су се припадницима италијанског контигента који се налазе испред зграде општине.
Представници Срба, бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, члан Председништва Српске листе Славко Симић и начелница Општинске управе Радмила Вукићевић пренели су новинарима да су им из Кфора рекли да су појачали присуство "поучени јучерашњом ситуацијом у Звечану".
Симић и Тодић разговарали су са данас раније са командантом америчког Кфора којем су поново пренели захтеве да се специјална јединица Косовске полиције повуче и да новоизабрани градоначелник Љуљзим Хетеми напусти зграду општине, у којој се налази од јуче.
15:51 30.05.2023
косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Милосављевић: Грађани у Звечану разилазе се у 16 сати, од сутра нови протести - захтеви остају исти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала