- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Рус је за Новака спремио тајни план: Морате да имате добре шаховске потезе

© Sputnik / Лола ЂорђевићКарен Хачанов и Новак Ђоковић, Србија опен
Карен Хачанов и Новак Ђоковић, Србија опен - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
У борби за полуфинале Ролан Гароса у среду не пре 15 часова гледаћемо српско-руски дуел Новака Ђоковића и Карена Хачанова и то њихов јубиларни десети сусрет. Српски ас славио је осам пута, али Рус је спреман да „игра добар шах“ и оставља себи шансе за победу.
Новак Ђоковић је без изгубљеног сета стигао до четвртфинала Ролан Гароса, 17. у каријери чиме је надмашио Рафаела Надала, а у сва четири претходна меча показао је да је у изузетној форми.
Српски ас за мање од два сата преслишао је Хуана Пабла Вариљаса, али је далеко битнији меч одиграо у трећем колу када је после тешке борбе у прва два сета елиминисао Алехандра Давидовича Фокину, што је заправо и био највећи изазов на путу српског аса, све до четвртфинала.
Ту Новака чека Карен Хачанов чију игру познаје одлично јер га је победио осам пута. Русу је препустио једну победу и то у финалу Мастерса у Паризу 2018. године што је уједно и највећа Каренова титула у каријери.
Иако је тешко да један другог у десетом међусобном мечу имају чиме да изненаде, Хачанов има планове које држи у тајности. С обзиром на то да у слободно време воли да игра шах, он је за Новака спремио шаховске потезе.
„Нећу да вам кажем своје планове за тај шах, пренећете му све. Морате да играте добар шах са њим да бисте га победили. Припремићу се сутра, имам дан да направим анализу, да видим шта могу да урадим боље. Гледаћу његове мечеве, направићу план. Он је један од најтежих противника. Поштујем га, али сам усредсређен, видећу да ли ћу моћи да победим“, рекао је Хачанов пред меч са Ђоковићем.
Ове године руски тенисер још увек нема трофеј, али у последње време његова форма на Гренд слемовима је на највишем нивоу. На Аустралијан опену ове године и на УС Опену претходне сезоне стигао је до полуфинала што је велики успех, а као један од главних разлога за то је рад на менталном плану.
„Кликнуло је у мом мозгу, то је помогло дефинитивно. Када сам прошао у полуфинале УС опена, много ствари се променило на мом менталном плану, видео сам да могу да направим корак напред, да прођем даље. Увек сам веровао у себе, али сам знао да морам то да покажем и на терену. Тај резултат ми је помогао ми је да направим потребне кораке како бих играо добро у дужем временском периоду. Вера и самопоуздање су остали ту, без обзира на резултат“, објаснио је Рус.
Ђоковић и Хачанов један против другог на шљаци су играли два пута, оба меча је добио Новак, а један од њих треће коло Ролан Гароса 2020. године. Није било драме, српски ас славио је у три сета, а због форме коју показује од почетка турнира „мирише на нову победу“.
Као и у сваком мечу Новак мора да буде опрезан, јер и да поведе против Карена то не значи да може да се опусти и помисли да је завршио посао. Изузетно је Рус спреман ове године на париској шљаци, а импресивну игру показао је против Лоренца Сонега.
Италијан је повео са 1:0 у сетовима, а Карен је преокренуо иако је Сонего на крају има десет винера више. Да може да преокрене и када се чини да је на ивици пораза руски тенисер показао је већ у првом колу када је губио са 2:0 од Констана Лестијена.
После три и по сата борбе Хачанов је тада преокренуо и на крају славио, а у том мечу имао је импресивних 57 винера.
Оно што је већ добро познато је да се Рус због своје висине много ослања на сервис који је његово најјаче оружје, али тешко да ће то бити довољно јако оружје за захукталог Новака.
Четвртфинални меч заказан је за уторак.
Погледајте ново издање емисије Миљанов корнер.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
СПОРТ
„Новак је један од најбољих у свим спортовима – обориће рекорд“: НБА ас упоредио Србина са Џорданом
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
СПОРТ
Ђоковић послао у историју Надалов рекорд у Паризу: „Поносан сам!“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
СПОРТ
Новак је у четвртфиналу Ролан Гароса – српски ас се поиграо са Перуанцем и заказао окршај са Русом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала