- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У Новој Каховки опада ниво воде, седам особа се води као нестало /фото/

© Фото : Администрација града Нова КаховкаНова Каховка под водом
Нова Каховка под водом - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Ниво воде на улицама града Нова Каховка почео је да опада, након јучерашњег напада украјинских снага на Каховску хидроелектрану и изливања воде, саопштено је на Телеграму градске администрације.
Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, ниво воде опао је за пола метра у односу на јучерашњи пик, када је премашио 11 метара.
Леонтјев је истакао да је више од 900 људи евакуисано 6. јуна из зона које су потопљене у Херсонској области након рушења дела бране.
Он је нагласио да је, на основу прелиминарних података, седам особа нестало у околини Нове Каховке након напада украјинских снага на ХЕ.
Насеље Корсунка на левој обали Дњепра потпуно је потопљено.
Леонтјев је такође казао да након јучерашње ванредне ситуације на ХЕ, у Херсонску област пристижу волонтери и стручњаци из свих региона Русије.
Више од хиљаду и по кућа поплављено је на десној обали Дњепра у делу Херсонске области под контролом Украјине.
Према речима начелника херсонске обласне војне администрације Александра Прокудина, интензитет поплава се смањује, али због значајног уништења бране вода ће још надолазити. Он је напоменуо да би ниво воде могао порасти за још метар у наредних 20 сати.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Украјина извршила диверзију на Каховској хидроелектрани, као и да председник Русије Владимир Путин добија извештаје о ситуацији.
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности изјавио је да Кијев и земље које спонзоришу кијевски режим су у потпуности одговорни за трагедију око рушења Каховске хидроелектране.
Током ноћи између понедељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске ХЕ. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.
Хидроелектрана „Каховка“ налази се на реци Дњепар, пет километара од града Нова Каховка у Херсонској области Русије. Ово је шеста и најниже лоцирана хидроелектрана на огромном пловном путу у Херсонској области, која је прешла под контролу руских снага у марту 2022. Трупе кијевског режима гранатирале су брану у Новој Каховки више пута током протекле године намерно гађајући руску цивилну инфраструктуру.
Сателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
РУСИЈА
Зашто је потопљена Каховска брана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала