- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев изазвао екоцид: Тешке последице рушења Каховске хидроелектране по животну средину

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаКаховска хидроелектрана у Херсонској области
Каховска хидроелектрана у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Пратите нас
Због урушавања Каховске хидроелектране, изазване украјинским бомбардовањем, животној средини прете катастрофалне последице, прави екоцид у чије ће отклањање Русија морати да уложи много времена, напора и финансијских средстава.
Поплављене територије дуго ће бити ненасељиве и непогодне за пољопривреду, а како истичу руски експерти, посебан проблем је индустријски и други отпад који је вода донела што је веома опасно по здравље људи.
Русија, међутим, неће седети скрштених руку већ ће, напомињу експерти, радити на обнављању Каховске хидроелектране и отклањању сваке штете коју је гранатирањем изазвао марионетски украјински режим.
Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, ниво воде на улицама града Нова Каховка почео је да опада, након поплаве изазване нападом украјинских снага на Каховску хидроелектрану.
Леонтјев је истакао да је више од 900 људи евакуисано 6. јуна из зона које су потопљене у Херсонској области након рушења дела бране. Он је нагласио да је, на основу прелиминарних података, седам особа нестало у околини Нове Каховке након напада украјинских снага на ХЕ.
Он је такође казао да након јучерашње ванредне ситуације на ХЕ, у Херсонску област пристижу волонтери и стручњаци из свих региона Русије. Више од хиљаду и по куча поплављено је на десној обали Дњепра у делу Херсонске области под контролом Украјине.

Територије непогодне за пољопривреду, живот...

Како каже за Спутњик политички аналитичар Павел Шипилин, поплаве ће поразно утицати на еколошку ситуацију на овој територији.
„Тешко је рећи колико дуго ће она бити ненасељива. Поред тога, ова територија ће бити непогодна за пољопривреду. Херсонска област, по свему судећи, престаће да буде житница каква је раније била....Тамо су људи садили лубенице, жито, све...Међутим, све се то одржавало и наводњавало захваљујући Каховском вештачком језеру. Сада ове могућности више нема“, објашњава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и Михаил Бељајев, експерт Руског института за стратешка истраживања, који каже да се у блиској будућности цивилно становништво на овим територијама тешко моћи да се бави пољопривредом.
„Поплаве су направиле велики проблем. Земљиште више неће бити погодно за жетву...Неће више имати ни одакле да наводњавају усеве. Ово ће веома негативно утицати на цивилно становништво. Многи од њих су, вероватно, живели од пољопривреде. Ово је стварно једна велика катастрофа“, наглашава саговорник Спутњика.
Доктор техничких наука Михаил Болгов објашњава да поплаве веома негативно утичу на вегетацију из разлога што је она прекривена слојем муља.
Осим тога, Бељајев упозорава да се у поплављеној зони у води нашао кућни и индустријски отпад опасан по здравље људи.
„Ова подручја су сада, по свему судећи, катастрофално загађена“, децидан је наш саговорник.
Рушење Каховске хидроелектране кавер - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Рушење Каховске хидроелектране

Русија неће седети скрштених руку

Према речима Павела Шипилина, Русија већ предузима и предузимаће мере на отклањању последица које је оставило изливање акумулације.
„Украјина је спровела терористички акт јер је није брига за ову територију. Али Русија ће да ради на отклањању штете. Пре свега, биће изграђена брана која је уништена. Мислим да ће за ово бити потребно неколико година...“, наводи саговорник Спутњика.
Бељајев скреће пажњу да Украјинци настављају да гранатирају Нову Каховку.
„Сада је мало теже говорити о обнављању Каховске хидроелектране јер борбена дејства још увек трају. Прво треба разрадити план: шта је потребно обновити, колико људи треба на томе да ради...Сам тај план ће одузети доста времена. Сматрам да ће процес обнављања трајати око две године. Ако се буде отклањала економска штета, ако се људима буду правиле нове куће које су уништене, све ће коштати око трилион рубаља“, објашњава саговорник Спутњика.

„Треба да одговарају за овај циничан чин“

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев оценио је да дизање у ваздух горњег дела Каховске хидроелектране представља још један планирани терористички напад Кијева усмерен на уништење цивила и цивилне инфраструктуре.
„Оружане снаге Украјине гађају Нову Каховку више од годину дана. По налогу Кијева дан раније пуштена је огромна количина воде у Дњепровску хидроелектрану која је више узводно а затим је гађана Каховска хидроелектрана чиме је унапред било припремљено да се догоде катастрофалне поплаве“, истакао је Патрушев.
Патрушев верује да су Кијеву сагласност за дизање у ваздух бране Каховске хидроелектране дали Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и њихови партнери у НАТО и да би за то требало да сносе одговорност.
„САД наводно не могу да кажу ко је одговоран за дизање хидроелектране у ваздух. Истовремено, поуздано се зна да активности Оружаних снага Украјине координирају САД, Енглеска и њихови партнери у НАТО. Сходно томе, они су дали пристанак за дизање бране у ваздух и треба да одговарају за овај циничан чин“, рекао је Патрушев у Минску на састанку са државним секретаром Савета безбедности Белорусије Александром Волфовичем.
У уторак је одржана и седница Савета безбедности УН која је показала да европске земље подржавају ратне злочине украјинских екстремиста који раде по налогу америчких покровитеља, рекао је Патрушев.
Подсетимо, градоначелник града Новаја Каховка Владимир Леонтјев изјавио је да су Каховску хидроелектрану у руској области Херсон гранатирале украјинске снаге 6. јуна. Током ноћи између понедељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске ХЕ. Напад је, како се сматра, изведен из вишецевних ракетних система „ољха“.
Каховска хидроелектрана налази се на реци Дњепар, пет километара од града Нова Каховка у Херсонској области Русије. Ово је шеста и најниже лоцирана хидроелектрана на огромном пловном путу у Херсонској области, која је прешла под контролу руских снага у марту 2022. Трупе кијевског режима гранатирале су брану у Новој Каховки више пута током протекле године намерно гађајући руску цивилну инфраструктуру.
 - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
РУСИЈА
Све на једном месту о Каховској електрани и ризицима који прете у наредним данима /видео, фото/
Поглед московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
РУСИЈА
Путин о рушењу Каховске хидроелектране: Варварски чин Кијева; Ердоган: Формирати комисију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала