- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: За трагедију на Каховској хидроелектрани крива украјинска страна

© AP PhotoВода тече кроз уништену брану Каховске хидроелектране
Вода тече кроз уништену брану Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Пратите нас
За трагедију на Каховској хидроелектрани крива је украјинска страна, изјавио је председник Русије Владимир Путин и додао да су украјинске снаге гађале електрану ракетама „хајмарс“.
„Јасно је ко је крив. Украјинска страна је томе тежила. Нећу говорити о стварима у које нисам сто посто сигуран, тако да углавном нисмо забележили велике експлозије пре него што је дошло до разарања, у сваком случају, како су ме извештавали. Али они су намерно више пута ‘хајмарсима’ гађали Каховску хидроелектрану, о томе се ради“, истакао је руски лидер на састанку са ратним репортерима.
Он је рекао да је могуће да је украјинска страна поставила експлозив у електрани.
„Не знам. Можда су они нешто мало додали и почело је рушење. Али, ми апсолутно нисмо заинтересовани за то, јер ће то имати тешке последице по оне територије које ми контролишемо и које су руске“, објаснио је Путин.
Како је навео, уништавање Каховске хидроелектране, које је резултирало неконтролисаним испуштањем воде, осујетило је украјинску контраофанзиву у том правцу, али би за Русију било боље да су украјинске снаге кренуле туда, јер би им било веома тешко да извршавају своје задатке.

Рушење електране спречило контраофанзиву

„Рећи ћу нешто чудно. Нажалост, то је осујетило њихову контраофанзиву у овом правцу. Зашто нажалост? Зато што би било боље да су тамо напали. Боље за нас, пошто би за њих било јако лоше да туда крену у офанзиву. С обзиром да је дошло до таквог изливања, наравно, није дошло ни до офанзиве“, рекао је Путин.
Он је подсетио да су се после рушења електране под водом нашла и гробља, али проблем да се тај проблем може решити и да ће снаге за хемијску заштиту помоћи у решавању проблема.
Такође је навео да је у поплавама погинуло и много домаћих и дивљих животиња.
„Потребно је све то организовати и очистити територију“, додао је Путин.

О рушењу Каховске хидроелектране

Током ноћи између 5. и 6. јуна, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске ХЕ. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.
Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков је у понедељак саопштио да је украјинска војска 4. јуна ујутру почела велику офанзиву на пет сектора фронта у јужнодоњецком правцу како би пробила руску одбрану на месту које је, према мишљењу Кијева, најрањивије. Осмог јуна је руски министар одбране Сергеј Шојгу саопштио да је украјинска бригада која је покушала да изведе офанзиву у запорошком правцу заустављена и да се повукла с великим губицима.
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Специјална операција у Украјини
Путин: У току напад украјинских снага из четири правца, без успеха, губици катастрофални
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала