- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Фудбал више не постоји“

© AFP 2023 / -Њукасл
Њукасл - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Доминација Саудијаца на фудбалској пијаци наставља се из дана у дан, а да су постали апсолутни господари светског фудбала показали су одлуком да за 70 милиона евра у Њукасл доведу дефанзивног везисту Сандра Тоналија, репрезентативца Италије.
Премијерлигаш, који је у власништву владарске породице Саудијске Арабије, добиће скупоцен поклон за нову сезону и играње у Лиги шампиона у виду „новог Андрее Пирла“.
Навијачи Милана су, наравно, разочарани због чињенице да некадашњи великан не може више да задржи своје најбоље играче, али морају да се помире са чињеницом да је у светском фудбалу дошло ново време у коме главне потезе вуку Енглези и Саудијци.
То тврди и италијански новинар Карло Гарганезе који сматра да је клупски фудбал у Европи умро.
„За све навијаче Милана и љубитеље Серије А који су се потресли због преласка Тоналија у Њукасл. Нема сврхе да се нервирате. Клупски фудбал више не постоји. Прихватите то. Постоји само једна моћна лига која је у власништву неколико држава и недодирљивих. Сви остали су њихове филијале. Тако ће бити заувек, све док се не покрене Суперлига Европе која је само мање зло“, поручио је Гарганезе.
Већа риба једе мању, тако је било од када је света и века, зашто не би било и у фудбалу. Некада су Пол Гаскојн или Дејвид Плат из Премијер лиге долазили у Серију А, а данас се најбољи италијански фудбалери као и странци селе на Острво.
Разлика у економском потенцијалу између Премијер лиге и Серије А је огромна, а још већа између власника клубова у Енглеској и Италији. Цифре кажу да Премијер има приходе од 6,4 милијарде евра док Серија прикупи тек 2,5 милијарди евра.
У Енглеској на плате фудбалера троше 4,3 милијарде евра или две трећине прихода, а у Серији А чак 80 одсто, што на средњи рок чини неодрживом ситуцију у италијанском фудбалу, јер га увлачи у дужничку кризу.
На све то и Лига шампиона губи смисао, јер против доминације енглеских клубова, катарског клуба са француским пасошем Пари Сен Жермена, симболом Баварске државе Бајерном, те политичким пројектима каталонског сецесионизма Барселоном и шпанске унитарне државе Реал Мадрида, осталима остају само мрвице и да сa времена на време, као ове године, Интер и Милан, стицајем срећних околности „залутају“ до завршнице елитног такмичења.
Стадион Партизана у сумрак - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СПОРТ
Уцена родитеља и захтев за раскид – Партизан мучи муку са својом децом
И Луис Суарез је уплакан напустио терен - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СПОРТ
Драма славног Уругвајца: „Озбиљно је – могао би да добије протезу“
Стефан Бајчетић - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
СПОРТ
Србија има „златне дечаке“ – неке је већ изгубила, а неки су на том путу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала