- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како ће изгледати „нова“ Звезда?

© Фото: ФК Црвена звездаБарак Бахар
Барак Бахар - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Израелски стручњак Барак Бахар прионуо је на посао и већ неколико дана на помоћним теренима подно Маракане припремао фудбалере Црвене звезде за напорно уигравање које следи на Златибору од овог викенда.
Као многи тренери, и Бахар је перфекциониста који има јасне идеје како треба да изгледа игра његовог тима. На играчима Црвене звезде је да се што пре прилагоде како би били у прилици да се окушају у Лиги шампиона са најбољим фудбалерима Европе.
Шта Бахар очекује од својих нових пулена? Одговор на ово питање можда можемо да потражимо у анализи на Твитер налогу и начину на који је играо његов Макаби из Хаифе, који је баш преко Црвене звезде успео да се домогне групне фазе Лиге шампиона прошле сезоне.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЗвезда Макаби
Звезда Макаби - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023

Пресинг

Можда и најважнија ствар у игри сваке екипе Барака Бахара. Макаби је у фази одбране, већину времена играо човек на човека (као Марсело Бијелса својевремено у Лидсу), а као резултат тога, често и са великим бројем играча су се налазили на противничкој половини, нападајући га у његовом самом започињању напада.
Тај пресинг има за циљ да се што пре поврати посед после испуцавања лопте од голмана или дефанзивца на противничку страну терена или одмах да се нападне гол уколико је лопта освојена у противничкој трећини.
Посебно се вребају шансе приликом враћања лопте уназад противничким штоперима где је акценат на спринту ка голману када добије лопту.
Марко Стаменић Звезда - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
СПОРТ
Српски син се вратио коренима: „Поносан сам“

Напад у дубину

Бахарове екипе често нападају дубину користећи најчешће два фудбалера: класичну „деветку“ - нападача велике физичке снаге који је готово увек присутан у оваквим ситуацијама и „десетку“ - плејмејкера, који некада има улогу оног који проиграва, а некада онога који се креће без лопте.
Том приликом долази до вертикалних ротација. Нападач некада „навлачи“ дефанзивце и брзо се ослобађа лопте, а у одређеним сиутацијама држи лопту дуже у поседу како би играч иза њега, уколико је удаљен, стигао у завршницу.

Попуњавање казненог простора

Оно на чему Барак Бахар често инсистира јесте и попуњавање казненог простора. Најчешће се тежи распореду играча у облику троугла. У хоризонталној линији готово увек су двојица најистуренијих нападача, а иза њих онај који треба да дејствује (шутира на гол противника).
Примарни задатак предњег тандема јесте прављење „блока“ трећем играчу, односно чување противничких дефанзиваца без лопте. До оваквих ситуација најчешће је долазило после центаршутева са леве стране, али видећемо како ће то изгледати у Звезди и са које стране ће српски шампион чешће нападати.
Жан Филип Красо  - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
СПОРТ
Звезда довела нападача – да ли ће јој се коначно посрећити?

Офанзивни прекид

Kада је Бахар промовисан на клупи Црвене звезде, доста се причало и о тренеру који је специјалиста за прекиде. О томе је и сам Израелац говорио на првој конференцији рекавши да мањак голова из те области види као ману екипе.
Сам распоред играча и главна мета прекида, све се то може променити, међутим за прекиде код Бахара, или велику већину њих, заједничко је да се тежило што бржем извођењу како би се противник ухватио неспреман.
Ту се убрајају и ситуације када један играч држи лопту у рукама, а потом је изненада спусти другом који је извођач. Поред тога често је примећено и окупирање прве стативе ради изолације на другој, где преносилац те прве лопте буде најчешће високи играч - нападач или штопер.

Дефанзивни прекид

У дефанзиви код прекида Бахарове екипе се бране са свим играчима унутар казненог простора, зонски, са акцентом на опетерећењу петерца. Четири, пет или шест играча у хоризонталној линији (зависно од ситуације) око пенала може да пређе у човек на човека.
Да би се, рецимо, разбила ова структура, противник је често вршио велики број ротација, „оверлоуд“ (што више играча на једном месту) и спуштање офанзивних фудбалера са циљем извлачења дефанзиваца ради стварања простора иза њих, али и збуњивања противника приликом преузимања играча.

Голман који игра ногом

Одлука да се Милан Борјан „склони“ са гола у себи садржи сигурно и проблем који је Бахар имао својевремено у Макабију, а то је лоша игра ногом голмана. Тај проблем посебно долази на наплату у мечевима Лиге шампиона, где се стално игра под притиском и високим интезитетом.
Зато је Израелац иниситрао на доласку потпуно другачијег профила чувара мреже, пре свега млађег који ће активније учествовати у утакмици, неретко бити и трећи бек.
Омри Глазер, голман - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СПОРТ
Звезда представила новог првог голмана: „Не гледајте ме као Борјана“

Звезда 2023/24.

Израелац форсира 4-3-3 нападачку формацију и јасно је да ће се потези у прелазном року вући у смеру довођења бржих фудбалера који треба да учине игру Звезде атрактивнијом и привлачнијом за публику.
За сада су на Маракану званично стигли израелски голман Омри Глазер, везиста Едмунд Адо и нападач Жан-Филип Красо. Пре њих, уговоре као слободни играчи потписали су Марко Стаменић (Копенхаген) и Питер Олајинка (Славија Праг).
У Звезди се надају и повратку Милоша Дегенека из САД, кога тренер Бахар види као важног шрафа у својој новој формацији на десном беку, а надају се и довођењу новог левог бека који би освежио комбинацију Родић - Азаров, која као да се успавала.
© Фото: Скриншот/https://www.buildlineup.com/Звезда 2023/24
Звезда 2023/24 - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
Звезда 2023/24
Трио на средини терена чиниће два класична везна, један дефанзивни и један регуларни, док ће испред њих дејствовати Мирко Иванић и можда добити улогу плејмејкера какву је у Макабију имао рецимо искусни Холанђанин Тјарон Шери.
Напад ће бити потпуно интернационални, с обзиром на то да је нови тренер уочи припрема наговестио да Александар Катаи неће више бити у првом плану, посебно у Лиги шампиона где се тражи брзина. Букарију, Олајинки и Красоу требало би да се придружи и крилни нападач Емануел Лате Лат из швајцарског Сент Галена који ће додатно појачати конкуренцију у нападу тима.
Ако све ово Барак Бахар буде успео да укомпонује и уигра, на Маракани се од јесени може очекивати атрактиван фудбал и нешто ново што претходници Израелца нису имали.
Сергеј Милинковић-Савић - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
СПОРТ
На мети Арапа је и Сергеј – менаџер потврдио и открио планове
Немања Гудељ, Севиља - Рома, финале Лиге Европе - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
СПОРТ
Виђен је у Истанбулу, али је Немања остао веран „севиљском берберину“
Садио Мане - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
СПОРТ
Минхен „прогутао“ још једну велику звезду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала