- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Могу да изгубим само од Новака“: Славни Шпанац обара рекорде на крају каријере

© AFP 2023 / ROBYN BECKНовак Ђоковић и Фелисијано Лопес
Новак Ђоковић и Фелисијано Лопес - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
Пратите нас
Фелисијано Лопес, шпански тенисер, најавио је да после турнира на Мајорци завршава богату каријеру, а како ствари стоје завршиће је како доликује, у великом стилу јер ниже победе и верује да у овом тренутку може да га победи само Новак Ђоковић.
Пуне две деценије Фелисијано Лопес играо је Гренд слемове и тако стигао до рекордног и историјског низа од 79 учешћа на највећим турнирима. Невероватни низ прекинуо је тек у 41. години односно прошле сезоне када није успео да прође квалификације за Ролан Гарос.
Прослављеног Шпанца тај пораз није толико повредио јер је био свестан да је при крају професионалне каријере коју је желео да заврши у својој домовини и то на Мајорци.
Стигао је тамо као 42-годишњак, али искуство је победило године, величанствени једноручни бекхенд и даље је убојито оружје за млађе тенисере, па је тако Лопес дошао до четвртфинала после победа над Максом Пурселом и Џорданом Томпсоном.
Током првог меча са трибина га је пратио и Рафаел Надал коме је Лопес био један од узора на почетку каријере. У мечу осмине финала Лопес се ослањао и на сервис, а после 11 асова у том дуелу Шпанац је престигао Горана Иванишевића на четвртом месту вечне листе највише одсервираних асова.
На заласку каријере Лопес је срећан и пун самопоуздања, а игра тако добро да би могао да направи и чудо и у 42. подигне трофеј. Сматра да би могао да га победи само Новак Ђоковић, а с обзиром на то да српски ас није на Мајорци, Фелисијану је у том случају изгледа отворен пут ка титулу.
„Од прошлогодишњег Вимблдона једва да сам се такмичио, али сам се ове године добро припремао и одлучио сам да заиграм. Мислим да данашња игра није физички јако захтевна. Једино ако ставе Ђоковића са друге стране, могу да изгубим, али на овој подлози осећам да могу да се борим са многима“, рекао је Лопес.
Шпанац је прокоментарисао и обарање Иванишевићевог рекорда.
„То је добра статистика, јер је Иванишевић одувек био један од мојих омиљених играча. Као мали сам сањао да сервирам као он, а сад сам га престигао. Знао сам да сам међу седам или осам најбољих, али нисам знао тачно на ком месту. Престићи Иванишевића је велика ствар, не знам шта друго да кажем“, рекао је Лопес.
Прослављени Шпанац један је од тенисера чија је богата каријера можда могла да буде још богатија. Док су остали Шпанци често истицали шљаку као омиљену подлогу и најбоље резултате правили управо на њој, Лопес је највише волео да игра на трави.
Када је реч о Гренд слемовима најдаље је стигао на Вимблдону где је одиграо три четвртфинала. Од седам освојених трофеја чак четири подигао је на трави, а у Квинсу је са 37 година постао најстарији тенисер који је освојио титулу у синглу, али и у дублу исте године.
Први трофеј шпански тенисер освојио је још 2004. године у Бечу, а последњи у Квинсу 2019. године. Тачку на професионалну тениску каријеру Фелисијано ће ставити уз податак да је победио Рафаела Надала и Новака када су били први на свету.
Сународника из Шпаније елиминисао је у Квинсу 2010. године, да би шест година касније у Дубаију Новак предао меч због проблема са оком.
Крај каријере за Лопеса неће значити и растанак са тенисом јер је Шпанац већ четири године директор Мастерса у Мадриду, а ове године постао је и директор завршног турнира Дејвис купа.
Новак Ђоковић, Вимблдон, Лондон - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
СПОРТ
Зелена трава „дома“ Новаковог
Рука са лоптицама за тенис - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
СПОРТ
Арапи поред фудбалске желе и тениску империју: Алкарас пристаје – Кирјос веран свом ставу
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
СПОРТ
Хамад и Наталија на корак од главног жреба Вимблдона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала