- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Вимблдон кроз историју: Новак не би играо до финала – а ривал би му био свештеник

© AFP 2023 / -Вимблдон
Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
Пратите нас
Неретко Вимблдон тенисери и тенисерке називају најпрестижнијим турниром, потпуно оправдано јер је то био први Гренд слем, а за њега је заслужан Волтер Клоптон Вингфлинд.
Тенис је лако могао да се зове „сферистика“, а правила која су данас позната те 1877. била су потпуно другачија.
Када је 1868. године основан „Свеенглески клуб за крикет“ јасно је да његова намена није била и за тенис, међутим осам године касније Волтер Клоптон Вингфлинф, тада официр британске војске постао је оснивач модерног тениса на трави тада званог сферистика па је клуб променио име у „Свеенглески клуб за тенис на трави и крикет“.
Са идејом да тенис на трави постане прихваћенији одигран је и први шампионат 1877. године, а први победник био је Спенсер Гoр који је играо и крикет, а наредне године није успео да одбрани трофеј иако су правила била другачија него данас.

Шампион не игра до финала

Од настанка Вимблдона 1877. године па све до 1922. на најстаријем Гренд слему важило је правило да прошлогодишњи победник брани титулу тек у финалу.
Победник из прошле године наредне године не би одиграо ниједан меч све до финала, да би потом тај један дуел био довољан да освоји трофеј. Због таквог правила велики број играча успевао је да направи шампионски низ од по неколико година.
Први међу њима био је Џон Хартли по занимању свештеник који је освојио титулу 1879. и 1880. године. Дужи низ од њега је направио Вилијан Реншо који је у наредних шест година био шампион.
Са победничког постоља склонио га је Реџиналд Дохерти који је везао четири трофеј, а након њега се појавио Лоренс Дохерти који је освојио пет узастопних пехара. Последњи који је због таквог правила на лакши начин успео да направи дужи низ био је Ентони Вилдинг који је освајао од 1910. до 1913. године.

Даме нису играле

Када је Вимблдон настао мечеви су се играли искључиво у мушкој конкуренцији. Правило да и даме добију свој жреб уведено је 1884. године, чак седам година од првог Вимблдона.
Прва шампионка била је Мед Вотсон, а касније се посебно прославила Францускиња Сузан Ленглен која је освојила пет везаних титула у периоду од 1919. године до 1923. године.
© AFP 2023 / -Сузан Ленглен
Сузан Ленглен - Sputnik Србија
1/2
Сузан Ленглен
© AFP 2023 / -Сузан Ленглен
Сузан Ленглен - Sputnik Србија
2/2
Сузан Ленглен
1/2
Сузан Ленглен
2/2
Сузан Ленглен
У ери такозваног „аматерског тениса“ рекорд је држала Доротеа Ламберт Чејмберс која је била седмострука шампионка.
У женској конкуренцији важило је исто правило као у мушкој, тенисерка која стигне до финала у финалу се састајала са прошлогодишњом шампионком, али је занимљив податак да је чак 11 пута титула додељена без одиграног меча због одсуства прошлогодишње шампионке.

Димензије

Тениски терен на први поглед изгледао је слично као и данашњи, међутим истина је да су димензије било потпуно различите.
Разлика је била приметна у висини мреже, стубова као и у удаљености сервис линије од мреже.
Стефанос Циципас - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
СПОРТ
Вимблдон све ближи – Циципас тоне све дубље
Новак Ђоковић, Вимблдон, Лондон - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
СПОРТ
Зелена трава „дома“ Новаковог
Рука са лоптицама за тенис - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
СПОРТ
Арапи поред фудбалске желе и тениску империју: Алкарас пристаје – Кирјос веран свом ставу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала