- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Вимблдон кроз историју: Зашто је тенис „бели спорт“ и како су Серена и Роџер покварили традицију

© AFP 2023 / -Вимблдон
Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Вимблдон са осталим Гренд слем турнирима нема пуно сличности осим броја учесника и броја поена које учесници добијају, јер овај престижни турнир пажљиво негује традицију. Део те традиције је и бела опрема коју су тенисери и тенисери обавезни да носе од првог турнира.
Од оснивања турнира 1877. године на Вимблдону важи правило да тенисери и тенисерке морају да буду у опреми искључиво беле боје и то правило није се променило до данашњег дана иако би се и даље можда пронашао неко ко не зна разлог чувања те традиције.
Тенис често називамо и „белим спортом“, а разлог за тај надимак јесте обавеза играча да им на свим турнирима опрема буде беле боје.
Тенис се сматра престижним спортом, улазнице за Вимблдон може да приушти углавном само елита, па су тако организатори сматрали неприкладним да се на учесницима виде трагови зноја.
© AFP 2023 / -Доналд Буџ, Гене Мако, Готфред Вон Крам и Хенер Хенкел
Доналд Буџ, Гене Мако, Готфред Вон Крам и Хенер Хенкел - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
Доналд Буџ, Гене Мако, Готфред Вон Крам и Хенер Хенкел
Јасно на белој опреми са трибина ће се ти трагови тешко разазнати, али је УС Опен 1972. године то правило укинио, а тим путем кренули су и остали турнири, сви осим Вимблдона.
Најстарији Гренд слем желео да сачува традицију и ноту престижа због чега је и данас од најважнијих спортских догађаја током године. Организатори су објавили и декрет како би се тенисери и тенисерке придржавали правила.
1.
Такмичари морају бити обучени у одговарајућу тениску одећу која је скоро у потпуности бела* и то се примењује од тачке на којој играч улази у окружење терена.
2.
Бела не укључује белу или кремасту боју.
3.
Не би требало да постоји чврста маса или плоча са бојама*. Једна боја око деколтеа и око манжетне рукава је прихватљива, али не сме бити шира од једног центиметра (10 мм).
4.
Боја садржана у шарама ће се мерити као да је чврста маса боје . Логотипи формирани варијацијама материјала или шара нису прихватљиви.
5.
Задњи део кошуље, хаљине, горњег дела тренерке или џемпера мора бити потпуно бео
6.
Шортс, сукње и доњи део тренерке морају бити потпуно бели, осим једне боје по спољашњем шаву не ширем од једног центиметра (10 мм).
7.
Капе (укључујући доњи део), траке за главу, наруквице, наруквице и чарапе морају бити потпуно беле, осим једне боје која није шира од једног центиметра (10 мм).
8.
Ципеле морају бити скоро потпуно беле. Пертле морају бити потпуно беле. Патике на трави морају да се придржавају гренд слем правила.
9.
Сваки доњи веш који је или може бити видљив током игре (укључујући и због знојења) такође мора бити потпуно бео, осим једног руба боје који није шири од једног центиметра (10 мм), осим играчица којима је дозвољено да носе чврсте, доњи шортс средње/тамне боје под условом да нису дужи од шортса или сукње.
10.
Медицински носачи и опрема треба да буду бели ако је могуће, али могу бити обојени ако је апсолутно неопходно. Опуштенији кодекс облачења функционише на теренима за вежбање у парку Аоранги.
Крајем прошле године донета је одлука да се од ове сезоне примењује изузетак за даме које су у циклусу. Тенисерке у том случају могу да носе рубље у боји.
Занимљиво је да је та одлука важила и раније све до 2014. године када је донета одлука да тенисерке морају да носе бело рубље. Разлог за то вероватно је испад прослављене Серене Вилијамс чији је шортс испод сукње 2013. године био дречаво наранџасте боје.
Исте године у проблему је био и Роџер Федерер који је опоменут због ђонова на патикама који су били наранџасте боје.
Декрет је управо и направљен због ситуација које су се догодиле са Сереном и Роџером, а одступања није било до прошле године када је Ник Кирјос на додели пехара после пораза од Новака Ђоковића у финалу носио црвени качкет.
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
СПОРТ
Од мржње до пријатељства и сарадње – Кирјос уз Ђоковића: „Време је!“
Новак Ђоковић и Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
СПОРТ
Новак против Аргентинца почиње поход на Вимблдон – од четвртфинала почињу „проблеми“
Каролина Возњацки - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
СПОРТ
Низала поразе од Српкиња па постала шампионка – прослављена Каролина се враћа тенису
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала