- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како Кијев уцењује НАТО

© NATOУкрајина и НАТО
Украјина и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Украјина неће у скорије време добити позив за чланство у НАТО, упркос претњама Кијева да Владимир Зеленски неће доћи на самит тог војног блока у Виљнус ако не почне процедура пријема те земље у западну алијансу. Руски експерти истичу да Кијев није у позицији да уцењује НАТО. Ако га позову – доћи ће на самит, а ако га не позову – остаће код куће.
Руски експерти оцењују да се изјава Игора Жовква, заменика шефа кабинета Владимира Зеленског да украјински лидер неће ићи у Виљнус може тумачити као „ултиматум Кијева“. Стручњаци то виде и као „представу за народ“, како би Зеленски свом народу показао колико је „снажан и упоран“.
Политиколог Јуриј Кот не искључује да је ова изјава део плана „Б“ и представа коју режира администрација Зеленског по налогу западних ментора.
„Чини ми се да Зеленски на свој начин схвата фразу ‘чланство Украјине у НАТО’. Када наводно одбија да иде на самит и глуми "увређену", "напуштену" особу, свима је апсолутно јасно да је то игра. Зеленски није при себи и не може себи да приушти такве изјаве. Дакле, на овом самиту НАТО-а не очекује се напредак у правцу подршке Украјини, а речено му је: ‘Укључујемо план Б’. Највероватније му је то рекао Лондон или Вашингтон. А сада ће играти представу...", каже Кот.
Украјински председник је раније упозорио да ће украјинске трупе бити демотивисане ако Кијев не добије позив за учешће у самит НАТО-а.
Политика „отворених врата” у западни војни савез остаје на снази, али је јасно да се не може говорити о пријему нових чланица које су учеснице војног сукоба. Осим тога, пријем Украјине био би у супротности са повељом НАТО-а, пошто алијанса не прима у чланство оне земље које имају територијални спор са другим државама.
Треће, то би довело до отворене конфронтације између Русије и Запада, а НАТО не жели директан сукоб са Русијом. Аутоматски то би значило активирање члана 5. по коме се војни напад на једну чланицу НАТО-а сматра нападом на све. До сада је члан 5. НАТО уговора активиран само једном и то након терористичких напада Ал Каиде у Њујорку, Вашингтону и Пенсилванији 11. септембра 2001. године. НАТО је напад на САД прогласио нападом на читав Савез.
За улазак у НАТО потребна је једногласна подршка чланица алијансе. Довољан је један глас „против” или један уздржан па да нема пријема. Међу чланицама НАТО-а тренутно нема јединственог става по овом питању.
© AP Photo / Efrem LukatskyИгор Жовква, заменика шефа кабинета Владимира Зеленског, изјавио је да украјински лидер неће ићи на јулски самит НАТО-а у Виљнус ако Кијев не добије позив за чланство у НАТО
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Игор Жовква, заменика шефа кабинета Владимира Зеленског, изјавио је да украјински лидер неће ићи на јулски самит НАТО-а у Виљнус ако Кијев не добије позив за чланство у НАТО

Шаргарепа за Кијев

Самиту у Виљнусу од 11. до 12. јула присуствоваће већина лидера чланица Североатлантског савеза, укључујући и америчког председника Џоа Бајдена.
По речима Жовква, 20 од 31 земље НАТО-а подржава чланство Украјине у тој организацији. Ипак, то је недовољно.
Неке западне земље се плаше било каквих корака који би могли да приближе алијансу рату против Русије, а самиту ће присуствовати представници Турске, Мађарске и других земаља који се у потпуности не слажу или се противе било каквим корацима у том правцу.
Не искључује се да је НАТО спремио шаргарепу за Кијев. Очекује се да ће пружити подршку Кијеву у војном сукобу са Русијом и размотрити неке поступке који би личили на приближавање Украјине НАТО-у. У том контексту, Емануел Макрон је говорио о „дефинисању пута и уобличавању изгледа Украјине да се придружи алијанси“, док је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг категоричан – „Украјина мора да победи у сукобу против Русије као ‘суверена европска држава’, како би претендовала на чланство у НАТО“.
Столтенберг је претходно изјавио и да на самиту у Виљнусу и приликом припреме за њега, савезници неће разматрати формалан позив Украјини, већ ће се консултовати о томе које одлуке ће Кијев приближити придружењу војном савезу.

Шта ће Украјина НАТО-у

Поједини аналитичари сматрају да ће украјински председник, ипак, отићи на самит, без обзира да ли ће позива за чланство у алијанси бити или не, док Зеленски обећава да ће снаге Кијева показати резултате контраофанзиве до самита НАТО-а.
Јуриј Кот је сигуран да ће, пре или касније, Владимир Зеленски морати да одговара за своје злочине.
„Садашња игра Зеленског има само један циљ – да продужи свој останак на власти што је дуже могуће, па же, сходно томе и продужити крвопролиће. Сигуран сам да ће украјински народ који је преварен, видети праву истину о томе шта се дешава, као што је било после маја 1945. године са Немцима и он ће се сам обрачунати са Зеленским и целом његовом бандом“, закључио је Кот.
Украјина је постала „црна рупа“ за западно оружје, а покушај уласка у НАТО је начин да се поправи то стање. Зеленски је упоран у тражењу одређених гаранција да ће једногдана Украјина постати чланица НАТО-а, али остаје питање – да ли је корумпирана и опустошена земља потребна НАТО-у?!
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
РУСИЈА
Шеф шпанске дипломатије: Чланство Украјине у НАТО-у се не разматра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала